[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Φιλίπ Αγκιόν: Δώστε στην Ελλάδα χώρο να αναπνεύσει
Παρασκευή 25 Μαΐου 2012 Posted by STEVENIKO

Συνέντευξη του συμβούλου του γάλλου Προέδρου Ολάντ στην εφημερίδα «Die Zeit»«Αν συνεχίσουν να τιμωρούν τους Έλληνες, οι Γερμανοί θα αυτοτραματιστούν», σημειώνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» ο σύμβουλος του γάλλου Προέδρου Φ. Ολάντ, Φιλίπ Αγκιόν. Παράλληλα ο Αγκιόν ζητά να δοθεί χώρος στην Ελλάδα για να μπορέσει να αναπνεύσει.

Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

Ερώτηση: Ο Φρανσουά Ολλάντ θέλει ομόλογα για ολόκληρη την Ευρωζώνη;

Απάντηση: Αλλά μόνο για να χρηματοδοτήσει συγκεκριμένα, περιορισμένα και σαφώς καθορισμένα προγράμματα.

Ερώτηση: Τι πρέπει να γίνει ακόμα, για να σωθεί το ευρώ;

Απάντηση: Οι τράπεζες στη νότια Ευρώπη θα χρειαστούν πρόσθετη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ταμείο Σταθερότητας. Και οι χώρες του Νότου θα χρειαστούν και άλλο κούρεμα του χρέους. Δεν βλέπω πώς η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία θα μπορέσουν κάποτε και πάλι να αναπτυχθούν σωστά.

Ερώτηση: Στη Γερμανία όλο και περισσότεροι ειδικοί δεν θεωρούν πλέον τόσο φοβερή την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, επειδή δήθεν μειώνεται συνεχώς ο κίνδυνος μετάδοσης. Άλλωστε – όπως λένε - οι ιδιώτες επενδυτές έχουν αποσύρει από καιρό τα χρήματά τους.

Απάντηση: Αυτό είναι λάθος. Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας θα κόστιζε πολύ, πολύ ακριβά. Η Γαλλία θα έχανε αμέσως περίπου 80 δις ευρώ. Και ολόκληρη η Ευρώπη θα αποκτούσε ένα τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας, οι ισπανικές και πορτογαλικές τράπεζες θα ξέμεναν από χρήματα – επειδή πανικόβλητοι οι καταθέτες θα λεηλατούσαν τους λογαριασμούς τους. Αν φύγει η Ελλάδα, ο κόσμος θα αναρωτηθεί: Και ποιος θα είναι τώρα ο επόμενος; Σε αυτή την υπόθεση οι προσδοκίες παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις συνέπειες της χρεοκοπίας της Lehman Brothers.

Ερώτηση: Τι θα προτείνατε;

Απάντηση: Ας δώσουμε στους Έλληνες περισσότερο χώρο να ανασάνουν. Ας κάνουμε πιο ήπιους τους όρους και ας ζητήσουμε σε αντάλλαγμα τις σωστές μεταρρυθμίσεις. Σίγουρα χρειάζεται υπομονή. Στην Ελλάδα πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να μην πληρώνουν φόρους. Πώς θα ήταν, αν ο νέος αριστερός συνασπισμός εισέπραττε στα σοβαρά τους φόρους ή τουλάχιστον προσπαθούσε να το κάνει; Η ΕΕ θα μπορούσε γρήγορα να έλθει σε επαφή με την επόμενη κυβέρνηση και να κλείσει μια συμφωνία: Θα σας βοηθήσουμε στην είσπραξη των φόρων και θα κάνετε μεταρρυθμίσεις και σεις θα τηρήσετε τη συμφωνία σας με την ΕΕ.

Ερώτηση: Αυτό θα αργήσει να γίνει!

Απάντηση: Ναι, πρέπει να έχουμε υπομονή. Και ορισμένοι θα πρέπει να αλλάξουν τη στάση τους. Πιστεύω ότι η γερμανική κυβέρνηση ήθελε να τιμωρήσει λίγο τους Έλληνες, όταν τους επέβαλε σκληρά μέτρα λιτότητας. Μου θυμίζει την ταινία «Η άσπρη κορδέλα» του Mίχαελ Χάνεκε…

Ερώτηση: … η οποία μάλιστα άρεσε και στον γερμανό υπουργό οικονομικών…

Απάντηση: … σ’ αυτή την ταινία υπάρχει ένας ιερέας, ο οποίος μονίμως τιμωρεί και χτυπά. Έτσι συμπεριφέρθηκαν οι Γερμανοί στην Ελλάδα. Μόνο που στο τέλος θα αυτοτραυματιστούν.


Πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Φιλίπ Αγκιόν: Δώστε στην Ελλάδα χώρο να αναπνεύσει"

Leave a reply