[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Αυστηρές συστάσεις Κομισιόν στην Κύπρο
Πέμπτη 31 Μαΐου 2012 Posted by STEVENIKO

Αυστηρές προειδοποιήσεις απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς τη Λευκωσία με αφορμή τη δημοσιοποίηση των συστάσεων για την εφαρμογή του εθνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος σταθερότητας της κυπριακής οικονομίας.

Χαρακτηριστική, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΡΙΚ στις Βρυξέλλλες, ήταν η δήλωση του αρμόδιου Επιτρόπου για την Οικονομία, Όλι Ρεν. Ανέφερε ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει πολύ σοβαρές δημοσιονομικές ανισορροπίες, κυρίως στο χρηματοπιστωτικό τομέα, οι οποίες, όπως είπε, θα πρέπει να αντιμετωπισθούν αμέσως.

Στο επτασέλιδο κείμενο που εγκρίθηκε από την Κομισιόν ζητείται να εφαρμοστούν από κυπριακής πλευράς οκτώ συστάσεις. Ειδικότερα, ζητείται η λήψη πρόσθετων μέτρων για να επιτευχθεί διατηρήσιμη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος το 2012, καθώς και πιο αυστηρός έλεγχος των δαπανών, μείωση του δημοσίου χρέους, βελτίωση της φοροσυλλεκτικότητας και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ζητείται, επίσης, εναρμόνιση της εποπτείας των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων σύμφωνα με τα πρότυπα που ισχύουν για τις εμπορικές τράπεζες και ενίσχυση των κανονιστικών διατάξεων για την αποτελεσματική ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, προκειμένου να περιοριστεί η έκθεση του χρηματοπιστωτικού τομέα σε εξωτερικές κρίσεις.

Η Κομισιόν συνιστά τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, την αντιμετώπιση των υψηλών ποσοστών φτώχιας ανάμεσα στους ηλικιωμένους.

Στην αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι το 2012 η οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο αναμένεται να υποχωρήσει κατά 0,8%, ενώ θα επανακτήσει κάποια επιτάχυνση το 2013, όταν αναμένεται αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της τάξης του 0,3%. Η ανεργία προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω στο 8,9% το 2012.STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Αυστηρές συστάσεις Κομισιόν στην Κύπρο"

Leave a reply