[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Reds or Blues? (videos)
Σάββατο 5 Μαΐου 2012 Posted by STEVENIKO

Τα Ballboys μας βάζουν στο κλίμα του μεγάλου τελικού του FA Cup ανάμεσα σε Λίβερπουλ και Τσέλσι



Ο αρχαιότερος ποδοσφαιρικός θεσμός, το FA Cup, έχει απόψε την τιμητική του και ο 131ος τελικός της ιστορικής διοργάνωσης αναμένεται συναρπαστικός, αφού στο ''Γουέμπλεϊ'', τίθενται αντιμέτωπες δύο από τις ισχυρότερες δυνάμεις του αγγλικού ποδοσφαίρου, η Λίβερπουλ και η Τσέλσι.

Οι δύο ομάδες έχουν μεγάλη παράδοση στο θεσμό και η παρουσία τους σε τελικούς συνοδεύεται από στιγμές αγωνίας, συγκίνησης και πλούσιου θεάματος.

''Κόκκινοι'' και ''μπλε'' δεν έχουν συναντηθεί ποτέ στο παρελθόν σε τελικό FA Cup και παρουσιάζονται ''διψασμένοι'' για διάκριση, σε μία σεζόν που η αστάθεια είναι το βασικό χαρακτηριστικό τους.

Δείτε το Trailer του μεγάλου αποψινού τελικού:

The Reds

Η Λίβερπουλ συμμετέχει για 14η φορά στη μεγάλη ποδοσφαιρική γιορτή του αγγλικού ποδοσφαίρου και μετρά μέχρι σήμερα 7 κατακτήσεις και 6 αποτυχίες εκ των οποίων μερικές είναι ιδιαίτερα αξιομνημόνευτες.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας η ομάδα του Μέρσισαϊντ κατέκτησε δύο φορές το τρόπαιο σε ισάριθμες συμμετοχές σε τελικό.

Και τις δύο φορές η αγωνία χτύπησε ''κόκκινο'' και το φινάλε θύμισε χιτσκοκική ταινία.

Το 2001 η Λίβερπουλ αντιμετώπισε την Άρσεναλ και στη γαλλική μάχη των πάγκων νικητής αναδείχθηκε ο Ζεράρ Ουγιέ, βγάζοντας νοκ - άουτ τον Αρσέν Βενγκέρ.

Οι ''κόκκινοι'' βρέθηκαν πίσω στο σκορ στο 72' , από το τέρμα του Λιούνμπεργκ, αλλά ο Μάικλ Όουεν κράτησε τα καλύτερα για το τέλος.

Ο ''δαιμόνιος'' στράικερ σκόραρε στο 83' και στο 88', χαρίζοντας το τρόπαιο στην ομάδα του λιμανιού.

Η ατομική ποιότητα του επιθετικού από το Τσέστερ ήταν το πρωταγωνιστικό στοιχείο του συγκλονιστικού τελικού.

Το 2006, οι ''κόκκινοι'' λυτρώθηκαν από την ατομική ποιότητα του ''αρχηγού'', Στίβεν Τζέραρντ.

Η Γουέστ Χαμ αποδείχθηκε ιδιαίτερα σκληροτράχηλη και η Λίβερπουλ βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο.

Ο Τζέραρντ ισοφάρισε το σκορ σε 2-2 και σε 3-3 στις καθυστερήσεις με ένα γκολ, που δύσκολα κανείς μπορεί να ξεχάσει.

Στη διαδικασία των πέναλτι ο Πέπε Ρέινα έδειξε χαρακτήρα και το σύνολο του Ράφα Μπενίτεθ πανηγύρισε την 7η και τελευταία κατάκτηση του FA Cup στην ιστορία του.

Ο Κένι Νταλγκλίς φιλοδοξεί να κατακτήσει ως τεχνικός της Λίβερπουλ για 3η φορά το βαρύτιμο τρόπαιο στην καριέρα του.

Ο Σκοτσέζος τεχνικός έχει οδηγήσει τους ''κόκκινους'' σε δύο κατακτήσεις κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80.

Και τις δύο φορές , ''θύμα'' του Νταλγκλίς ήταν η Έβερτον, η ''φτωχή'' συμπολίτισσα της Λίβερπουλ.

Το 1986 ο Νταλγκλίς σε ρόλο παίκτη - προπονητή, οδήγησε τη Λίβερπουλ στην κατάκτηση του νταμπλ.

Εκείνη τη χρονιά στον τελικό του FA Cup , οι ''κόκκινοι'' νίκησαν με 3-1 τα ''ζαχαρωτά'' με πρωταγωνιστή τον Ίαν Ρας, που πέτυχε δύο τέρματα.

Τρία χρόνια αργότερα, το 1989, το σκηνικό επαναλήφθηκε και η Λίβερπουλ έριξε ξανά στο καναβάτσο την Έβερτον, επικρατώντας με 3-2 στην παράταση.

Ο Ρας ήταν ξανά πρωταγωνιστής, αφού σημείωσε δύο τέρματα στον έξτρα χρόνο και ουσιαστικά ήταν αυτός που χάρισε τον τίτλο στους ''κόκκινους''.

O ''King Kenny'' ήταν αρνητικός πρωταγωνιστής όμως το 1988, αφού αυτός ήταν ο ''καθοδηγητής'' της Λίβερπουλ στο μεγαλύτερο ''κάζο'' που έχει υποστεί ο βρετανικός σύλλογος στην ιστορία των συμμετοχών του σε τελικό του FA Cup.

Η Λίβερπουλ αντιμετώπιζε την Γουίμπλεντον και είχε μία ''χρυσή'' ευκαιρία να πραγματοποιήσει το νταμπλ.

Οι ''κόκκινοι'' τελικά έπεσαν θύμα έκπληξης από τη δυσκολοκατάβλητη παρέα των Βίνι Τζόουνς και Ντένις Γουάιζ, γνωρίζοντας την ήττα με 1-0.

Ο γκολκίπερ και ''αρχηγός'' των Λονδρέζων, Ντέιβ Μπίσαντ ήταν ο πρωταγωνιστής του αγώνα αφού πραγματοποίησε σωτήριες επεμβάσεις ενώ νίκησε και τον Τζον Όλντριτζ από τα 11 βήματα.

The Blues

Η Τσέλσι συμμετέχει για 11η φορά στην ιστορία της σε τελικό του FA Cup και μετρά μέχρι στιγμής 6 κατακτήσεις και 4 αποτυχημένες προσπάθειες.

Στις τελευταίες τρεις παρουσίες τους σε τελικό οι ''μπλε'' έχουν πανηγυρίσει ισάριθμες φορές την κατάκτηση του τίτλου, με πρωταγωνιστή τον Ντιντιέ Ντρογκμπά.

Ο Ιβοριανός επιθετικός έχει βάλει την προσωπική του σφραγίδα σε αυτά τα τρία ιστορικά παιχνίδια των Λονδρέζων, σημειώνοντας καθοριστικά τέρματα.

Στον τελικό του 2007 η Τσέλσι αντιμετώπισε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σε μία σπουδαία μάχη των πάγκων, αφού αντιμέτωποι βρέθηκαν οι ''δάσκαλοι'', Ζοσέ Μουρίνιο και Σερ Άλεξ Φέργκιουσον.

Το παιχνίδι ήταν άκρως αμφίρροπο και η κανονική διάρκεια ολοκληρώθηκε χωρίς να επιτευχθεί κάποιο τέρμα.

Στην παράταση έλαμψε το άστρο του Αφρικανού, που νίκησε τον Έντβιν Φαν ντερ Σαρ και χάρισε τον τίτλο στην ομάδα του δυτικού Λονδίνου.

Το 2009 ο Ντρογκμπά βοήθησε τα μέγιστα στην κατάκτηση του FA Cup σκοράροντας στη νίκη της Τσέλσι με 2-1 επί της Έβερτον και ένα χρόνο αργότερα , το 2010, ήταν αυτός που πέτυχε το μοναδικό τέρμα απέναντι στην Πόρτσμουθ.

http://www.youtube.com/watch?v=3kkUvAmaHFE

Από τη στιγμή που ο Αντρέ Βίλας Μπόας αντικαταστάθηκε από τον Ρομπέρτο Ντι Ματέο, τα πράγματα άλλαξαν στο ''στρατόπεδο'' των Λονδρέζων.

Η Τσέλσι δείχνει αναγεννημένη και μπορεί να μετατρέψει τη σεζόν από καταστροφική σε πετυχημένη, αφού διεκδικεί δύο βαρύτιμα τρόπαια, το FA Cup και το Champions League.

Ο Ντι Ματέο αγωνίστηκε στην Τσέλσι από το 1996 έως το 2002 και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάκτηση δύο τελικών του FA Cup.

Στον τελικό του 1997 απέναντι στη Μίντλεσμπρο σκόραρε στα πρώτα 43 δευτερόλεπτα του αγώνα και άνοιξε το δρόμο της επιτυχίας για τους ''μπλε'', που τελικά επιβλήθηκαν με 2-0.

Το τέρμα του Ιταλοελβετού είναι και το γρηγορότερο στην ιστορία των τελικών του θεσμού.

Τρία χρόνια αργότερα, ο Ντι Ματέο ήταν ξανά το πρόσωπο του τελικού.

Η Τσέλσι αντιμετώπιζε την Άστον Βίλλα και ο νυν τεχνικός των ''μπλε'' έδωσε τη λύση , σκοράροντας 17 λεπτά πριν την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας.

Στο ''στρατόπεδο'' της Τσέλσι δεν έχουν όμως να θυμούνται , μόνο ευχάριστες στιγμές σε τελικούς του θεσμού αλλά και καταστροφικές.

Το 1994 οι ''μπλε'' με προπονητή τον Γκλεν Χοντλ κλήθηκαν να υπερκεράσουν το εμπόδιο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ώστε να αναδειχθούν κυπελλούχοι Αγγλίας.

Το εμπόδιο της παρέας του Ερίκ Καντονά χαρακτηρίσθηκε ανυπέρβλητο και οι Λονδρέζοι γνώρισαν μία ταπεινωτική ήττα με 4-0.

Στον τελικό του 2002 το ενδιαφέρον ήταν τεράστιο, αφού αντίπαλος ήταν η μισητή συμπολίτισσα, Άρσεναλ.

Οι παίκτες του Αρσέν Βενγκέρ παρουσιάστηκαν ανώτεροι και βύθισαν στη θλίψη τους ''μπλε'' , που είχαν προπονητή τον Κλαούντιο Ρανιέρι.

Πάρλουρ και Λιούνμπεργκ ήταν οι ''δήμιοι'' της Τσέλσι , που από τότε έχει ξεχάσει τι θα πει ήττα σε τελικό του FA Cup.



STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Reds or Blues? (videos)"

Leave a reply