[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ρ. Ζέλικ: Οι ηγέτες της Ευρωζώνης να είναι «έτοιμοι για μεγάλα βήματα»
Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012 Posted by STEVENIKO

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ζέλικ καλεί τους ηγέτες της Ευρωζώνης να είναι έτοιμοι να κάνουν «μεγάλα βήματα».


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και να εγγυηθούν τη χρηματοδότηση της Ισπανίας για να αποτρέψουν την οικονομική κατάρρευσή της, γράφει ο απερχόμενος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ σε άρθρο του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Financial Τimes.

Εάν μετά τις εκλογές στην Ελλάδα η χώρα αποχωρήσει από την ευρωζώνη και οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν δράσουν αποφασιστικά για να ενισχύσουν τις τράπεζες, έγραψε ο Ζέλικ, η κρίση που θα προκύψει θα μετατρέψει την ήπειρο σε μια «περιοχή κινδύνου».

«Οι ηγέτες [των κρατών-μελών] της Ευρωζώνης πρέπει να είναι έτοιμοι -ψυχολογικά και μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) -να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες», υποστήριξε ο Ζέλικ. «Στην ευρωζώνη, οι εγγυήσεις ορισμένων κρατικών κεφαλαίων δεν μοιάζει πιθανό να αρκέσουν και μόνο αυτές μιας 'ευρω-πίστωσης' θα αρκέσει».

Ο Ζέλικ, η πενταετής θητεία του οποίου λήγει την 30ή Ιουνίου, πρόσθεσε ότι «πολύ απέχει από το να είναι σαφές ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης έχουν την ατσαλένια θέληση για αυτό το βήμα».

Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι δεν υφίσταται πιθανότητα οι τράπεζες της ευρωζώνης να ανακεφαλαιοποιηθούν απευθείας από τον ΕΜΣ, αν και η τοποθέτηση αυτή μοιάζει να αντιφάσκει με ένα έγγραφο που δημοσιοποίησε η ίδια την Τετάρτη.

Η παροχή ρευστότητας στις τράπεζες δεν αρκεί, υποστήριξε ο Ζέλικ. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες με τη σειρά τους θα δανείσουν τα χρήματα ώστε να αποτρέψουν την έλλειψη ρευστού για τις επιχειρήσεις, όπως συνέβη μετά την κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers το 2008. «Εάν οι τράπεζες λάβουν έκτακτη βοήθεια, τα στελέχη των τραπεζών θα πρέπει να πιεστούν για να συνεχίσουν να παρέχουν στους πελάτες τους μετρητά», έγραψε.

Μεσοπρόθεσμα οι ηγέτες της ευρωζώνης θα πρέπει να συμφωνήσουν σε εγγυήσεις σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της Ισπανίας, είτε μέσω του ΕΜΣ ή με την έκδοση ομολόγων της ευρωζώνης, ανέφερε ακόμα ο Ζέλικ, προσθέτοντας ότι αυτό δεν αντιτίθεται στις απαιτήσεις της Γερμανίας τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους να μειώσουν τα ελλείμματά τους.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ διέψευσε χθες ένα δημοσίευμα που ανέφερε ότι το Ταμείο ετοιμάζεται να προσφέρει δάνειο στην Ισπανία και ανέφερε ότι δεν έχει ληφθεί κανένα αίτημα για χρηματοοικονομική στήριξη από την Μαδρίτη.

Τα προβλήματα της Ισπανίας κλιμακώθηκαν περαιτέρω, αφού αποκαλύφθηκε ότι οι περιφέρειες αντιμετωπίζουν πληρωμές τοκοχρεολυσίων και δανείων συνολικού ύψους 36 δισ. ευρώ φέτος, ποσό πολύ υψηλότερο από τα περίπου 8 δισ. ευρώ που υπολογιζόταν προηγουμένως. Ταυτόχρονα πολλοί Ισπανοί, θορυβημένοι από την κατάσταση των τραπεζών στη χώρα, προέβησαν μαζικά σε αναλήψεις και μετέφεραν ποσά-ρεκόρ στο εξωτερικό, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.Πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Ρ. Ζέλικ: Οι ηγέτες της Ευρωζώνης να είναι «έτοιμοι για μεγάλα βήματα»"

Leave a reply