[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Στη χώρα που χάθηκε η λίστα, ο Βαξεβάνης και το μέτρο…
Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

του Ιάσονα Κάντα


Στη χώρα που χάθηκε το μέτρο, υπουργοί, αντιπρόεδροι κυβερνήσεων, πρωθυπουργοί, άγνωστοι δημόσιοι υπάλληλοι υπουργικών γραφείων, προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα και κοροϊδεύουν στα μούτρα τους πολίτες που ασφυκτιούν, παίζοντας το κυνήγι του χαμένου θησαυρού με τις λίστες. Λίστες που θα έπρεπε να έχουν ελεγχθεί από τις αρχές άμεσα και χωρίς χρονοτριβή, προκειμένου να διαπιστωθεί η ενδεχομένη φοροδιαφυγή όσων τις απαρτίζουν.

Στη χώρα που χάθηκε το μέτρο, οι δικαστικές αρχές αποδεικνύονται αποτελεσματικότατες και ταχύτατες, όταν πρόκειται να συλλάβουν, τον Κώστα Βαξεβάνη, έναν δημοσιογράφο που έκανε μια ελεγχόμενη (βάση κανόνων δεοντολογίας) αποκάλυψη, τη στιγμή που έχουν υπάρξει εγκληματικά δυσκίνητες και αναποτελεσματικές στη δίωξη όσων συγκαλύπτουν, φοροδιαφεύγουν, εγκληματούν και καρπώνονται οφέλη από μίζες και πολλά άλλα παρεμφερή.

Στη χώρα που χάθηκε το μέτρο, γίνονται συλλήψεις για προσωπικά δεδομένα, τη στιγμή που οι ίδιες οι αρχές διαπομπεύουν συλληφθέντες σε πορείες που βρίσκονται στο στάδιο της προανάκρισης, με τη - φόρα παρτίδα - δημοσίευση φωτογραφιών τους, οικογενειακών στοιχείων και τόπων κατοικίας. Στιγματίζοντας έτσι εις το διηνεκές τους ίδιους και τις οικογένειές τους και αφήνοντάς τους βορά σε όποιους «νομιμόφρονες» τραμπούκους.

Στη χώρα που χάθηκε το μέτρο, το τεκμήριο της αθωότητας πέθανε, με ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς που προέρχονται από όλες τις πλευρές. Σε αυτήν τη χώρα τίποτα πλέον δεν θυμίζει μια δυτικού τύπου αστική δημοκρατία (όχι ότι θύμιζε κάποτε).

Στη χώρα που χάθηκε το μέτρο, η αρχή της αναλογικότητας ως προς την άσκηση της δικαιοσύνης έχει εξ ορισμού αποδημήσει εις κύριον. Σε αυτήν τη χώρα, τα αντανακλαστικά των αρχών είναι αστραπιαία εναντίον κάθε δημοσιογράφου ή «αντιφρονούντος», χωρίς όμως να επιδεικνύουν την ίδια σβελτάδα απέναντι στη διεφθαρμένη μερίδα της πολιτικής τάξης, τους βασανιστές ή παρανομούντες αστυνομικούς, τους μιζοφόρους επιχειρηματίες και τους τραμπούκους φασίστες.

Στη χώρα που χάθηκε το μέτρο, η σύλληψη του Κώστα Βαξεβάνη ίσως και να ήταν αποδεκτή (ίσως λέμε), αν η δικαιοσύνη έκανε τη δουλειά της σωστά απέναντι σε όλους, με τη σωστή αναλογία και όχι με εκείνη την αναλογία που της επιβάλλεται από τους «δυνατούς». Με τον τρόπο που λειτουργεί η δικαιοσύνη, δεν έχουμε τη σύλληψη του Κώστα Βαξεβάνη αλλά τη σύλληψη (λόγω ακριβώς αυτής της δυσαναλογίας) της ίδιας της κοινής λογικής και της ελευθερίας έκφρασης. Μην ξεχνάμε πως αν η πολιτική τάξη και η δικαιοσύνη είχαν τον ελάχιστο σεβασμό απέναντι στους θεσμούς και τον ρόλο τους, έπρατταν το αυτονόητο και ήλεγχαν τις περιβόητες λίστες, ο κάθε Βαξεβάνης δεν θα είχε λόγο δημοσίευσής τους και επιπροσθέτως θα δικαιολογούταν ενδεχομένως και μια δίωξή του.

Στη χώρα που χάθηκε το μέτρο, ο Υπουργός Δικαιοσύνης απειλεί με μήνυση τον Guardian, μια από τις μεγαλύτερες βρετανικές εφημερίδες, προτού καν διερευνήσει την αλήθεια των λεγομένων της περί βασανισμών μέσα στη ΓΑΔΑ. Είναι ο ίδιος υπουργός που με την αντιμεταναστευτική ρητορική του, αγαπημένη πολλών της πολιτικής τάξης εδώ και χρόνια, στρώνει το κόκκινο χαλί στον φασισμό και τη Χρυσή Αυγή. Επί τη ευκαιρία, μην ξεχνάμε ότι οι εκθέσεις των ιατροδικαστών ήταν καταπέλτης.

Στη χώρα που χάθηκε το μέτρο, παρεθερίζει στις φυλακές πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας για παράνομο πλουτισμό εις βάρος του ελληνικού κράτους, τη στιγμή που όλες του οι αποφάσεις έπρεπε να περάσουν από το ΚΥΣΕΑ (αναζητείστε να μάθετε από ποιους απαρτίζεται πέραν του εκάστοτε Υπουργού Αμύνης και του Πρωθυπουργού). Οι δικές του παχυλές λίστες με ονόματα ίσως νη μην βγουν ποτέ, έτσι για να μας αφήσουν να στοιχηματίζουμε τη συμφωνία που έχει επέλθει μεταξύ των συνενόχων.

Στη χώρα που χάθηκε το μέτρο, ορισμένοι εκλεγμένοι τραμπούκοι έχουν το δικαίωμα να παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους και η ρατσιστική βία αντιμετωπίζεται από την ΕΛ.ΑΣ. περίπου ως νομιμοποιημένη μορφή βίας.

Στη χώρα που χάθηκε το μέτρο, οι νόμοι και η δικαιοσύνη αποτελούν αντικείμενο ερμηνείας και διαπραγμάτευσης που καθορίζεται από τους συσχετισμούς δυνάμεων και την ιεραρχία των συμφερόντων. Σε αυτήν τη χώρα η δημοκρατία πέθανε ήδη!

Στη χώρα που χάθηκε το μέτρο… θα χάσουμε το μέτρημα.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:

Διεθνή ΜΜΕ και Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα για τη σύλληψη Βαξεβάνη:

«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι όσον αφορά την ταχύτητα με την οποία οι αρχές έχουν εκδώσει ένταλμα σύλληψης. Ο Κώστας Βαξεβάνης δεν είναι ένας επικίνδυνος εγκληματίας και θα μπορούσε απλά να ελέγχεται διοικητικά. Η πίεση που δημιουργεί η σύλληψη του δημοσιογράφου είναι σαφώς δυσανάλογη. Η διαδικασία αυτή ενθαρρύνει την υπερβολική συσκότιση και οι αρχές φαίνεται να επιβάλουν τη θεραπεία του ευαίσθητου αυτού θέματος, αλλά σίγουρα είναι συναρπαστικό για το δημόσιο συμφέρον. Εάν οι αρχές θα πρέπει να συλλάβουν τον Κώστα Βαξεβάνη, χρειαζόμαστε να έχουμε από τις πρώτες στιγμές παρουσία δικηγόρου καθώς επίσης και ότι γίνονται σεβαστά όλα τα δικαιώματά του. Δεν μπορεί να είναι διαφορετικά σε ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορούμε επίσης να θυμηθούμε ότι ο δημοσιογράφος έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει την ανάγκη να προστατεύσει τις πηγές του». (πηγή: Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα)

Οι New York Times σε αναφορά της δημοσίευσης της λίστας Λαγκάρντ αναφέρεται σε δηλώσεις του δημοσιογράφου που επισημαίνει πως «αντί να συλλάβουν τους φοροφυγάδες και τους υπουργούς οι οποίοι είχαν τον κατάλογο στα χέρια τους, προσπαθούν να συλλάβουν την αλήθεια και την ελεύθερη δημοσιογραφία».

Η γαλλική Humanite κάνει λόγο για «νέα ανατροπή στην ιστορία της λίστας Λαγκάρντ και νέες απειλές για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα». «Η λίστα ήταν προφανώς προορισμένη για να εξαφανιστεί», σχολιάζεται στο σχετικό δημοσίευμα και σημειώνεται : «Ένας από τους υπουργούς ο Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι δεν ήξερε σε ποιον δημόσιο υπάλληλο έδωσε το CD που περιείχε τα ονόματα. Ο άλλος υπουργός δήλωσε πως έχασε το στικάκι (USB). Από τότε η Γαλλία ήταν έτοιμη να κοινοποιήσει τη λίστα εάν η ελληνική κυβέρνηση το ζητούσε».

"Το ένταλμα σύλληψης, το οποίο εκδόθηκε από την εισαγγελία Αθηνών για τον εκδότη του περιοδικού Hot Doc, είναι η τελευταία περίεργη εξέλιξη σ’ ένα έπος που πλήττει την Ελλάδα για βδομάδες και αφορά τις αδιέξοδες προσπάθειες της Ελληνικής κυβέρνησης να εντοπίσει δήθεν τους φοροφυγάδες από μια λίστα ονομάτων που τους παρέχονται από τις γαλλικές αρχές". (πηγή: Wall Street Journal)

Κίνημα υποστήριξης στα Social Media:

Λογαριασμοί υποστήριξης του Κώστα Βαξεβάνη έχουν δημιουργηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο twitter οι χρήστες προχώρησαν στη δημιουργία του hashtag #Freevaxevanis, ενώ και στο Facebook έχει δημιουργηθεί ομάδα υποστήριξης στον Κώστα Βαξεβάνη.

Δήλωση Κώστα Βαξεβάνη, όταν έγινε γνωστή η δίωξή του.

Δήλωση σε βίντεο του Κώστα Βαξεβάνη: Αναζητούν εμένα αντί για την αλήθεια.

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Στη χώρα που χάθηκε η λίστα, ο Βαξεβάνης και το μέτρο…"

Leave a reply