[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
«Καρατομούνται» οι έφοροι σε όλη τη χώρα
Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Μεγάλο «αναβρασμό» προκαλεί στις εφορίες ολόκληρης της χώρας η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών και προβλέπει το «ξήλωμα» όλων των εφόρων και ουσιαστικά την ακύρωση των «συμβολαίων αποδοτικότητας», που η προηγούμενη πολιτικής ηγεσίας τους ανάγκαζε να υπογράφουν -και παρά τις έντονες αντιδράσεις όλων των εφόρων, που αλλιώς θα έχαναν τη θέση τους ως διευθυντές.

Σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους,το ΠΑΣΟΚ διαφωνεί, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να συντμηθεί ο χρόνος αξιολόγησης των αποτελεσμάτων, ακόμα και στους 3 μήνες, αλλά όχι να αλλάξουν οι προϊστάμενοι των εφοριών, οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί πολύ πρόσφατα.

Τη θέση αυτή του ΠΑΣΟΚ μετέφεραν στον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, κατά τη συνάντησή τους, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ για θέματα οικονομίας Φίλιππος Σαχινίδης και ο Πάρις Κουκουλόπουλος.

"Τον ασκό του Αιόλου" όμως ανοίγουν και άλλες διατάξεις που φέρνει το υπουργείο, για ψήφιση νόμων με διαδικασίες-εξπρές, αλλά και για την επιστροφή περιουσιακών στοιχείων που είχαν περιέλθει στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων -κάτι που απαγορεύτηκε με εντολή της Τρόικα για να μην μπορεί να υπαναχωρήσει καμία ελληνική κυβέρνηση στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Συγκεκριμένα:

Πέρυσι θεσμοθετήθηκε και προ εξαμήνου επεβλήθησαν ως «μνημονιακή υποχρέωση» στους εφόρους, τα συμβόλαια αποδοτικότητας, για την είσπραξη των εσόδων. Με μια αστεία δικαιολογία το υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνει σήμερα «έλλειμμα δικαίου», επειδή, όπως ήταν διατυπωμένος ο νόμος του 2011, οι ποσοτικοί και ποιοτικοί στόχοι ήταν μεν ετήσιοι, αλλά οι έφοροι έπρεπε να ελέγχονται για την πρόοδό τους ανά τρίμηνο.

Με το πρόσχημα αυτό, τροποποιούν μεν την παλαιά διάταξη, ώστε οι να τεθούν «τριμηνιαίοι» στόχοι, αλλά με την ευκαιρία το υπουργείο Οικονομικών διατάσσει ως "αναγκαία" και τη λήξη της θητείας των προϊσταμένων οργανικών μονάδων που έχουν τοποθετηθεί κατ' εφαρμογή του νόμου αυτόύ (άρθρο 55 παρ. 21 ν. 4002/2011).

Στο υπουργείο Οικονομικών έχει προκληθεί "σοκ", αφού όλοι αντιλαμβάνονται ότι γίνεται μια νέα προσπάθεια «μοιρασιάς» των εφοριών σε ημετέρους.

Με άλλη διάταξη μειώνεται ο χρόνος της διαβούλευσης, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία κατάθεσης των νομοσχεδίων στη Βουλή. Στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία, αναφέρεται πως "λόγω των ειδικών συνθηκών τις οποίες διέρχεται η χώρα, απαραίτητο είναι στις πλείστες των περιπτώσεων η νομοθετική παραγωγή να είναι αντίστοιχη σε ταχύτητα προς τις ταχέως εμφανιζόμενες ανάγκες".

Έκπληξη προκαλεί και μία άλλη «πρωτοβουλία» της κυβέρνησης, να φέρει διάταξη που… «καταργεί» την μεταβίβαση και περιέλευση ακινήτου στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, επειδή του εκχωρήθηκε... κατά λάθος!

Πρόκειται για το ακίνητο που στεγάζει το υπουργείο Υγείας στο Μαρούσι και που με περσινή της Απόφαση (6/9/2011) η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων το εκχωρούσε στο ΤΑΙΠΕΔ. Μόνο που εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε πως όλα έγιναν λάθος, επειδή το Δημόσιο δεν ήξερε πως ένα μέρος του κτιρίου, ανήκε στο Εκθεσιακό Κέντρο (ΕΣΚΑ).

Λόγω του σφάλματος στην περιγραφή του ακινήτου, τώρα καταργείται η μεταβίβαση του ακινήτου στο Ταμείο «λόγω σφάλματος στην περιγραφή αυτού», τροποποιείται η σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών με συμβολαιογραφικό έγγραφο, μεταβιβάζεται στο Ταμείο η οριζόντια ιδιοκτησία που αντιστοιχεί στο κτίριο όπου στεγάζεται το Υπουργείο Υγείας, ενώ η οριζόντια ιδιοκτησία που αντιστοιχεί στο κτίριο όπου στεγάζεται το ΕΣΚΑ παραμένει στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου.

Αντίστοιχο πρόβλημα με το άλλο κτίριο στο Μαρούσι που στεγάζει το υπουργείο Παιδείας, «επιλύεται» δίνοντας στα Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. (τα πρώην ΣΕΛΕΤΕ).

Με άλλες διατάξεις, όπως είχε προαναγγείλει το υπουργείο Εργασίας και ήταν προαπαιτούμενο για την χορήγηση της επόμενης δόσης των δανείων,  αυξάνεται η εισφορά των ασφαλισμένων του ΟΓΑ για παροχές υγείας  σε είδος και σε χρήμα και από 1.1.2013 θα υπολογίζεται σε ποσό όχι μικρότερο από αυτό που αντιστοιχεί στην 5η ασφαλιστική κατηγορία, όπως ισχύει κάθε φορά. «Με τη ρύθμιση αυτή η εισφορά ανέρχεται σε 25,87€ το μήνα έναντι 14,65€ που  είναι σήμερα ήτοι  310,44€ και θα επιφέρει ετήσια αύξηση  της τάξης των 86.000.000 €, ταμειακή δε απόδοση της τάξης των 56.000.000  περίπου €» τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση.

Παράλληλα καταργείται η εισφορά τις οποίες καταβάλλει ο πρατηριούχος στον έμπορο-προμηθευτή τους  υπέρ του Τομέα «ΤΕΑΠΥΚ» του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ο.Α.Ε.Ε. επειδή πρόκειται προκαλεί επιβάρυνση 4,950 τοις χιλίοις επί των ανά λίτρο προ ΦΠΑ τιμών των βενζινών, πετρελαίων και υγραερίου και μετακυλίεται στην τιμή των καυσίμων. Αντικαθίσταται από ατομική εισφορά ασφαλισμένου.

Για ταχύτερη αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου, επιτρέπεται η μίσθωση κτιρίων με τη μέθοδους leasing , ενώ μεταβιβάζεται προς το Ελληνικό Δημόσιο η κυριότητα τεσσάρων ακινήτων, τα τρία εκ των οποίων οποία βρίσκονται εντός του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού και ένα εντός του  παράκτιου χώρου του Αγ. Κοσμά. Είναι ακίνητα που σήμερα ανήκουν στον ΕΟΤ, στα ΕΛΤΑ, στην Περιφέρεια Αττικής και  στο Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ).


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "«Καρατομούνται» οι έφοροι σε όλη τη χώρα"

Leave a reply