[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Θυμάται κανείς τα «αματρωλά» CDS;
Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012 Posted by STEVENIKO


Ποιος θυμάται τα περίφημα CDS; Τα περίφημα ασφάλιστρα κινδύνου είχαν μεγάλο σουξέ την  εποχή που εξελισσόταν το θρίλερ με το PSI. Και αυτό διότι θέσεις στα CDS είχαν χτίσει κάποια από το πιο γνωστά ονόματα της βιομηχανία των hedge funds. Τα κερδοσκοπικά αυτά κεφάλαια επιθυμούσαν διακαώς να κηρυχθεί το PSI πιστωτικό γεγονός ώστε να πληρωθούν τα CDS. Όμως αυτό δεν έγινε και από τότε η ελληνική αγορά των CDS νέκρωσε. Ωστόσο σήμερα για πρώτη φορά από την αναδιάρθρωση του χρέους, η αγορά των ελληνικών ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) δείχνει σημάδια ζωής, αντανακλώντας την αισιοδοξία κάποιων εμπλεκομένων για μία πιο θετική έκβαση στην ελληνική κρίση.

Όπως επισημαίνει η Wall Street Journal σε σχετικό της δημοσίευμα, τα ελληνικά CDS είχαν σταματήσει να διαπραγματεύονται από το Μάρτιο. Όμως, τελευταία, κάποιες τράπεζες έχουν αρχίσει να δίνουν και πάλι τιμές για αυτά, σε μία προσπάθεια να αποκαταστήσουν την αγορά.

Πέραν της συγκρατημένης αισιοδοξίας απέναντι στην Ελλάδα, η απόφαση κάποιων τραπεζών να δώσουν τιμές για τα CDS σχετίζεται βέβαια και με τη διάθεσή τους να μην μείνουν έξω από το παιχνίδι που φαίνεται να γίνεται τελευταία στα ελληνικά ομόλογα, αφού το 10ετές έχει φτάσει στα 32 σεντς ανά ευρώ, έναντι του χαμηλού των 14 σεντς του Μαΐου.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν πραγματοποιούνται συναλλαγές στα ελληνικά CDS, καθώς αυτά εξακολουθούν να θεωρούνται πολύ ακριβά. Αυτή την εβδομάδα, οι πωλητές των συμβολαίων, που ασφαλίζουν έναντι του ενδεχομένου μιας ελληνικής χρεοκοπίας, ζητούσαν 8 εκατ. δολάρια για να ασφαλίσουν ελληνικά ομόλογα 10 εκατ. δολαρίων για πέντε χρόνια, καθώς και ετήσιες πληρωμές 100.000 δολαρίων. Ουσιαστικά, τα CDS αποτιμούν τα ελληνικά ομόλογα στα 20 σεντς ανά ευρώ.

Όπως εξηγεί η WSJ, ένας ακόμα λόγος για τον οποίο κάποιες τράπεζες έχουν αρχίσει να δίνουν τιμές για τα ελληνικά CDS, είναι γιατί από τον επόμενο μήνα, θα εφαρμόζονται οι νέοι κανόνες, που απαγορεύουν στις εταιρείες να ποντάρουν κατά ενός κράτους χρησιμοποιώντας τα συμβόλαια, εάν δεν έχουν στην κατοχή τους τα αντίστοιχα κρατικά ομόλογα.

Όμως, οι τράπεζες που προσφέρονται να λειτουργήσουν ως market makers αναμένεται να εξαιρεθούν από τους κανόνες αυτούς, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούν να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους πελάτες τους, που θέλουν να ποντάρουν υπέρ ή κατά της Ελλάδας.

Οι «καρχαρίες» επιστρέφουν στα ελληνικά ομόλογα

Tην ίδια στιγμή κάποια hedge funds εξακολουθούν να τοποθετούνται σε ελληνικά κρατικά ομόλογα ποντάροντας σε αίσιο τέλος των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα τέλη Μαΐου, η  τιμή του 10ετούς ομολόγου έχει υπερδιπλασιαστεί, σκαρφαλώνοντας πάνω από τα 30 σεντς του ευρώ. Η άνοδος των τιμών στα ελληνικά ομόλογα έχει αποφέρει σημαντικά κέρδη σε όσους ανέλαβαν το ρίσκο να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα το εν λόγω χρονικό διάστημα. Παρόλα αυτά, οι τιμές των ελληνικών τίλων παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αν και εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για την ικανότητα της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, η τρέχουσα τιμή είναι η υψηλότερη από το Μάρτιο, όταν έγινε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί και το νέο 10ετές ομόλογο. Η υπόσχεση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να κάνει ότι περνάει από το χέρι της ΕΚΤ ώστε να διασφαλιστεί η διάσωση του ευρώ και της νομισματικής ένωσης, πυροδότησε το ράλι.

Ο Σεπτέμβριος ήταν ο καλύτερος μήνας από την άποψη των συναλλαγών που έγιναν στα ελληνικά ομόλογα στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ). Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), πραγματοποιήθηκαν αγοραπωλησίες αξίας 100 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, έναντι 27 εκατ. ευρώ τον περασμένο Ιούνιο.

Στη…θάλασσα μεταφέρεται ο «πόλεμος» των hedge funds

Ηχηρό μήνυμα προς την Ελλάδα αποτελεί μια δικαστική απόφαση στη Γκάνα, η οποία επιτρέπει στο hedge fund  Elliott Capital Management  να κατασχέσει ένα πλοίο ιδιοκτησίας του πολεμικού ναυτικού της Αργεντινής που ναυλοχεί στην Γκάνα. Το μήκους 100 μέτρων ARA Libertal πραγματοποιούσε εκπαιδευτικό ταξίδι και ελλιμενίστηκε στην αφρικανική χώρα.

Το επεισόδιο αυτό στον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στα αδίστακτα hedge funds και τα υπερχρεωμένα και χρεοκοπημένα κράτη, αποδεικνύει περίτρανα ότι οι ιδιώτες ομολογιούχοι δεν καταθέτουν τόσο εύκολα τα όπλα.

Το δικαστικό αυτό σίριαλ, βρίσκεται σε εξέλιξη την τελευταία δεκαετία, από τότε δηλαδή που χρεοκόπησε η Αργεντινής. Έκτοτε,  η Elliott, γνωστή για τις επενδύσεις της σε distressed ομόλογα και τις δικαστικές μάχες που δίνει στη συνέχεια απέναντι στις χρεοκοπημένες κυβερνήσεις, ισχυρίζεται ότι τα 30 σεντς ανά δολάριο που προσέφερε στους ομολογιούχους της η Αργεντινή, στο πλαίσιο δύο προσπαθειών αναδιάρθρωσης χρέους, το 2005 και το 2010, είναι πολύ λίγα. Ο διαχειριστής του hedge fund, Paul Singer, απαιτεί για λογαριασμό όλων των ομολογιούχων που δεν αποδέχτηκαν το «κούρεμα», να πληρωθούν τα ομόλογά τους στο ακέραιο. Παρότι το 93% των ομολογιούχων της Αργεντινής έχουν αποδεχτεί την προσφορά για την ανταλλαγή των ομολόγων της χρεοκοπίας, ο Singer, σέρνει τη χώρα στα δικαστήρια.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, είχε εξασφαλίσει δικαστική απόφαση στη Νέα Υόρκη που του έδινε προτεραιότητα στις πληρωμές της Αργεντινής στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης χρέους.

Αυτή τη φορά, η Elliott κατάφερε να κατασχέσει το Libertad, ένα εκπαιδευτικό σκάφος του ναυτικού της Αργεντινής, παρά τις προσπάθειες της προέδρου της Αργεντινής να αποδείξει ότι η χώρα πέφτει θύμα εκβιαστών. Η κυβέρνηση του Μπουένος Άιρες διαμαρτυρήθηκε έντονα δηλώνοντας ότι παραβιάζεται η Συνθήκη της Γενεύης περί διπλωματικής ασυλίας.

Κατά πάσα πιθανότητα η Αργεντινή, θα κληθεί να πληρώσει εγγύηση στο δικαστήριο της Γκάνας για να επιτύχει την αποδέσμευση του πλοίου της. Βέβαια η κατοχή του πλοίου αποτελεί...σταγόνα στον ωκεανό καθώς αξίζει περίπου 15 εκατ. δολάρια, την ώρα που οι ομολογιούχοι έχουν στα χέρια τους χρέος αξίας 7 δισ. δολαρίων.  Όπως σχολιάζει το Reuters, η νίκη της Elliott στη Γκάνα αποτελεί ένα μήνυμα και προς την Ελλάδα, που έχει ήδη αναδιάρθρωση το χρέος της κι εξετάζει και νέο «κούρεμα». Φαίνεται πως ακόμα και οι κυβερνήσεις δεν έχουν πάντα τη δύναμη να αφαιρέσουν από τους ομολογιούχους τα δικαιώματά τους.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Θυμάται κανείς τα «αματρωλά» CDS; "

Leave a reply