Γουατεμάλα: 48 νεκροί από τα 7,4 Ρίχτερ
Ο ισχυρός σεισμός 7,4 βαθμών ο οποίος έπληξε την Τετάρτη τις ακτές της Γουατεμάλας στον Ειρηνικό Ωκεανό στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 48 ανθρώπους, ενώ 155 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 23 αγνοούνται.
Η ισχυρή δόνηση προκάλεσε εξάλλου πανικό σε δύο γειτονικές χώρες, το Μεξικό και το Ελ Σαλβαδόρ.
Σε αυτήν την περιοχή οχήματα καταστράφηκαν, δρόμοι κόπηκαν, τοίχοι και κτίρια κατέρρευσαν, ενώ διακόπηκαν επίσης οι τηλεπικοινωνίες, ενώ επίσης σε αυτήν την περιοχή εντοπίζονται τα περισσότερα θύματα.
Ο υποθαλάσσιος σεισμός, μεγέθους 7,4 βαθμών, καταγράφηκε στις 18:35 χθες (μεσημέρι, τοπική ώρα), όπως ανακοίνωσε το Γεωφυσικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS).
Καταγράφηκε σε βάθος 41,6 χλμ., ενώ το επίκεντρό του εντοπίστηκε στην θάλασσα, περίπου 24 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης Τσαμπέρικο. Το εγχώριο γεωδυναμικό ινστιτούτο Insuvimeh εκτίμησε ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 7,2 βαθμών Ρίχτερ.
"Θρηνούμε το θάνατο 48 ανθρώπων, (και) ο απολογισμός ενδέχεται να γίνει βαρύτερος καθώς 23 άνθρωποι αγνοούνται", δήλωσε στην διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Ότο Πέρες, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή Σαν Μάρκος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην περιφέρεια του Σαν Μάρκος, 8 στην περιοχή του Κετσαλτενάνγκο και 1 στην περιοχή της Σολόλα. Στις περιοχές αυτές η πλειονότητα των κατοίκων είναι φτωχοί ιθαγενείς--σε αυτές ζει το 70% των φτωχών από το σύνολο των 14,3 εκατ. των πολιτών της Γουατεμάλας.
Σύμφωνα με τον Πέρες, τουλάχιστον 16.000 κατοικίες είχαν μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση από χθες το απόγευμα στο Σαν Μάρκος, ενώ πολλά νοικοκυριά δεν είχαν επίσης πόσιμο νερό και οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Έρικ Άρκιλα, 73.000 σπίτια και άλλα κτίρια δεν έχουν ηλεκτροδότηση, δηλαδή σχεδόν τα μισά στην περιφέρεια Σαν Μάρκος, όμως το πρόβλημα αναμενόταν κατά τον ίδιο να επιλυθεί μέσα σε 12 ώρες περίπου.
Στην Πόλη της Γουατεμάλας δεκάδες άνθρωποι έσπευσαν να βγουν στους δρόμους μετά τις πρώτες δονήσεις, ειδικά στο κέντρο της πόλης, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η κυβέρνηση δεν κήρυξε κατάστασης έκτακτης ανάγκης, κρίνοντας ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο, παρά τις 29 μετασεισμικές δονήσεις έντασης από 4,2 ως 4,6 βαθμούς μετά τον αρχικό σεισμό.
Ο Πέρες ανακοίνωσε την διανομή περίπου 23.000 κιλών ανθρωπιστικής βοήθειας και απηύθυνε έκκληση για υποστήριξη προς πολλές χώρες, περιλαμβανομένων της Κολομβίας, του Ισημερινού, του Μεξικού, της Βενεζουέλας και της Ισπανίας, καθώς και προς τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS).
Ο πρόεδρος της χώρας αναμενόταν να επισκεφθεί τις περισσότερες πόλεις και τα περισσότερα χωριά που επλήγησαν από το σεισμό, ενώ κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος. "Αυτός είναι ο χειρότερος σεισμός στη Γουατεμάλα έπειτα από εκείνον του 1976", είπε ο Πέρες. "Αυτό σας δίνει μια ιδέα για το τι αντιμετωπίζουμε", πρόσθεσε.
Πάντως αναγνώρισε ότι οι υλικές ζημιές δεν είναι "του ίδιου μεγέθους με εκείνες που είχε προκαλέσει ο σεισμός του 1976".
Την 4η Φεβρουαρίου 1976 η Γουατεμάλα ένας σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών προκάλεσε 23.000 νεκρούς και 77.000 τραυματίες, ενώ πάνω 250.000 κατοικίες είχαν καταστραφεί αφήνοντας 1,2 εκατ. ανθρώπους χωρίς στέγη.
Στο γειτονικό Σαλβαδόρ, όπου σημειώθηκαν σκηνές πανικού, ο πρόεδρος Μαουρίτσιο Φούνες διέταξε την απομάκρυνση των πολιτών από τις παραλίες λόγω του κινδύνου τοπικών σεισμικών κυμάτων, ή τσουνάμι.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Ρικάρντο Πατίνιο ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter την προσφορά βοήθειας από τη χώρα του στη Γουατεμάλα.
Στο Μεξικό - όπου ένας σεισμός είχε στοιχίσει τη ζωή 10.000 ανθρώπων το 1985 - χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν από τα σπίτια τους και ειδικά από πολυώροφα κτίρια, όταν σημειώθηκε ο σεισμός, ενώ προσωρινά σταμάτησε η λειτουργία του μετρό.
Πηγή: nooz