[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Βίαιη προσαρμογή στο Δημόσιο με πέντε κινήσεις
Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO


 Τίποτα δεν θα θυμίζει το Δημόσιο, που επί χρόνια γνωρίζαμε, τους προσεχείς μήνες. Ίσως οι επικείμενες απομακρύνσεις χιλιάδων υπαλλήλων -μέσω διαθεσιμότητας- που φέρνει το Μεσοπρόθεσμο να μονοπώλησαν όπως ήταν φυσικό το ενδιαφέρον, ωστόσο οι ανατροπές στην κρατική μηχανή είναι τόσο ριζικές που ακόμη και οι εργαζόμενοι που θα παραμείνουν, θα αναγκαστούν σε μία «βίαιη προσαρμογή» στη νέα πραγματικότητα και μάλιστα με διαδικασίες-εξπρές.

 Μαζικές υποχρεωτικές μετακινήσεις, αυστηροποίηση του πειθαρχικού των δημοσίων υπαλλήλων, ουσιαστική συρρίκνωση των υπηρεσιών και προσλήψεις στην κυριολεξία με το σταγονόμετρο, είναι μερικές από τις βασικότερες αλλαγές που φέρνουν οι ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν. Τα πέντε βήματα των ανατροπών κωδικοποιεί σήμερα η «ΗτΣ» μέσα από τον πολυσέλιδο νόμο και το πλήθος των διατάξεων που περιέχει:

1. Διαθεσιμότητα


Βίαιη προσαρμογή στο Δημόσιο με πέντε κινήσεις

Μπορεί μέχρι σήμερα οι «απολύσεις» στο Δημόσιο να ήταν θέμα ταμπού και οι ιθύνοντες να κωλυσιεργούσαν με τρικ όπως εκείνο της αποτυχημένης επιχείρησης εφεδρείας, ωστόσο οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει για 27 χιλιάδες αποχωρήσεις -εκ των οποίων οι 2.000 μέχρι το τέλος του έτους- αυτή τη φορά παίρνουν σάρκα και οστά. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εντάσσοντας το εγχείρημα μέσα σε μία ευρύτερη διαδικασία κινητικότητας, είναι πλέον έτοιμο να δείξει την πόρτα της εξόδου σε συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων, με καταργήσεις οργανικών θέσεων.


Έτσι, λοιπόν, υπάλληλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που υπηρετούν σε θέσεις Διοικητικού και διορίστηκαν εκτός ΑΣΕΠ, είναι οι πρώτοι που θα δουν τις θέσεις τους να καταργούνται και να οδηγούνται σε διαθεσιμότητα, περιμένοντας για ένα χρόνο επανατοποθέτηση ή οριστική απόλυση. Βασική προϋπόθεση υπαγωγής στη ρύθμιση είναι ο αριθμός των υπαλλήλων να είναι μεγαλύτερος των δέκα ανά φορέα και να ανέρχονται σε ποσοστό μικρότερο του 25% του συνολικού αριθμού των υπηρετούντων ίδιας ειδικότητας στην υπηρεσία.

Το ίδιο θα συμβεί και με χιλιάδες άλλους υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ και των Ανεξάρτητων Αρχών, των οποίων οι οργανικές θέσεις καταργούνται, στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης και περιορισμού των δομών του Δημοσίου. Αν αρνηθούν να μετακινηθούν ενόσω βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, θα απολύονται άμεσα. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι μεγάλο μέρος όσων μονιμοποιήθηκαν με το ΠΔ Παυλόπουλου θα βρεθεί εκτός υπηρεσίας.

2. Κινητικότητα

Οι εκπρόσωποι της Task Force το είχαν καταστήσει σαφές εδώ και καιρό ότι οι μετατάξεις και δη οι υποχρεωτικές είναι αναγκαίες για την εύρυθμη λειτουργία του Δημοσίου, και το Μεσοπρόθεσμο το έκανε πράξη καθιερώνοντας την έννοια του «κρατικού υπαλλήλου». Θεσπίζονται ρυθμίσεις για υποχρεωτικές μαζικές μετατάξεις για όλους τους υπαλλήλους του Δημοσίου. Όσοι φορείς έχουν ελλείψεις, θα υποβάλουν αίτημα για κάλυψη των κενών, ενώ οι φορείς με πλεονάζον προσωπικό θα καταρτίζουν πίνακες με όλους τους υπαλλήλους που έχουν τα τυπικά προσόντα για να καλύψουν τα κενά. Τα κριτήρια μετακίνησης του προσωπικού θα είναι αφενός οι ανάγκες της υπηρεσίας στην οποία μετατάσσεται και αφετέρου τα προσόντα του.

Συμπληρωματικά μπορεί να ληφθεί μέριμνα για την οικογενειακή κατάσταση του εργαζομλενου. Πάντως, αν κάποιος μόνιμος υπάλληλος αρνηθεί τη μετακίνηση θα υποβιβάζεται βαθμολογικά και μισθολογικά, ενώ για τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου η άρνηση ισοδυναμεί με απόλυση. Οι μετακινήσεις μάλιστα αναμένονται άμεσα αφού, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε προ ημερών ο Αντ. Μανιτάκης «έχουμε προβλέψει πολύ πιεστικές προθεσμίες και σε ένα μήνα θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα των μετακινήσεων αυτών».

3. Πειθαρχικό

Επί χρόνια επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι συνέχιζαν να βρίσκονται στις θέσεις τους, επιβεβαιώνοντας το «κλίμα ατιμωρησίας» και ασυδοσίας που επικρατούσε στην κρατική μηχανή και… κοσμώντας κάθε χρόνο τις σελίδες της Έκθεσης του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Με τις νέες ρυθμίσεις, όχι μόνο οι επίορκοι θα τεθούν με συνοπτικές διαδικασίες εκτός Δημοσίου, αλλά γίνονται πλέον δρακόντειες οι προβλέψεις των επί ποινή απόλυσης τιμωρούμενων περιπτώσεων.

Συγκεκριμένα σε αυτοδίκαιη αργία θα τίθενται οι επίορκοι υπάλληλοι, ενώ διευρύνεται ο κατάλογος των πειθαρχικών παραπτωμάτων που επισύρουν την ποινή αυτή. Στο εξής δεν θα αφορούν μόνον σοβαρά αδικήματα όπως υπεξαίρεση αλλά ακόμη και τις περιπτώσεις μη τήρησης του ωραρίου ή ανάρμοστης συμπεριφοράς εντός και εκτός υπηρεσίας. Η ποινή της αργίας διαρκεί μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης.

4. Συρρίκνωση υπηρεσιών και φορέων

Το σχέδιο που έχει εκπονηθεί μιλά καθαρά για μείωση έως και 50% στις δομές του Δημοσίου, κατόπιν αξιολόγησης. Οι αξιολογήσεις των περισσοτέρων υπουργείων ολοκληρώνονται. Όπως έκανε μάλιστα γνωστό, ο αρμόδιος υπουργός έχει ήδη στα χέρια του τις εκθέσεις πέντε υπουργείων, ενώ μέχρι τα τέλη του έτους θα παραλάβει και εκείνες των υπόλοιπων.

5. «Στοπ» στις προσλήψεις

Αν οι απομακρύνσεις υπαλλήλων αποτελούν το ένα σκέλος της επιχείρησης περιορισμού της κρατικής μηχανής, τότε σίγουρα το «φρένο» στις προσλήψεις είναι η δεύτερη βασική συνισταμένη. Δεν είναι τυχαίο ότι το Μεσοπρόθεσμο κλείνει τη «στρόφιγγα» των διορισμών επεκτείνοντας έως το 2016 τον κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Αν υπολογίσει κανείς ότι στις προσλήψεις θα συμπεριλαμβάνονται και όσοι υπάλληλοι «επανακάμπτουν» από τη διαθεσιμότητα, τότε εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι ο διορισμός στο Δημόσιο μετατρέπεται στο εξής σε «όνειρο θερινής νυκτός».

Παράλληλα με ορίζοντα το 2016 αναστέλλονται πλήρως -με εξαίρεση τους νησιωτικούς δήμους- οι προσλήψεις και διορισμοί μόνιμου ή αορίστου χρόνου προσωπικού των κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ στους δήμους και τις Περιφέρειες. Και ο αριθμός των συμβασιούχων όμως περιορίζεται έτι περαιτέρω, κατά 20% για το επόμενο έτος (από 10% που ισχύει τώρα), ενώ το εισιτήριο του διορισμού χάνουν οριστικά και οι παλαιότεροι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ αφού οι πίνακες διοριστέων θα ισχύουν πλέον για τρία έτη, και στη συνέχεια -αν δεν έχει γίνει πρόσληψη- θα ακυρώνονται.


Πηγή: imerisia

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Βίαιη προσαρμογή στο Δημόσιο με πέντε κινήσεις "

Leave a reply