[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Η κρίση άλλαξε τον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό χάρτη
Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Οι τράπεζες που ωφελήθηκαν της «πτώσης» των αμερικανικών κολοσσών είναι οι κινέζικες


Από το ζενίθ... στο ναδίρ και από το περιθώριο στην καταξίωση. Η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008 «ξεγύμνωσε» ένα ολόκληρο σύστημα πρακτικών υψηλού κινδύνου και ανέδειξε νέες δυνάμεις. Οι απώλειες για τους επενδυτές, μετά την κατάρρευση της αγοράς ενυπόθηκων δανείων χαμηλής εξασφάλισης στις ΗΠΑ και την επακόλουθη χρεοκοπία της Lehman Brothers, ήταν πρωτοφανείς, με αποτέλεσμα μεγάλα ονόματα να χάσουν τη λάμψη του παρελθόντος.

Δεδομένου ότι η κρίση ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, είναι λογικό να έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες «ζημίες» οι αμερικανικές τράπεζες, οι οποίες υποχώρησαν αισθητά σε επίπεδο στοιχείων ενεργητικού. Η άμεση, ωστόσο, παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης και η γενναιόδωρη κρατική βοήθεια συνέβαλαν στην ανάκαμψη μερικών εκ των μεγαλύτερων παγκόσμιων ομίλων. Ως αποτέλεσμα, σήμερα οι εν λόγω τράπεζες βρίσκονται πρώτες στη δεκάδα της λίστας με τους πιστωτικούς ομίλους που διαθέτουν τα περισσότερα βασικά ίδια κεφάλαια.

Η κρίση, λοιπόν, άλλαξε τον τραπεζικό χάρτη και... έριξε από το βάθρο τραπεζικά μεγαθήρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τράπεζα με το μεγαλύτερο δίκτυο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στον κόσμο. Σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes», η Citigroup, στο απόγειο των δραστηριοτήτων της, ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία και τράπεζα στον κόσμο σε επίπεδο στοιχείων ενεργητικού. Σήμερα, το αμερικανικό περιοδικό την κατατάσσει 20ή στην αντίστοιχη λίστα.

Επίσης, η Bank of America Merrill Lynch μπορεί να διατηρήθηκε στην... ταπεινή ενδέκατη θέση, παρ΄ όλα αυτά απολαμβάνει την πρώτη θέση στον κόσμο σε επίπεδο βασικών ιδίων κεφαλαίων. Στη δεύτερη θέση, μάλιστα, βρίσκεται η άλλη... αμαρτωλή, η JPMorgan Chase, η οποία διαθέτει 150 δισ. δολάρια σε βασικά ίδια κεφάλαια. Σε επίπεδο, όμως, στοιχείων ενεργητικού, η JP Morgan υποχωρεί το 2012 στην ένατη θέση, από την έκτη.

Οι τράπεζες που ωφελήθηκαν της άτυπης ανακατανομής και κέρδισαν πόντους στο παγκόσμιο στερέωμα φαίνεται πως είναι οι κινεζικές, καθώς στην ίδια λίστα βρίσκονται ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τέσσερις τράπεζες του ασιατικού γίγαντα.

Εκρηκτική είναι η άνοδος της κινεζικής ICBC, η οποία από τη 17η θέση σκαρφάλωσε στην 4η, σχεδόν διπλασιάζοντας μέσα σε μια τριετία τα στοιχεία του ενεργητικού της. Η βρετανική Barclays χάνει πέντε θέσεις, ενώ η Royal Bank of Scotland γκρεμίζεται από την κορυφή στη δέκατη θέση.

Οι πιο «ασφαλείς»

Σε μια παγκόσμια οικονομία που μαστίζεται από τα τρομακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πιστωτικά ιδρύματα κυρίως στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, οι λέξεις «τράπεζα» και «ασφαλής επένδυση» προκαλούν νευρικότητα στους επενδυτές.

Το περιοδικό «Global Finance» καταρτίζει τη λίστα με τις 50 πιο ασφαλείς τράπεζες στον κόσμο, με φόντο σήμερα τη συνεχιζόμενη ευρωπαϊκή κρίση χρέους και την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Η κατάταξη των ασφαλέστερων τραπεζών βασίζεται στη σύγκριση των μακροπρόθεσμων πιστοληπτικών αξιολογήσεων των τριών μεγάλων οίκων (Moody΄s, S&P, Fitch) και στα στοιχεία ενεργητικού των 500 μεγαλύτερων τραπεζών του κόσμου. Είναι, συνεπώς, πολύ λογικό οι πιο ασφαλείς τράπεζες να θεωρούνται αυτές που απολαμβάνουν κρατική στήριξη. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη λίστα, το πιο ασφαλές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στον κόσμο είναι η γερμανική KfW, η οποία, ωστόσο, δεν λειτουργεί ως παραδοσιακή τράπεζα, αλλά ως μια μηχανή κρατικών χορηγήσεων και η οποία δημιουργήθηκε μετά τον πόλεμο για να «τρέξει» τα έργα υποδομής. Αν βγάλουμε από τη λίστα τις «κρατικές» τράπεζες, τότε η πρώτη εισηγμένη τράπεζα βρίσκεται στην ενδέκατη θέση και είναι η καναδική TD Bank Group. Ο Καναδάς, μάλιστα, έχει και τις πέντε μεγάλες τράπεζες της χώρας στις πρώτες 26 θέσεις της κατάταξης.

Εντυπωσιακό είναι ότι η πρώτη τράπεζα των ΗΠΑ που συναντάμε στη λίστα είναι η Bank of New York Mellon, στη θέση 29, ενώ η Wells Fargo βρίσκεται στη θέση 48 και πουθενά οι J.P. Morgan, Bank of America Merrill Lynch και Citigroup.



Πηγή: capital

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Η κρίση άλλαξε τον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό χάρτη"

Leave a reply