[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Συμμετέχουν στην επαναγορά Εθνική, Alpha Bank και Eurobank
Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΑΠΟ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ


 Απόψε στις 19:00 και χωρίς καμία παράταση θα εκπνεύσει η προθεσμία προσφοράς ομολόγων στο πλαίσιο της διαδικασίας ανταλλαγής του ελληνικού χρέους και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, προτίθεται να καταθέσει -εντός ημέρας- στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση, απαλλαγής των διοικήσεων των τραπεζών από νομικές ευθύνες, προχωρώντας έτσι σε ικανοποίηση του μείζονος αιτήματος των επικεφαλής των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, ώστε να συμμετάσχουν στη διαδικασία.


Η εν λόγω απαίτηση βρισκόταν στην κορυφή της σχετικής ατζέντας των τραπεζιτών, καθώς οι διοικήσεις των Ιδρυμάτων επιδιώκουν τη διασφάλισή τους από ενδεχόμενη κατηγορία περί -της κακουργηματικού χαρακτήρα- «απιστίας», κατόπιν πιθανή προσφυγής στη Δικαιοσύνη μετόχων που ενδέχεται να αντίκεινται στη συμμετοχή των τραπεζών στη διαδικασία επαναγοράς ομολόγων.

Σύμφωνα με ραδιοφωνική συνέντευξη του αρμόδιου υπουργού, η ρύθμιση θα είναι ανάλογη εκείνης που εφαρμόστηκε για το PSI.


Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Τράπεζα αναφέρει ότι  το διοικητικό συμβούλιο κατά τη σημερινή συνεδρίασή του αποφάσισε, ομόφωνα, τη συμμετοχή της Τράπεζας στη διαδικασία επαναγοράς ομολόγων, που ενεργείται από τον Ο.Δ.Δ.Η.Χ., για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου. «Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής, στηρίχθηκε σε οικονομικο-τεχνικά δεδομένα, σε γνωμοδοτήσεις ανεξάρτητων οικονομικών και νομικών συμβούλων και αποτυπώνει τη συνέχιση της στήριξης στην εθνική προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση» αναφέρει.

Από την πλευρά της η Alpha Bank ανακοινώνει ότι αποφάσισε τη συμμετοχή της Τραπέζης σε πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, κατόπιν της από 3.12.2012 προσκλήσεως υπό του τελευταίου.

Επίσης η Τράπεζα Eurobank Ergasias ανακοινώνει ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίαση της 7.12.2012, αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή της Τράπεζας στο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους της Ελληνικής Κυβέρνησης που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών στις 3.12.2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το bankingnews.gr  οι τράπεζες φέρονται να είναι διατεθιμένες να προχωρήσουν σε πώληση των μισών τους ομολόγων (τα 7,5 δισ. ευρώ, από τα 15 συνολικά δισ. ευρώ σε ονομαστικές αξίες) στις ανώτερες τιμές και τα πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα ανάμεσα στο 2030 έως το 2042. Συνολικά, εκτιμάται ότι η συμμετοχή των τραπεζών, εξαρτώμενη και από το επίπεδο συμμετοχής των hedge funds, θα κυμαίνεται από το «μετριοπαθές» 75-80% έως το υπερβολικά φιλόδοξο 100%.

Σε αντιστάθμιση του «κινδύνου» από την επαναγορά, οι τράπεζες εξασφαλίζουν αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου, κάτι που δικαιολογεί το ρίσκο ανάληψης ζημιών. 



STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Συμμετέχουν στην επαναγορά Εθνική, Alpha Bank και Eurobank "

Leave a reply