Clicking moves left

Να μπορείς να πεις ''Έτσι είναι η ζωή ''

της Αννίτα Λουδάρου Νοσταλγούμε τη ζεστασιά του σπιτικού μας, και την ίδ [...]

Βαρέθηκα!

της Μαρίας Νομικού Βαρέθηκα… Σιχάθηκα… Κάποτε έλεγα να μείνω εδώ και να π [...]

Στης σκέψης τα βαθιά…

της Δήμητρας Καραγιάννη Μια και μιλάμε σήμερα για Παγκόσμια ημέρα σκέψη [...]

Ορίζοντας

Δεν είναι τυχαίο που το τελευταίο διάστημα έχω πάρει τα βουνά και τους λόφο [...]

Δεν μπορείς να ζήσεις άλλο εδώ;

Της Αννίτας Λουδάρου Μην κοιτάς τριγύρω. Μην ακούς πως σ΄εκείνο το κο [...]

Clicking moves right
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 Financial Times Στην Ευρώπη η λέξη «μεταρρύθμιση», αν και ακούγεται πλέον παντού, είναι παραπλανητ [...]

Στη δημιουργία ειδικού site στο οποίο θα αναρτώνται όλοι οι πλειστηριασμοί ακινήτων τα οποία έχει κατασχέσ [...]

«Χτυπήματα» για τους φορολογουμένους ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο εξαπολύει κυνήγι με «ραβ [...]

Αρχίζει τον Μάρτιο η χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες, το οποίο [...]

Ξεκίνησε από τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου η περίοδος υποβολής προτάσεων για ένταξη στο πρόγραμμα « [...]

ΚΟΣΜΟΣ

Η κοινωνία των πολιτών αμβλύνει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης Οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι, πο [...]

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς τον Μπασάρ Αλ Άσ [...]

Eκλογές σήμερα και αύριο  Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν σήμερα και αύριο οι ιταλοί προκειμένο [...]

ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το κύριο ενεργειακό του συστατικό είναι το έλαιο Ο σπόρος του σουσαμιού αποτελεί σημαντικό σηστατικό των τροφών για περίπου 6.000 χρόνια. Πιστεύεται ότι προέρχεται από τη Σαβάννα της κεντρικής Αφρικής και από κει επεκτάθηκε στην Αίγυπτο, την Ινδία, τη Μέση Ανατολή και την Κίνα. Στην Ελλάδ...

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Μεγάλο πράγμα το γκολ στο ποδόσφαιρο. Ευτυχισμένες οι ομάδες που το βρίσκουν εύκολα και από πολλές πηγές, προβληματικές εκείν...

Αμετάβλητη παρέμεινε η κατάσταση στη κορυφή της βαθμολογίας μετά τα αποτελέσματα της 23ης αγωνιστικής τ...

Τουλάχιστον αυτοκίνητα ενεπλάκησαν σε ατύχημα σε αγώνα Nascar στη Ντεϊτόνα. Τραυματίστηκαν 28 άνθρωποι με δύο εξ αυτών να νο...

ΤΕΧΝΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα φαβορί είναι οι μεγάλοι νικητές της 85ης τελετής απονομής των Όσκαρ. Η ταινία "Αrgo" του αμερικανού ηθοποιού και σκηνοθέτ...

Γνωρίστε την Αθήνα με ένα διαφορετικό τρόπο! Το μόνο που χρειάζεται για να έχεις μια μοναδική ξενάγηση και να γνωρίσεις την ...

Στο δρόμο για τα Όσκαρ Όσκαρ, Όσκαρ, Όσκαρ και... Κάννες. Τρεις υποψήφιες για Όσκαρ ταινίες και μία βραβευμένη (με δύο βραβ...

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
[ more from label ]
Η χούντα της ανυπαρξίας
Η κατάργηση της δημοκρατίας. Μια σοβαρή αποεπένδυση.
Να ζεις ν' αγαπάς και να μαθαίνεις.
Μονοδρομος...
Πρόσφατες Αναρτήσεις
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ένα σπάνιο φαινόμενο θαύμασαν οι αστρονόμοι στις 19 Φεβρουαρίου του 2012. Στον Ήλιο σημειώνονται πολλές εκ...

ΤΑΞΙΔΙΑ

Με budget 48 ωρών Κοντά στην Αράχωβα και στους Δελφούς, το Γαλαξίδι συνδυάζει τη θάλασσα με τη χειμωνι...

Economist: Καμία καταδίκη "διάσημου" φοροφυγά
Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO


Μολονότι υποσχέθηκε στους διεθνείς πιστωτές ότι οι μεγάλοι φοροφυγάδες θα πάνε φυλακή, η Ελλάδα δεν έχει καταδικάσει ακόμη κανέναν «μεγάλο», σημειώνει σε άρθρο του το περιοδικό Economist.

Υπό τον τίτλο «Αμφιβολίες για την επαγγελματική απόδοση» το κορυφαίο βρετανικό περιοδικό αναφέρεται στη διάσημη υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι για την ώρα οι αξιωματούχοι που έχουν αναλάβει την πάταξη της φοροδιαφυγής σέρνουν τα πόδια τους όταν πρόκειται για μεγαλόσχημα ονόματα που αφορούν «πολιτικούς, ποδοσφαιριστές, διακεκριμένους δικαστές και γιατρούς».

Το άρθρο ξεκινά με το «ιστορικό», όπου η ελληνική ελίτ παρουσιάζεται να βγάζει κεφάλαια σε ελβετικούς λογαριασμούς για λόγους ασφαλείας μέχρι τη δημιουργία του ευρώ, γιατί φοβόταν την υποτίμηση ή το πάγωμα κεφαλαίων.

«Στην συνέχεια ήρθε το ρεύμα της μεταφοράς κεφαλαίων από τη μαύρη οικονομία στους παραδείσους του εξωτερικού. Αφού έκανε επί πολλά χρόνια τα στραβά μάτια, η απελπισμένη και διαλυμένη ελληνική κυβέρνηση, έκανε επιτέλους κινήσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Οι φορολογικές δηλώσεις 2.000 Ελλήνων με λογαριασμούς στο υποκατάστημα της Γενεύης της HSBC μπήκαν στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ. Τα ονόματα μπήκαν σε έναν δίσκο για υπολογιστή το 2010 και στάλθηκαν από την υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, τότε, Κριστίν Λαγκάρντ, στον τότε υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Γιώργο Παπακωνσταντίνου».

Στη συνέχεια αναφέρεται πώς η Λίστα Λαγκάρντ χάθηκε στα μέσα του 2011 και ξαναβρέθηκε πρόσφατα στα χέρια του Ε. Βενιζέλου, καθώς και η δημοσίευση του καταλόγου στο περιοδικό Hot Doc.

Συνεχίζει σημειώνοντας ότι «αρκετοί πολιτικοί και οι σύζυγοί τους καθώς και μέλη διαπρεπών οικογενειών εμφανίζονται στη λίστα, αλλά η μεγαλύτερη προσοχή δόθηκε στο όνομα της Μαρίας Παντελή, της οποίας ο λογαριασμός φέρεται πως περιείχε 550 εκατ. ευρώ. Η κ. Παντελή εκτιμήθηκε αρχικώς ότι λειτουργούσε εκ μέρους Έλληνα εφοπλιστή. Στη συνέχεια ο Νίκος Λέκκας του ΣΔΟΕ φέρεται να ισχυρίστηκε στον εισαγγελέα ότι τον έλεγχο του λογαριασμού της είχε η 89χρονη μητέρα του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου».

Η Μαργαρίτα Παπανδρέου και ο γιος της αρνήθηκαν αμέσως τις κατηγορίες και η κ. Παπανδρέου απείλησε να μηνύσει την εφημερίδα που δημοσίευσε τα σχόλια του κ. Λέκκα.

Και «οι Παπανδρέου ένιωσαν δικαιωμένοι όταν ο Σάμπι Μιόνι, Ελληνοϊσραηλινός διαχειριστής, έδωσε την εξής εξήγηση: Ο κ. Μιόνι δήλωσε ότι δεν είχε συναντήσει ποτέ μέλος της οικογένειας Παπανδρέου. Ο εν λόγω λογαριασμός ανήκει σε επενδυτικό κεφάλαιο που είναι εισηγμένο στο χρηματιστήριο της Ιρλανδίας, και ο ίδιος διαχειριζόταν το κεφάλαιο εκ μέρους της EFG International, του ελληνικού χρηματοπιστωτικού ομίλου με έδρα την Ελβετία. Σύμφωνα με πρώην συναδέλφους του κ. Μιόνι, η κ. Παντελή ήταν έμπιστη υπάλληλος, που είχε άδεια να υπογράφει εκ μέρους του κ. Μιόνι».

Την επόμενη ημέρα, καταλήγει η ιστορία, ο κ. Λέκκας έκανε στροφή 180 μοιρών ισχυριζόμενος ότι ποτέ δεν συνέδεσε τους Παπανδρέου με τον λογαριασμό της κ. Παντελή.

Το όλο επεισόδιο προκάλεσε μεγάλη αμηχανία και αμφιβολίες για την επαγγελματική ικανότητα της οικονομικής αστυνομίας. Οι επικριτές της λένε ότι σέρνει τα πόδια της στις έρευνες για πολιτικά πρόσωπα, ποδοσφαιριστές, διακεκριμένους δικαστές και γιατρούς, που είναι ύποπτοι φοροδιαφυγής. Οι αξιωματούχοι του ΣΔΟΕ, από την πλευρά τους, ισχυρίζονται ότι πνίγονται από τις πολλές υποθέσεις.

Η Ελλάδα δεν έχει ακόμη καταδικάσει κανέναν διάσημο φοροφυγά, μολονότι το υποσχέθηκε στους διεθνείς πιστωτές, καταλήγει το άρθρο.
«Η κυβέρνηση πρόκειται να διορίσει ειδικό γραμματέα φορολογικών υποθέσεων, όπως της έχουν ζητήσει οι αξιωματούχοι της τρόικας. Αλλά η δουλειά της νέας φορολογικής εξουσίας θα είναι κομμένη».


 

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Economist: Καμία καταδίκη "διάσημου" φοροφυγά"

Leave a reply