[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Οι επενδυτές "ξεφορτώνονται" φράγκα
Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013 Posted by STEVENIKO

Financial Times 


Το ελβετικό φράγκο διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα 20 μηνών, καθώς οι traders εκμεταλλεύονται την βελτίωση της ψυχολογίας στην Ευρώπη για να ξεφορτωθούν ένα από τα πιο διάσημα «καταφύγια» των επενδυτών κατά την διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη.

Η κίνηση έστειλε το φράγκο στα χαμηλότερα επίπεδα από τότε που η Swiss National Bank παρενέβη στις αγορές συναλλάγματος τον Σεπτέμβριο 2011, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τους εξαγωγείς από τις βαριές εισροές στην Ελβετία από μέρους ξένων επενδυτών.

Η κεντρική τράπεζα έχει δεσμευθεί να αγοράσει όσα ευρώ χρειαστεί για να αποτρέψει την κίνηση του φράγκου κάτω από το 1,20 φράγκο ανά ευρώ. Το ευρώ ανήλθε κοντά στο 1,25 φράγκο, καθώς συνεχίζει να «χτίζει» στην κατακόρυφη άνοδο σε σχέση με το φράγκο, αφότου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπέδειξε πιο θετικές προοπτικές για την ευρωζώνη την περασμένη εβδομάδα, δίνοντας άμεση τόνωση στις διεθνείς διαθέσεις για ανάληψη ρίσκου.

Οι traders της αγοράς συναλλάγματος δήλωσαν ότι, αν και πίσω από την αρχική κίνηση εκτός του φράγκου βρίσκονταν τα hedge funds, έχουν αρχίσει να μετακινουν κεφάλαια εκτός της Ελβετίας και θεσμικοί επενδυτές και private wealth managers, αναζητώντας ενεργητικά με υψηλότερες αποδόσεις.

 «Από τότε που μίλησε ο Mario Draghi, οι επενδυτές φεύγουν από την Ελβετία», δήλωσε ο Bob de Groot, trader συναλλάγματος στην BNP Paribas, αναφερόμενος στην συνέντευξη τύπου του διοικητή της ΕΚΤ.

Ο κ. Draghi δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα παρατηρεί «εξομάλυνση» στις συνθήκες των χρηματοπιστωτικών αγορών στην ευρωζώνη και ότι πιστεύει πως θα υπάρξει οικονομική ανάκαμψη φέτος. Οι επενδυτές στην αγορά συναλλάγματος δήλωσαν ότι το φράγκο παραμένει πολύ ακριβό στα τρέχοντα επίπεδα, ακόμη και με την πτώση 3% αυτή την εβδομάδα.

«Οποιος έχει πιεί ένα φλυτζάνι καφέ στην Ελβετία, γνωρίζει ότι το ελβετικό φράγκο είναι φοβερά υπερτιμημένο», σχολίασε ο Stephen Jen, επικεφαλής της SLJ Macro Partners, hedge fund της αγοράς συναλλάγματος. «Η μακροπρόθεσμη ορθή αξία του φράγκου είναι πιο κοντά στο 1,35-1,40»,
Η ισχύς του φράγκου είχε γίνει πονοκέφαλος για την SNB, που υποχρεώθηκε πέρσι να συγκεντρώσει ξένα συναλλάγματα "ρεκόρ" για να πολεμήσει τις εισροές από τους ξένους επενδυτές. Η κεντρική τράπεζα κατείχε 427 δισ. φράγκα σε ξένα νομίσματα στα τέλη Δεκεμβρίου, που είναι το 5ο μεγαλύτερο απόθεμα συναλλαγματος στον κόσμο.

Μέχρι στιγμής, η πολιτική του φράγκου έχει αποδειχθεί κερδοφόρος για την κεντρική τράπεζα, που χθες ανακοίνωσε ότι έβγαλε κέρδος περίπου 6 δισ. φράγκα το 2012, εκ των οποίων τα 4,7 δισ. φράγκα οφείλονταν στην άνοδο της αξίας των αποθεμάτων της.
Ωστόσο, αναλυτές προειδοποιούν ότι το μέγεθος των συναλλαγματικών αποθεμάτων που έχει συγκεντρώσει η SNB για να υπερασπιστεί την ελάχιστη ισοτιμία, σημαίνει ότι στο μέλλον, τα κέρδη θα είναι όλο και πιο ευμετάβλητα, καθώς οι πολύ μικρές διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες μπορεί να δημιουργήσουν τεράστια κέρδη ή ζημίες.

Η πρόσφατη πτώση του φράγκου έχει επίσης προκαλέσει φημολογίες ότι η SNB μπορεί να προσπαθήσει να ξεφορτωθεί τμήμα των τεράστιων συναλλαγματικών αποθεματων της, για να "κλειδώσει" κέρδη από τις συναλλαγματικές κινήσεις.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Οι επενδυτές "ξεφορτώνονται" φράγκα "

Leave a reply