[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ίση με 30 "Χιροσίμες" η έκρηξη του μετεωρίτη
Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013 Posted by STEVENIKO

Έναν μικρό στρατό από 24.000 άνδρες επιστράτευσαν οι ρωσικές αρχές για την αποκατάσταση των ζημιών από τη βροχή μετεωριτών. "Θησαυρός" για τους επιστήμονες τα ευρήματα σε παγωμένη λίμνη όπου γίνονται έρευνες τα τελευταία 24ωρα ενώ έχει ξεκινήσει το... εμπόριο κομματιών μετεωρίτη.

Η επιχείρηση καθαρισμού είναι κολοσσιαία καθώς υπολογίζεται ότι η βροχή μετεωριτών - η μεγαλύτερη εδώ και έναν αιώνα σύμφωνα με τη NASA - έσπασε τζάμια συνολικής έκτασης περίπου 20 ποδοσφαιρικών γηπέδων.

Ζημιές έχουν υποστεί περίπου 4.000 κτίρια
. Οι τοπικές αρχές έχουν δεσμευτεί για αποκατάσταση των απωλειών μέσα σε μία εβδομάδα, στόχος που από πολλούς θεωρείται φιλόδοξος δεδομένης της κατάστασης.

Στο μεταξύ οι τραυματίες - κυρίως από σπασμένα τζάμια - έχουν ξεπεράσει τους 1200. Οι περισσότεροι υπέστησαν ελαφρά τραύματα και χρειάστηκαν ράμματα και πρώτες βοήθειες ενώ λίγοι κρίθηκε αναγκαίο να παραμείνουν για νοσηλεία.

Σύμφωνα με τη NASA ο μετεωρίτης που μπήκε στην γήινη ατμόσφαιρα και ανεφλέγη το πρωί της Παρασκευής είχε μέγεθος πάνω από 50 πόδια και ζύγιζε περισσότερο από τον πύργο του Άιφελ.

Η έκρηξη ήταν ισοδύναμη με 30 φορές αυτή της Χιροσίμα.



Επιστήμονες ανακοίνωσαν πως βρήκαν κομμάτια του μετεωρίτη στο βυθό της λίμνης Τσέμπαρκουλ. Πρόκειται για περίπου πενήντα θραύσματα. "Τα μέλη της αποστολής έστειλαν στο Εκατερίνενμπουργκ τα θραύσματα που βρήκαν", αναφέρεται σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου των Ουραλίων.

"Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής Βίκτορ Γκροχόφσκι, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών, ο μετεωρίτης αυτός ανήκει στην κατηγορία των χονδριτών -μετεωρίτες που αποτελούνται κυρίως από βράχους- , επισημαίνεται στην ανακοίνωση στην οποία προστίθεται πως τα θραύσματα περιέχουν 10% σίδηρο.

Ο συγκεκριμένος μετεωρίτης θα ονομαστεί "μετεωρίτης του Τσέρμπακουλ", διευκρινίζει το πανεπιστήμιο.

"Αφού βρήκαμε θραύσματα, το κυρίως κομμάτι του μετεωρίτη θα πρέπει να βρίσκεται στη λίμνη", εκτιμά ο Γκροχόφσκι.

ΒΒC: Επιχείριση καθαρισμού 



Είναι κάτι που συνήθως βλέπαμε στις ταινίες. Ποτέ δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα συνέβαινε εδώ" ανέφερε χαρακτηριστικά ένας φοιτητής.

Την επόμενη του εντυπωσιακού φαινομένου διάφοροι επιτήδειοι έχουν αποδυθεί σε κυνήγι θησαυρού καθώς βλέπουν στην πτώση του μετεωρίτη την ευκαιρία της ζωής τους αφού μπορούν να πουλήσουν ένα μικρό κομμάτι για χιλιάδες δολάρια και μεγαλύτερα κομμάτια για ακόμη και εκατοντάδες χιλιάδων ή και παραπάνω.

Ρεπορτάζ του ABC




Πηγή: nooz

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for " Ίση με 30 "Χιροσίμες" η έκρηξη του μετεωρίτη"

Leave a reply