[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Η απάντηση του αρχηγού των ινδιάνων στον Πρόεδρο των ΗΠΑ
Παρασκευή 16 Απριλίου 2010 Posted by STEVENIKO


Το 1855 ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Φραγκλίνος Πήρς ,ζήτησε από τους Ινδιάνους να πουλήσουν τη γη τους στην αμερικάνικη κυβέρνηση.
Ο αρχηγός μιας φυλής Ινδιάνων ο Σιάτλ απαντά στο Πρόεδρο.

"Ο μεγάλος αρχηγός στην Ουάσιγκτον μηνάει πως θέλει να αγοράσει τη γη μας.Ο μεγάλος αρχηγός μηνάει ακόμα λόγια φιλικά και καλοθέλητα.Καλοσύνη του ,γιατί ξέρουμε πως αυτός λίγο τη χρειάζεται τη φιλία μας.
Την προσφορά του θα τη μελετήσουμε ,γιατί ξέρουμε πως,αν δεν το πράξουμε ,μπορεί ο λευκός να προφτάσει με τα όπλα και να πάρει τη γη μας.
Πως μπορείται να αγοράσετε ή να πουλάτε τον ουρανό-τη ζέστα της γης?Για μας μοιάζει παράξενο .
Η δροσιά του αγέρα ή το άφρισμα του νερού ωστόσο δεν μας ανήκουν.Πως μπορείται να τα αγοράσετε από μας?
Κάθε αστραφτερή πευκοβελόνα, κάθε αμούδα στις ακρογιαλιές,κάθε θολούρα στο σκοτεινό δάσος, κάθε ξέφωτο και κάθε ζουζούνι που ζουζουνίζει είναι,στη μνήμη και στην πείρα του λαού μου,ιερό.

Ξέρουμε πως ο λευκός δεν καταλαβαίνει τους τρόπους μας.Η γη δεν είναι αδερφός του,αλλά εχθρός που πρέπει να τον καταχτήσει,και αφού τον καταχτήσει,πηγαίνει παρακάτω.Με το ταμάχι που έχει θα καταπιεί τη γη και θα αφήσει πίσω του μια έρημο.Η όψη που παρουσιάζουν οι πολιτείες σας, κάνει κακό στα μάτια του ερυθόδρεμου.Όμως αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή ο ερυθόδρεμος είναι άγριος και δεν καταλαβαίνει.
Αν αποφασίσω και δεχτώ, θα βάλω όρο .Τα ζώα της γης αυτής ο λευκός θα πρέπει να μεταχειριστεί σαν αδέρφια του.Αν όλα τα ζώα φύγουν από τη μέση,ο άνθρωπος θα πεθάνει από μεγάλη εσωτερική μοναξιά,γιατί όσα συμβαίνουν στα ζώα, τα ίδια συμβαίνουν στον άνθρωπο.'Οταν όλα τα βουβάλια σφαχτούν ,όταν όλα τα άγρια αλόγατα ημερέψουν ,όταν τα τα δάση θα χαθούν?που θα βρουν τα πουλιά να κουρνιάσουν ,ο αϊτός,το γεράκι να πετάξουν?Σημαίνει το τέλος της ζωής και την αρχή του θανάτου.
Πουθενά δε βρίσκεται μια ήσυχη γωνιά μέσα στις πολιτείες του λευκού .Πουθενά δεν βρίσκεται μια γωνιά να σταθείς να ακούσεις τα φύλλα στα δένδρα την άνοιξη ή το ψιθύρισμα που κάνουν τα ζουζούνια πεταρίζοντας.Όμως μπορεί ,επειδή ,καταπώς είπα ,είμαι άγριος και δεν καταλαβαίνω-μπορεί γιαυτό το λόγο ο σαματάς να ταράζει τα αυτιά μου.Μα τι μένει στη ζωή ,όταν ενας άνθρωπος δεν μπορεί να αφουγκραστεί τη γλυκιά φωνή που βγάνει το νυχτοπούλι ή το τραγούδι του βατράχου στο βάλτο μέσα στη νυχτιά?Του ερυθρόδερμου είναι ακριβός ο αγέρας ,γιατί όλα μοιράζονται την ίδια πνοή-τα ζώα,τα δένδρα,οι άνθρωποι.Ο λευκός δε φαίνεται να δίνει προσοχή στον αγέρα που ανασαίνει.Όταν μαγαρίζεις συνέχεια το στρώμα σου ,κάποια νύχτα θα πλαντάξεις από τις μαγαρισιές σου.
Οι ερυθρόδερμοι αγαπούν τη γη ,όπως το βρέφος αγαπάει το χτύπο της μητρικής καρδιάς.Αν μας αναγκάσετε να σας πουλήσουμε τη γη μας ,φροντίστε την,καθώς την φροντίσαμε εμείς,διατηρήστε τη για τα τέκνα σας ,αγαπήστε τη ,καθώς ο Θεός αγαπάει όλους μας.Ένα ξέρουμε -ο Θεός σας είναι ο
ίδιος Θεός .Η γη Του είναι ακριβή .Άκόμα και ο λευκός δε γίνεται να απαλλαχτεί από τη κοινή μοίρα."

Το Βήμα 16/1/1977

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...