[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Τι ειναι τα spread?
Σάββατο 10 Απριλίου 2010 Posted by STEVENIKO


What is spread....Τώρα τελευταία όποιος επιχειρήσει να διαβάσει μία απλή εφημερίδα ή να παρακολουθήσει κάποιο δελτίο ειδήσεων (σοβαρό) θα διαπιστώσει πως χρειάζεται να είναι πτυχιούχος οικονομικού πανεπιστημίου για να βγάλει άκρη και να καταλάβει τι θέλει να πει ο ποιητής.

Ένα ερώτημα που έχουν όλοι τον τελευταίο καιρό είναι τι στο καλό είναι αυτό το Spread που συνέχεια ανεβαίνει και όλοι τρομοκρατούνται. Δεν χρειάζεται να αγχώνεστε πια, καθώς το spread, εν τέλει, είναι κάτι πολύ απλό και κατανοητό.

Το Spread ουσιαστικά μετράει την διαφορά μεταξύ δύο πραγμάτων ή δύο τιμών. Στην περίπτωση της Ελληνικής οικονομία και της τρέχουσας επικαιρότητας, το Spread (αυτό που ανεβοκατεβαίνει καθημερινώς) αναφέρεται στην διαφορά των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται η Ελλάδα σε σχέση με τα επιτόκια που πληρώνει η Γερμανία για τον δικό της δανεισμό.

Για παράδειγμα, αν η Γερμανία δανείζεται με 2% επιτόκιο και η Ελλάδα με επιτόκιο 5%, τότε: 5-2=3, δηλαδή το spread είναι 300 μονάδες βάσης.

Ένα εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί η σύγκριση γίνεται με την Γερμανία και όχι με κάποια άλλη χώρα. Η Γερμανία έχει επιλεχθεί διότι θεωρείται η πιο σταθερή και ισχυρή οικονομία στην ευρωζώνη, συνεπώς η σύγκριση γίνεται με αυτήν.

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...