Clicking moves left

Να μπορείς να πεις ''Έτσι είναι η ζωή ''

της Αννίτα Λουδάρου Νοσταλγούμε τη ζεστασιά του σπιτικού μας, και την ίδ [...]

Βαρέθηκα!

της Μαρίας Νομικού Βαρέθηκα… Σιχάθηκα… Κάποτε έλεγα να μείνω εδώ και να π [...]

Στης σκέψης τα βαθιά…

της Δήμητρας Καραγιάννη Μια και μιλάμε σήμερα για Παγκόσμια ημέρα σκέψη [...]

Ορίζοντας

Δεν είναι τυχαίο που το τελευταίο διάστημα έχω πάρει τα βουνά και τους λόφο [...]

Δεν μπορείς να ζήσεις άλλο εδώ;

Της Αννίτας Λουδάρου Μην κοιτάς τριγύρω. Μην ακούς πως σ΄εκείνο το κο [...]

Clicking moves right
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 Financial Times Στην Ευρώπη η λέξη «μεταρρύθμιση», αν και ακούγεται πλέον παντού, είναι παραπλανητ [...]

Στη δημιουργία ειδικού site στο οποίο θα αναρτώνται όλοι οι πλειστηριασμοί ακινήτων τα οποία έχει κατασχέσ [...]

«Χτυπήματα» για τους φορολογουμένους ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο εξαπολύει κυνήγι με «ραβ [...]

Αρχίζει τον Μάρτιο η χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες, το οποίο [...]

Ξεκίνησε από τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου η περίοδος υποβολής προτάσεων για ένταξη στο πρόγραμμα « [...]

ΚΟΣΜΟΣ

Η κοινωνία των πολιτών αμβλύνει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης Οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι, πο [...]

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς τον Μπασάρ Αλ Άσ [...]

Eκλογές σήμερα και αύριο  Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν σήμερα και αύριο οι ιταλοί προκειμένο [...]

ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το κύριο ενεργειακό του συστατικό είναι το έλαιο Ο σπόρος του σουσαμιού αποτελεί σημαντικό σηστατικό των τροφών για περίπου 6.000 χρόνια. Πιστεύεται ότι προέρχεται από τη Σαβάννα της κεντρικής Αφρικής και από κει επεκτάθηκε στην Αίγυπτο, την Ινδία, τη Μέση Ανατολή και την Κίνα. Στην Ελλάδ...

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Μεγάλο πράγμα το γκολ στο ποδόσφαιρο. Ευτυχισμένες οι ομάδες που το βρίσκουν εύκολα και από πολλές πηγές, προβληματικές εκείν...

Αμετάβλητη παρέμεινε η κατάσταση στη κορυφή της βαθμολογίας μετά τα αποτελέσματα της 23ης αγωνιστικής τ...

Τουλάχιστον αυτοκίνητα ενεπλάκησαν σε ατύχημα σε αγώνα Nascar στη Ντεϊτόνα. Τραυματίστηκαν 28 άνθρωποι με δύο εξ αυτών να νο...

ΤΕΧΝΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα φαβορί είναι οι μεγάλοι νικητές της 85ης τελετής απονομής των Όσκαρ. Η ταινία "Αrgo" του αμερικανού ηθοποιού και σκηνοθέτ...

Γνωρίστε την Αθήνα με ένα διαφορετικό τρόπο! Το μόνο που χρειάζεται για να έχεις μια μοναδική ξενάγηση και να γνωρίσεις την ...

Στο δρόμο για τα Όσκαρ Όσκαρ, Όσκαρ, Όσκαρ και... Κάννες. Τρεις υποψήφιες για Όσκαρ ταινίες και μία βραβευμένη (με δύο βραβ...

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
[ more from label ]
Η χούντα της ανυπαρξίας
Η κατάργηση της δημοκρατίας. Μια σοβαρή αποεπένδυση.
Να ζεις ν' αγαπάς και να μαθαίνεις.
Μονοδρομος...
Πρόσφατες Αναρτήσεις
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ένα σπάνιο φαινόμενο θαύμασαν οι αστρονόμοι στις 19 Φεβρουαρίου του 2012. Στον Ήλιο σημειώνονται πολλές εκ...

ΤΑΞΙΔΙΑ

Με budget 48 ωρών Κοντά στην Αράχωβα και στους Δελφούς, το Γαλαξίδι συνδυάζει τη θάλασσα με τη χειμωνι...

Ολος ο πλανήτης µια Μονόπολη
Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Οι Κινέζοι αγοράζουν ολόκληρο τον κόσµο. Από την ευρωζώνη – συµπεριλαµβανοµένης της Ελλάδας – και τις ΗΠΑ µέχρι και τη µακρινή Αυστραλία, το Πεκίνο χρησιµοποιεί τα τεράστια συνολικά συναλλαγµατικά αποθέµατά του αξίας 2,6 τρισ. ευρώ – δηλαδή το 40% των παγκόσµιων συναλλαγµατικών αποθεµάτων! – για να αγοράσει κρατικά χρέη και µερίδια σε επιχειρήσεις µε στόχο να αυξήσει την πολιτική επιρροή του.

Οι Κινέζοι που έχουν σήµερα τη δεύτερη µεγαλύτερη οικονοµία µετά τις ΗΠΑ, επιθυµούν διακαώς να αυξήσουν την επιρροή τους σε ολόκληρο τον πλανήτη και να µετατραπούν στη µεγαλύτερη οικονοµική και πολιτική δύναµη. Τα οικονοµικά προβλήµατα µάλιστα που αντιµετωπίζουν πολλές χώρες, από την Ευρώπη µέχρι και τις ίδιες τις ΗΠΑ, βοηθούν τα σχέδια της χώρας του ∆ράκου αφού οι χώρες αποδέκτες των επενδύσεων υποδέχονται µε ανοιχτές αγκάλες το ζεστό χρήµα από τα θησαυροφυλάκια της κεντρικής Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας. Κρατικά οµόλογα
Οι αριθµοί προκαλούν σοκ. Οι Κινέζοι έχουν αγοράσει µέχρι σήµερα κρατικά οµόλογα ευρωπαϊκών χωρών που ξεπερνούν τα 600 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσό διπλάσιο από το ΑΕΠ της Ελλάδας, και κρατούν στα χέρια τους πλέον του 7% του χρέους των χωρών της ευρωζώνης. Σε αυτές τις χώρες έχουν επενδύσει, είτε απευθείας είτε µέσω κινεζικών επιχειρήσεων, και άλλες εκατοντάδες δισεκατοµµύρια.

Ανάµεσα στις χώρες των οποίων έχουν αγοράσει κρατικά οµόλογα απεριλαµβάνονται η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία, ακόµη και η Γερµανία και η Γαλλία, γεγονός που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα αυτή την περίοδο κατά την οποία κρίνεται η τύχη της ευρωζώνης λόγω της κρίσης χρέους που έχει πλήξει τη γηραιά ήπειρο. Με τον τρόπο αυτό το Πεκίνο αναδεικνύεται ρυθµιστικός παράγων στην Ευρώπη και χτίζει γερές βάσεις για να αυξήσει την επιρροή του.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λι Κεκιάνγκ όταν ολοκλήρωνε το ταξίδι του στην Ευρώπη συνοδευόµενος από αντιπροσωπεία περισσότερων των 150 επιχειρηµατικών και οικονοµικών παραγόντων, έφευγε από κάθε χώρα – Γερµανία, Ισπανία, Βρετανία κ.ά – µε ακόµη περισσότερα ντιλ στις αποσκευές του. Μόνο από τις επισκέψεις του σε αυτές τις τρεις χώρες έκλεισε συµφωνίες αξίας άνω των 20 δισ. ευρώ, οι οποίες αφορούν αγορές σειράς προϊόντων, από γερµανικά αυτοκίνητα µέχρι ισπανικά κρασιά και βρετανικά ακίνητα.

Μεγάλες επενδύσεις
Οι επενδύσεις προκαλούν δέος. Σύµφωνα µε τα στοιχεία που συγκέντρωσαν µεταξύ των άλλων η «Corriere della Sera», η «El Pais» και ο βρετανικός «Guardian», το ζεστό χρήµα που έχουν ρίξει οι Κινέζοι σε όλο τον κόσµο και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστηµα στην Ευρώπη αφορά µεγάλες αγορές οµολόγων και επιχειρηµατικές συµφωνίες: n Πάνω από 600 δισ. ευρώ είναι οι αγορές κρατικών οµολόγων χωρών όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γερµανία και η Γαλλία, µε υποσχέσεις µάλιστα για ακόµη περισσότερες αγορές.

Το Πεκίνο έχει αγοράσειτο 9,8%του συνολικού .αµερικανικού χρέους καταβάλλοντας περισσότερα από 900 δισ. δολάρια.

7,3 δισ. ευρώ είναι το ποσό της πρόσφατης εµπορικής συµφωνίας µεταξύ Ισπανίας και Κίνας για αγορά από το Πεκίνο προϊόντων όπως ελαιόλαδο, χοιρινό και κρασί.

Το Πεκίνο υποσχέθηκε να αγοράσει και ισπανικά οµόλογα 6 δισ. ευρώ n 8,7 δισ. ευρώ είναι το ποσό της συµφωνίας που πέτυχαν οι Κινέζοι µε τους Γερµανούς µετά την επίσκεψη Κεκιάνγκ στο Βερολίνο στις αρχές του µήνα. Τα ντιλ αφορούν αγορές αυτοκινήτων και άλλου εξοπλισµού από τη Φολκσβάγκεν και την Ντάιµλερ Μπενζ, αγορές από τις βιοµηχανίες κολοσσούς Siemens, BASF και Bayer, αλλά και µε µεγάλες τράπεζες όπως η Ντόιτσε Μπανκ. Ολα αυτά βέβαια µε τις ευλογίες της σιδηράς λαγκελαρίου Α. Μέρκελ, που βλέπει τα προϊόντα Made in Germany να ξεπουλάνε από τα ράφια των γερµανικών επιχειρήσεων. n Πρόσφατα η σουηδική Βόλβο πωλήθηκε από τη Φορντ για 1,8 δισ. δολάρια στην κινεζική Γκίλι.

Η κινεζική πετρελαϊκή PetroChina και η αγγλοολλανδική Shell αγόρασαν την αυστραλιανή Arrow Energy έναντι 3,1 δισ. δολ.

Η επίσης κινεζική πετρελαϊκή Sinopec αγόρασε έναντι 7 δισ. δολ. τη θυγατρική της ισπανικής Repsol στη Βραζιλία. n Η Sinopec αγόρασε επίσης στην Ελβετία την Addax Petroleum έναντι 7,2 δισ. δολ.

Στην Ελλάδα η Cosco κατασκευάζει τέρµιναλ στον Πειραιά για να αυξήσει την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή. Η επένδυση ανέρχεται σε περίπου 3,4 δισ. ευρώ. n Στην Ιρλανδία οι Κινέζοι δροµολογούν επενδύσεις 50 εκατ ευρώ.

Στη Γαλλία ετοιµάζονται να κατασκευάσουν βιοµηχανικό πάρκο σχετικά κοντά στο Παρίσι.

n Στη Βουλγαρία η κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Huawei και άλλοι όµιλοι έχουν µπει παντού, από τις τηλεπικοινωνίες µέχρι τους αυτοκινητοδρόµους.

n Στην Ιταλία επενδύουν σε φαρµακοβιοµηχανίες, ναυπηγεία, στην υψηλή τεχνολογία. Για παράδειγµα οι ακόλουθες κινεζικές εταιρείες έχουν αποκτήσει τις εξής συµµετοχές: η Quianjiang στην Benelli Moto, η Haier τα ψυγεία Menenghetti και η Zoomlion την εταιρεία µηχανηµάτων Cifa.

n 330 εκατ ευρώ επένδυσαν η Κίνα και η Qatar Holdings στη Somgbird Estates, την κατασκευαστική εταιρείαδιαχειριστή που βρίσκεται πίσω από την πανάκριβη συνοικία Canary Wharf στο Λονδίνο.

n 3,1 δισ. ευρώ συµφωνία υπέγραψε η Κίνα µε τη Βρετανία στον τοµέα της ενέργειας.

inprecor

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...