[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Δημοκρατία σε ασφυξία, κυβέρνηση σε αδιέξοδο
Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Μεγάλη διαδήλωση. Πρωτοφανής καταστολή.

Μια από τις μεγαλύτερες απεργιακές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκε χτες στην Αθήνα. Ξένα πρακτορεία κάνουν λόγο για 100.000 διαδηλωτές. Σίγουρα πάντως ήταν μεγαλύτερη από αυτήν της 15/12. Πολύ μεγάλη υπήρξε η συμμετοχή των εργαζομένων αλλά και του εμπορικού κόσμου στην απεργία, η οποία σε πάρα πολλούς εργασιακούς χώρους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα πήρε καθολικές διαστάσεις.

Η οργή και η αγανάκτηση για τις περικοπές και τις μειώσεις των μισθών έσπρωξαν χιλιάδες ανθρώπους να πυκνώσουν τη διαδήλωση, αψηφώντας τις έντονες φήμες για προβοκάτσια που καλλιεργούσαν ΜΜΕ. Τόσο η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ όσο και η συγκέντρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων στο Μουσείο ήταν από τις πιο μαζικές. Μεγάλες ομοσπονδίες αλλά και σωματεία από τις συγκοινωνίες και την εκπαίδευση προτίμησαν το Πολυτεχνείο από το Πεδίο του Άρεως, όπου καλούσε η ΓΣΕΕ. Στην απεργιακή συγκέντρωση συμμετείχε αντιπροσωπία των 300 απεργών πείνας μεταναστών, το μπλοκ από την Κερατέα το κίνημα «Δεν πληρώνω» είχαν πολύ μαζική και μαχητική παρουσία.

Η κυβέρνηση φοβούμενη μια μαζική περικύκλωση της Βουλής φρόντισε να διαλύσει την πορεία κτυπώντας την σε πολλά σημεία και κυρίως απομονώνοντας την πλατεία Συντάγματος από όσους ήθελαν να φτάσουν σε αυτήν. Έκλεισε σταθμούς του μετρό, αφού τους έπνιξε στα χημικά, και επιδόθηκε σε τρομοκρατία. Οι δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν σε πολλά σημεία της διαδήλωσης.

Η διάθεση του κόσμου να παραμείνει στην Πλατεία Συντάγματος ήταν έκδηλη. Γι΄ αυτό επιστρατεύτηκαν πολύ μεγάλες δυνάμεις καταστολής οι οποίες απρόκλητα και επί ώρες έριχναν τόνους χημικών και επετίθεντο στους συγκεντρωμένους, οι οποίοι πολλές φορές ανασυγκροτούνταν από διάφορες κατευθύνσεις και εισέρχονταν στην Πλ. Συντάγματος έως αργά το απόγευμα. Αποτέλεσμα των επιθέσεων της αστυνομίας οι σοβαροί τραυματισμοί δεκάδων διαδηλωτών απεργών. Παρ΄ όλα αυτά, χιλιάδες διαδηλωτών παρέμειναν στο Σύνταγμα μέχρι το απόγευμα και άφησαν μια παρακαταθήκη, δημιούργησαν μια νέα συνήθεια. Τις επόμενες φορές θα είναι πιο προετοιμασμένοι, πιο αποτελεσματικοί. Η επιμονή χιλιάδων διαδηλωτών να παραμείνουν με κάθε τρόπο στο Σύνταγμα τονίζει την αναγκαιότητα του μαζικού παρατεταμένου παλλαϊκού αγώνα.


Νίκος Γουρλάς

aristerovima

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...