[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Διεθνές ταμείο… ανοχής
Δευτέρα 23 Μαΐου 2011 Posted by STEVENIKO

Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ




«Η κατάσταση μέσα στο ΔΝΤ μοιάζει περίπου σαν αυτό που εκτυλίσσεται στην ταινία «Οι Πειρατές της Καραϊβικής». Οι κανόνες συμπεριφοράς είναι περισσότερο κάτι σαν οδηγίες» υποστήριξε πρώην διευθυντής του ΔΝΤ σχολιάζοντας αποκάλυψη των «Νιου Γιορκ Τάιμς» για διαχρονική συγκάλυψη σεξουαλικών σκανδάλων από την ηγεσία του Ταμείου. Σύμφωνα με μια εσωτερική έρευνα του 2008, το γεγονός ότι περισσότερα σεξουαλικά σκάνδαλα που διαπράχθηκαν μέσα στο ΔΝΤ δεν δημοσιοποιήθηκαν ποτέ «δείχνει να είναι αποτέλεσμα έλλειψης βούλησης, καλού σχεδιασμού και συντονισμένης δράσης».

Η εσωτερική έρευνα του ΔΝΤ, που αποκαλύπτουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», παρουσιάζει μια αφόρητη κατάσταση, μέχρι και ενθάρρυνση σεξουαλικών παρενοχλήσεων για τις γυναίκες που εργάζονταν σε αυτό.

Το ΔΝΤ είναι μια μικρή διεθνής νησίδα μέσα στην Ουάσιγκτον, η οποία διευθύνεται κατά κόρον από άνδρες οικονομολόγους. Το ΔΝΤ έχει στο δυναμικό του 2.400 υπαλλήλους. Από τους 30 διευθύνοντες συμβούλους μόνο 6 είναι γυναίκες, σε αντίθεση με την Παγκόσμια Τράπεζα και τα Ηνωμένα Εθνη όπου το ποσοστό εμφανίζεται στατιστικά υψηλότερο. Οι μέρες στο Ταμείο είναι μεγάλες και οι υπάλληλοι πιέζονται να δουλεύουν μαζί – κυρίως σε μεγάλες αποστολές στο εξωτερικό. Είναι ένα περιβάλλον όπου τα ειδύλλια αφθονούν, αλλά και φορές που τα όρια ξεπερνούν τις κόκκινες γραμμές.

Η εσωτερική έρευνα του 2008, που βασίζεται σε συνεντεύξεις και ντοκουμέντα, σκιαγραφεί μια εικόνα του διεθνούς οργανισμού όπου οι γυναίκες αφήνονται ανυπεράσπιστες στις σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Το 2007, χρονιά που ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν ανέλαβε τα καθήκοντά του, οι αξιωματούχοι του Ταμείου απέρριψαν τις κατηγορίες μιας έρευνας ότι ανώτερο στέλεχος είχε πιέσει υπάλληλο να κοιμηθεί μαζί του επειδή επρόκειτο να συνταξιοδοτηθεί.

Το 2009, σύμφωνα με την μαρτυρία άλλης υπαλλήλου, οι αξιωματούχοι απέφυγαν να προβούν σε έρευνα όταν εκείνη παραπονέθηκε ότι ενοχλείται από ηλεκτρονικά μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου. Κατά τους «Τάιμς», οι αμερικανικοί νόμοι φαίνεται να μην εφαρμόζονται στην έδρα του Ταμείου. Μέχρι τις αρχές Μαΐου, υπήρχε μάλιστα η «πρόνοια» για διευθυντές και πρώην αξιωματούχους να «ενθαρρύνονται» να κυνηγούν τις γυναίκες που συνεργάζονται μαζί τους: «Προσωπικές σχέσεις μεταξύ προϊσταμένων και υφισταμένων, δεν αποτελούν σεξουαλική παρενόχληση».

Για τον πρώην επικεφαλής του Ταμείου αυτές οι έρευνες ανήκουν στο επαγγελματικό του παρελθόν, καθώς η προτεραιότητά του είναι να διαχειριστεί έξυπνα την υπεράσπισή του. Η επόμενη εμφάνιση του γάλλου πολιτικού ενώπιον του δικαστηρίου έχει οριστεί για τις 6 Ιουνίου. Σύμφωνα με το αμερικανικό ποινικό δίκαιο, αν κριθεί ένοχος στις επτά κατηγορίες που του προσάπτουν κινδυνεύει να καταδικαστεί σε φυλάκιση μέχρι και 74 χρόνια. Κατά την ακροαματική συνεδρίαση ο κατηγορούμενος θα κληθεί να δηλώσει ένοχος ή αθώος για τις επτά κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί εις βάρος του. Στην περίπτωση που δηλώσει ένοχος, δεν θα γίνει δίκη. Αν δηλώσει αθώος, όπως έχουν προαναγγείλει οι συνήγοροί του, τότε θα ξεκινήσει δίκη, πιθανότατα αρχές Σεπτεμβρίου. Μια τρίτη εκδοχή είναι ο Ντομινίκ Στρος-Καν να φτάσει σε συμβιβασμό με την αμερικανική Δικαιοσύνη, μέσω διαπραγματεύσεων, όμως σε μια τέτοια περίπτωση αυτό θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να δηλώσει ένοχος σε τουλάχιστον μία από τις κατηγορίες, με αντάλλαγμα μια ποινή μικρότερη από τα 74 χρόνια κάθειρξης που αντιμετωπίζει.

Στην περίπτωση τελικά που δηλώσει αθώος στις 6 Ιουνίου και οριστεί η ημερομηνία της δίκης οι δικηγόροι των δύο πλευρών πρέπει να εξετάσουν την ογκώδη δικογραφία, να επιβεβαιώσουν τις μαρτυρικές καταθέσεις, να αναλύσουν τα ίχνη DNA, σάλιου, ακόμη και σπέρματος στον φερόμενο ως τόπο της επίθεσης, καθώς και τις πληροφορίες από τις κάμερες επίβλεψης και τα μαγνητικά κλειδιά των δωματίων του «Sofitel». «Οι αποδείξεις εναντίον του είναι ατράνταχτες και αυξάνονται καθημερινά όσο η έρευνα συνεχίζεται» είπε ο βοηθός εισαγγελέα, Τζον ΜακΚόνελ.

Οι αμερικανοί ποινικολόγοι εκτιμούν ότι οι δικηγόροι του Στρος-Καν έχουν διάφορες επιλογές για την υποστηρικτική γραμμή που θα ακολουθήσουν για τον πελάτη τους. Μπορούν να αρνηθούν κατηγορηματικά την ενοχή, ακόμα και να υποστηρίξουν πως επρόκειτο για συναινετική σεξουαλική σχέση. «Οι περιπτώσεις σεξουαλικών επιθέσεων είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθούν. Ενας από τους κύριους λόγους είναι ότι πολύ σπάνια υπάρχουν μάρτυρες» υποστήριξε η Μπρέντα Σμιθ, καθηγήτρια Νομικής. Ακόμη κι αν οι δικηγόροι της 32χρονης καμαριέρας έχουν αποδείξεις ότι υπήρξε πεολειξία, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, πρέπει να αποδείξουν πως η πράξη αυτή έγινε κατόπιν καταναγκασμού, συνεπώς μη συναινετικά, και αυτό είναι το πιο δύσκολο να αποδειχθεί στην ακροαματική διαδικασία.

Οταν ο σύζυγός της, Ντομινίκ Στρος-Καν, ετοιμαζόταν να διεκδικήσει τη γαλλική προεδρία πριν από 5 χρόνια, η Αν Σινκλέρ σε συνέντευξή της σε παριζιάνικη εφημερίδα είχε δηλώσει ότι ήταν «ιδιαίτερα περήφανη» από τη φήμη που τον συνόδευε ως ενός «μεγάλου γυναικά». «Είναι σημαντικό για έναν πολιτικό», είπε η Σινκλέρ, «να έχει την ικανότητα να πλανεύει». Οταν ο Στρος-Καν συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα, η υπεράσπισή του μετατράπηκε σε μια πολιτισμική μάχη δύο ηπείρων. «Το διατλαντικό «χάσμα» έχει πραγματικά ξανανοίξει» παραδέχθηκε η Κόριν Λεσνς, ανταποκρίτρια της «Le Monde» στην Ουάσιγκτον. Η ίδια παραδέχθηκε στο περιοδικό «Time» ότι η υπόθεση Στρος-Καν θα οδηγήσει τα γαλλικά ΜΜΕ και την κοινωνία «να εξετάσουν την ψυχή τους» για το πώς πρέπει να χειρίζονται από εδώ και στο εξής την ιδιωτική ζωή των γάλλων πολιτικών.

inprecor

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...