[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Le Monde: Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους διχάζει την Ευρώπη
Σάββατο 21 Μαΐου 2011 Posted by STEVENIKO

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde κάνει εκτενή αναφορά, με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στα επιτελεία των ευρωπαϊκών τραπεζών για το ενδεχόμενο μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους παραθέτοντας τα τρία σενάρια που "παίζουν" αυτή τη στιγμή.

Η γαλλική εφημερίδα, στο άρθρο με τίτλο «η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους διχάζει την Ευρώπη» αναλύει τις προτάσεις που έχουν «πέσει» στο τραπέζι και θεωρεί ότι η αναδιάρθρωση παραμένει ταμπού μόνο για τους τραπεζίτες που δεν θέλουν να επιμεριστούν οι τράπεζες τις ζημιές από μια διαγραφή χρεών. Οι αγορές ποντάρουν στην αναδιάρθρωση, ενώ οι πολιτικοί αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι βιώσιμη η σημερινή κατάσταση, σημειώνει ο Monde.

Τα τρία σενάρια που αναφέρει το δημοσίευμα είναι η «σκληρή αναδιάρθρωση», η «ήπια αναδιάρθρωση» και η χορήγηση νέας βοήθειας προς την Ελλάδα:
1. "Σκληρή" αναδιάρθρωση

Το πρώτο σενάριο απορρίπτεται από όλους, αφού πρόκειται για μια κατ' ευφημισμόν χρεοκοπία που τρομάζει τους πάντες επειδή ανοίγει τον δρόμο για ντόμινο που θα παρασύρει Ιρλανδία και Πορτογαλία πρωτίστως, μεταδίδοντας έτσι την κρίση σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Εδώ η εφημερίδα σημειώνει ότι παρά τις καταστροφικές συνέπειες μιας αναδιάρθρωσης, οι αγορές θεωρούν ότι αυτή είναι οιονεί νομοτελειακή. Σύμφωνα με έρευνα του βελγκικού think tank Bruegel σε παράγοντες της αγοράς, η Αθήνα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα χρέη της αν αυτά δεν μειωθούν κατά 30 έως 50%, σημειώνει ο Monde.
2. Ήπια αναδιάρθρωση

Το δεύτερο σενάριο, προκρίνει ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Πρόκειται ουσιαστικά για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, που είναι μεν λιγότερο επώδυνη από το «κούρεμα», αλλά μπορεί να αποδειχθεί και πολύ λιγότερο αποτελεσματική. «Χωρίς να αποκλείει κανείς μετάδοσης της κρίσης και στις άλλες χώρες, το δημοσιονομικό πρόβλημα δύσκολα θα λυθεί», δηλώνει στην εφημερίδα ο Ρενέ Ντεφοσέ της χρηματιστηριακής Natixis, θεωρώντας ότι η λύση αυτή προϋποθέτει την «ανάληψη υψηλού κινδύνου για το τίποτα».

3. Χορήγηση πρόσθετης βοήθειας

Το τρίτο σενάριο είναι μια ιδέα που προωθούσε σθεναρά ο Ντομινίκ Στρος-Καν. «Η σύλληψη του Στρος-Καν στη Νέα Υόρκη θέτει εκτός τραπεζιού το σενάριο αυτό», σημειώνει ο Monde.

Τέλος, η εφημερίδα τονίζει ότι υπάρχει και μια συναίνεση (υπό τη μορφή αιτήματος) όλων των παραγόντων σε ό,τι αφορά την Ελλάδα: να συνεχίσει τις προσπάθειες οικονομικής και δημοσιονομικής σταθεροποίησης. Η ρεπόρτερ Μαρί ντε Βερζές, που υπογράφει το άρθρο, αναγνωρίζει ότι παρά τα αλλεπάλληλα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται εδώ και ενάμιση χρόνο, η ύφεση βαθαίνει και η κυβέρνηση δεν καταφέρνει τους στόχους της. Γι' αυτό το μείζον είναι να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις. Και πρώτη προτεραιότητα παραμένει η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

«Διότι οι Ελληνες δεν πληρώνουν τους φόρους τους. Είτε πρόκειται για οδηγούς ταξί είτε για εφοπλιστές...», καταλήγει το άρθρο.

newpost

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...