[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Τροϊκανός επίτροπος σε κάθε υπουργείο
Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011 Posted by STEVENIKO

Σε άνευ προηγουμένου ασφυκτικό καθεστώς οικονομικού ελέγχου εισέρχεται η Ελλάδα, μετά τις αποφάσεις που έχουν ως σκληρό αντίτιμο την οικονομική στήριξη της χώρας.

Τροϊκανός επίτροπος σε κάθε υπουργείο

Σε άνευ προηγουμένου ασφυκτικό καθεστώς οικονομικού ελέγχου εισέρχεται η Ελλάδα, μετά τις αποφάσεις που έχουν ως σκληρό αντίτιμο την οικονομική στήριξη της χώρας.

Η συμφωνία που επετεύχθη την περασμένη Παρασκευή για νέα χρηματοδοτική βοήθεια προβλέπει ως αντάλλαγμα τη δημιουργία μηχανισμών παρακολούθησης με την τοποθέτηση κοινοτικών τοποτηρητών σε κάθε υπουργείο, ώστε να διασφαλίζονται η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η παροχή βοήθειας, προκειμένου να υλοποιούνται απρόσκοπτα οι αποκρατικοποιήσεις.

Οι όροι
Αναμφίβολα, το "πράσινο φως" που έδωσαν ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ και η τρόικα, τόσο για την καταβολή της 5ης δόσης όσο και για το νέο πακέτο βοήθειας, συνοδεύεται από αυστηρές και σκληρές προϋποθέσεις, που καλύπτουν όμως την Ελλάδα έως το 2014 από τους κινδύνους εξόδου για δανεισμό στις αγορές.

Σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με βάση τα συμφωνηθέντα, προβλέπεται η τοποθέτηση επιτετραμμένων, οι οποίοι με εντολή του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου θα παρακολουθούν και θα βαθμολογούν την πρόοδο στους επιμέρους τομείς, υπό την απειλή της αναστολής για την καταβολή της επόμενης δόσης των δανείων. Για τις αποκρατικοποιήσεις, "ντικτάτ" των Βρυξελλών είναι να προχωρήσουν "τάχιστα, με διαφάνεια και με αξιόπιστο τρόπο". Προβλέπεται, μάλιστα, ότι η υλοποίησή τους θα γίνεται επαγγελματικά και ανεξάρτητα, δηλαδή υπό τον έλεγχο ελληνικών και ξένων τραπεζών αλλά και εξειδικευμένων οργανισμών.

Τροϊκανός επίτροπος σε κάθε υπουργείο

Στην τακτική "καρότο-μαστίγιο" που ακολουθούν οι κοινοτικοί παράγοντες απέναντι στην Ελλάδα, η χρηματοδοτική βοήθεια και οι κατηγορηματικές διαψεύσεις περί μη εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ αλλά και μη πτώχευσης της χώρας προϋποθέτουν την απαρέγκλιτη τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας.

Το ζητούμενο σε αυτή την "τελευταία ευκαιρία" που δίνεται στην Ελλάδα είναι να πειστούν οι εταίροι όχι για τις προθέσεις αλλά κυρίως με τα έργα, ώστε το κλίμα δυσπιστίας να υποχωρήσει και σταδιακά να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.

Τα... καλά νέα
Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνα, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ είπε ότι αυτό "αποτελεί καλό νέο για την Ελλάδα, την Ευρωζώνη και την ΕΕ" και ότι "θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι με το τελικό αποτέλεσμα".

Σύμφωνα με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ, κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν οι δημοσιονομικοί στόχοι, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις. Ειδικότερα για τις αποκρατικοποιήσεις υπογράμμισε ότι επήλθε "συνολική συμφωνία" και για το ταμείο που θα διαχειρίζεται την πορεία εφαρμογής τους.

Ο πρόεδρος του Eurogroup επέμεινε στην ανάγκη οι αποκρατικοποιήσεις να προχωρήσουν "τάχιστα, με διαφάνεια και με αξιόπιστο τρόπο". Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι είχε εποικοδομητική συζήτηση με "τον φίλο της Ελλάδας Ζαν Κλοντ Γιούνκερ" και επισήμανε ότι η συμφωνία με την τρόικα αποτελεί θετικό σήμα.

Η ώρα της κρίσης
Τα δύο σενάρια για την ελληνική λύση στη Σύνοδο Κορυφής

Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και το ραντεβού του Γ. Παπανδρέου με τον Ζ. Κλ. Γιούνκερ, δύο είναι τα βασικά σενάρια για τη σύνοδο κορυφής της 23ης Ιουνίου. Το καλό θα είναι η Ελλάδα να πάρει ρητά το νέο δάνειο των 65 δισ. ευρώ και τη διαβεβαίωση της Ενωσης πως θα στηριχθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις.

Το δεύτερο σενάριο, λιγότερο θετικό, είναι η χώρα μας να πάρει απλώς δεσμεύσεις, να ακούσει καλά λόγια και παρατηρήσεις, και οι αποφάσεις να μεταφερθούν για το φθινόπωρο. Το καλό και το μέτριο σενάριο συνδέονται άρρηκτα με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Επηρεάζονται από αυτές και τις επηρεάζουν. Για την ακρίβεια, οι διεργασίες που θα προηγηθούν στην Ελλάδα θα επηρεάσουν την απόφαση της συνόδου και η απόφαση της συνόδου θα επηρεάσει την τελική έκβαση της μάχης στη Βουλή για το μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός πιέζει τους ομολόγους του να συμβεί το πρώτο. Οταν θα συνεδριάσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα έχει ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο, αλλά θα υπάρχει η πολιτική απόφαση. Επιπλέον, ο Γ. Παπανδρέου σκοπεύει να απευθυνθεί για μία ακόμη φορά στον Α. Σαμαρά, καθώς το τελικό πακέτο της συμφωνίας με την τρόικα περιλαμβάνει τις θέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μισθωτή εφεδρεία και μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από τον Σεπτέμβριο.

Με αυτά τα όπλα θα ζητήσει από το Συμβούλιο μια καλή απόφαση. Ωστε ερχόμενος πίσω στην Ελλάδα να μπορεί να ισχυριστεί και στους πλέον δύσπιστους ότι κέρδισε ό,τι γινόταν να κερδηθεί και ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της μία διετία στην οποία μπορεί να αισθάνεται ασφαλής. Ενα επιχείρημα για να πείσει τους βουλευτές του να ψηφίσουν, ένα επιχείρημα για να στήσει κάλπες, αν κάποιοι βγουν από τα όρια.

Λουξεμβούργο: Β. Δεμίρης


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Τροϊκανός επίτροπος σε κάθε υπουργείο"

Leave a reply