[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
«Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για την Ελλάδα»
Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011 Posted by STEVENIKO

Το νωρίτερο αύριο το βράδυ η γερμανική κυβέρνηση αναμένει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της τρόικας για τη χώρα μας. Από την έκθεση εξαρτάται η εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου ύψους 12 δισ. ευρώ.

Η αξιολόγηση της ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ καλείται να δώσει απαντήσεις σε δύο κρίσιμα ερωτήματα: Αφενός την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής και των ιδιωτικοποιήσεων και αφετέρου κατά πόσο η Ελλάδα «αντέχει» ακόμα το βάρος του χρέους ή αν θα χρειαστεί νέα οικονομική βοήθεια.

Μέρκελ: «Πρώτα η έκθεση και μετά αποφασίζουμε»

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την Ελλάδα η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, η οποία βρίσκεται στη Σιγκαπούρη, δήλωσε ότι αναμένει πρώτα την έκθεση της τρόικας «και στη συνέχεια θα αποφασίσουμε τι θα πράξουμε». Για τη Γερμανία το ζητούμενο είναι η σταθερότητα του ευρώ. Μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ Singapοre Lectures της Σιγκαπούρης η Αγκελα Μέρκελ τόνισε ότι «στην Ευρώπη δεν υπάρχει πρόβλημα με το ευρώ. Το ευρώ είναι ένα σταθερό νόμισμα και ισχυρό απέναντι στο δολάριο. Στην Ευρώπη έχουμε ωστόσο ένα πρόβλημα χρέους». Χωρίς να αναφερθεί στην Ελλάδα η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι τα υπερχρεωμένα κράτη λαμβάνουν βοήθεια όταν καταβάλλουν προσπάθειες εξυγίανσης των δημοσιονομικών τους.

Η Γερμανία υπέρ της συμμετοχής ιδιωτών

Για το ενδεχόμενο νέα οικονομικής βοήθεια προς την Ελλάδα, η οποία υπολογίζεται σε περίπου 65 δις ευρώ, το Βερολίνο θέτει προϋποθέσεις. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλλει περαιτέρω προσπάθειες για την δημοσιονομική εξυγίανση, με απτά και συγκεκριμένα αποτελέσματα ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό που επίσης ζητά το Βερολίνο σε περίπτωση νέα οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα είναι τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών.

Στη σκιά της νέας υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από τη Moody´s και εν όψει της αξιολόγησης από την τρόικα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μεταβαίνει αύριο Παρασκευή στο Λουξεμβούργο για συνομιλίες με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες βρίσκονται λίγο πριν την ολοκλήρωσή τους.

ΠΗΓΗ

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "«Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για την Ελλάδα»"

Leave a reply