[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Επιστρέφει η Αννα Καρένινα
Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011 Posted by STEVENIKO

Στροφή σε κλασικές ταινίες με το μυθιστόρημα του Τολστόι και τα "Τζέιν Εϊρ", "Ανεμοδαρμένα ύψη", "Μεγάλες προσδοκίες", "Υπέροχος Γκάτσμπι" να έρχονται ξανά στο σινεμά την περίοδο 2011-2012

Ραντεβού με το κοινό θα δώσει η «Τζέιν Εϊρ» της Μπροντέ που σκηνοθέτησε ο Κάρι Φουκουνάγκα αλλά και η «Αννα Καρένινα», σε σκηνοθεσία Τζο Ράιτ με την Κίρα Νάιτλι στον ρόλο της Καρένινα και τον Τζουντ Λ
Ραντεβού με το κοινό θα δώσει η «Τζέιν Εϊρ» της Μπροντέ που σκηνοθέτησε ο Κάρι Φουκουνάγκα αλλά και η «Αννα Καρένινα», σε σκηνοθεσία Τζο Ράιτ με την Κίρα Νάιτλι στον ρόλο της Καρένινα και τον Τζουντ Λο στον ρόλο του Καρένιν

Κάρολος Ντίκενς, Εμιλι Μπροντέ, Λέον Τολστόι. Τα κλασικά τους έργα αναβιώνουν ατέρμονα στη μεγάλη οθόνη. Το ίδιο θα γίνει και το 2011 και το 2012. Καθώς η γοητεία των μυθιστορημάτων του 19ου αιώνα είναι διαχρονική και ταιριάζει σε κάθε εποχή, κάθε άλλο παρά τα βαριούνται σκηνοθέτες, παραγωγοί, θεατές και στούντιο. Να κάνουμε μία ταινία για την "Αννα Καρένινα", πιστοί στη λογοτεχνική πένα του Τολστόι; Γιατί όχι, είπαν οι χρηματοδότες στον Τζο Ράιτ, που διακρίθηκε ως σκηνοθέτης χάρη στη διακριτική γοητεία του δράματος εποχής "Εξιλέωση", το οποίο προτάθηκε το 2008 για 7 Οσκαρ (συμπεριλαμβανομένου αυτού της καλύτερης ταινίας) και κέρδισε ένα για τη μουσική επένδυση του Ντάριο Μαριανέλι.

Ο Ράιτ, λοιπόν, έχει επιλέξει να σκηνοθετήσει την "Αννα Καρένινα", συνεργαζόμενος ξανά με την Κίρα Νάιτλι της "Εξιλέωσής" του. Στον ρόλο της Καρένινα εκείνη, στον ρόλο του Καρένιν ο Τζουντ Λο και ο Ααρον Τζόνσον ως Βρόνσκι, θα αποτελέσουν μία από τις "παλιομοδίτικες ομάδες" της προσεχούς σεζόν που φιλοδοξούν να αποδώσουν ξεχωριστά έναν πολυδιαβασμένο, κλασικό λογοτέχνη.

Αν η άπιστη σύζυγος "Αννα Καρένινα" του Τζο Ράιτ είναι το νούμερο 25 στη γενική λίστα κινηματογραφικών και τηλεοπτικών μεταφορών του έργου του Τολστόι, τα "Ανεμοδαρμένα ύψη" της Αγγλίδας Αντρεα Αρνολντ είναι η 17η μεταφορά του καταραμένου ρομάντζου της Εμιλι Μπροντέ και οι "Μεγάλες προσδοκίες" του Μάικλ Νιούελ έρχονται να προστεθούν ως το νούμερο 16 στη λίστα των κινηματογραφικών εκδοχών του βιβλίου του Καρόλου Ντίκενς.

Σκοτεινή
Αυτά κάνοντας μια σύντομη αποτίμηση των δεκάδων παραγωγών που έχουν έως τώρα εντρυφήσει στην κουλτούρα και στα ήθη μιας εποχής συντηρητικής, ωστόσο ιδιαίτερα πρόσφορης από δημιουργικής πλευράς για τους ανθρώπους της Εβδομης Τέχνης.


Σκοτεινή και ρεαλίστρια στην απεικόνιση της εργατικής τάξης της Αγγλίας, η Αρνολντ εκπλήσσει με αυτή της την επιλογή, γι' αυτό το φιλμικό πόνημά της, με πρωταγωνιστές τους Κάγια Σκοντελάριο και Τζέιμς Χόσον, θα το δούμε να φιγουράρει στο διαγωνιστικό τμήμα του επικείμενου Φεστιβάλ Βενετίας τον Σεπτέμβριο.

Ραντεβού με το κοινό δίνει φέτος και η "Τζέιν Εϊρ" της Μπροντέ που σκηνοθέτησε ο Κάρι Φουκουνάγκα και έχει στο καστ τους Μία Βασικόφσκα, Μάικλ Φασμπέντερ και Τζέιμι Μπελ (μία παιδαγωγός ανακαλύπτει το σκοτεινό μυστικό του εργοδότη της).

Επιστρέφει η Αννα Καρένινα

Αργά, από την άλλη, το 2012 θα δούμε τις "Μεγάλες προσδοκίες" του Μάικ Νιούελ σε σενάριο του Ρόουαν Τζόφι, μια και βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της ανάπτυξης. Επικρατέστεροι για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους θεωρούνται οι Ελενα Μπόναμ Κάρτερ, Ρέιφ Φάινς και Τζέρεμι Ιρβιν. Σε μια εποχή τεχνολογικής εξέλιξης και ψηφιακού υπερθεάματος, τα βικτοριανά ταμπού και οι υπερπαραγωγές με μακριά δαντελένια φορέματα συνεχίζονται. Κι αυτό γιατί οι χαρακτήρες τους παραμένουν συναρπαστικοί, πρότυπα ρομαντισμού και τραγικότητας που δεν αντιγράφονται.

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
Φιλμικές εκδοχές της "Αννα Καρένινα" του Τολστόι έχει γνωρίσει το σινεμά από το 1911. Τελευταία ήταν αυτή του 1997 από τον Μπέρναρντ Ρόουζ με την όμορφη Σοφί Μαρσό στον ρόλο της Καρένινα και τον γοητευτικό Σον Μπιν στον ρόλο του Βρόνσκι. Στον κινηματογράφο, εκμοντερνισμένη εκδοχή των "Μεγάλων προσδοκιών" του Καρόλου Ντίκενς είναι αυτή του 1998 από τον Αλφόνσο Κουαρόν, με τον Ιθαν Χοκ, την Γκουίνεθ Πάλτροου, την Αν Μπάνκροφτ και τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ενώ κορυφαία όλων είναι η ασπρόμαυρη του 1948 του Ντέιβιντ Λιν. Αλλά και τα "Ανεμοδαρμένα ύψη" της Εμιλι Μπροντέ έχουν σημαντική πορεία στο σελιλόιντ, από την οσκαρική εκδοχή του Γουίλιαμ Γουάιλερ το 1939 με τον Λόρενς Ολίβιε ως Χίθκλιφ και κατόπιν το ισπανόφωνο δράμα του Λουί Μπουνιουέλ (1954) ως την ξεχασμένη βερσιόν του 1970 του Ρόμπερτ Φούεστ με τον Τίμοθι Ντάλτον και το μελόδραμα του Πίτερ Κοσμίνσκι το 1992 με τους Ρέιφ Φάινς και Ζιλιέτ Μπινός.

  • "ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΓΚΑΤΣΜΠΙ" Ο Μπαζ Λούρμαν θα δοκιμάσει να συνδυάσει το κλασικό με το μοντέρνο στην πέμπτη κινηματογραφική μεταφορά του "Υπέροχου Γκάτσμπι" του Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ, που ετοιμάζει σε 3D, με πρωταγωνιστή τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο.

ΑΝΤΑ ΔΑΛΙΑΚΑ


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...