[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
«Ηφαίστειο» η Συρία
Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011 Posted by STEVENIKO

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΤΑ ΑΣΑΝΤ


Διαδηλωτές πήραν τα όπλα ενάντια στον στρατό και στην αλεβίτικη πολιτοφυλακή, που σκοτώνει και βασανίζει αδιακρίτως Περίπου 500 πρόσφυγες κατέφυγαν ήδη στην Τουρκία
Αφύπνιση των Κούρδων της Συρίας φοβάται ο Νταβούτογλου


Σε διεθνή κρίση σοβαρότερη από της Λιβύης εξελίσσεται η εξέγερση στη Συρία, που αποκτά πλέον χαρακτηριστικά εμφυλίου. "Οι ειρηνικοί διαδηλωτές πήραν τα όπλα ενάντια στον στρατό τους και στους "σαμπίχα" (φαντάσματα) της αλεβίτικης πολιτοφυλακής, που σκοτώνουν και βασανίζουν αδιακρίτως. Τα κρούσματα στάσης στον στρατό πληθαίνουν και η αλεβίτικη δικτατορία του Ασαντ διατρέχει σοβαρότερο κίνδυνο από ποτέ", έγραψε ο Ρόμπερτ Φισκ στην "Ιντιπέντεντ".

Περίπου 500 πρόσφυγες κατέφυγαν ήδη στην Τουρκία, που δήλωσε δια του Ταγίπ Ερντογάν έτοιμη να δεχτεί μαζικό κύμα, ενώ Γαλλία και Βρετανία ζητούν "διεθνή ανθρωπιστική πρόσβαση" στη Συρία, στο σκληρό ψήφισμα κατά του Ασαντ που προωθούν στο Σ. Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η συζήτηση συνεχιζόταν ως τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος, με τους Αγγλογάλλους να θέτουν Ρώσους και Κινέζους προ των ευθυνών τους: "Οποιος ψηφίσει αρνητικά ή ασκήσει βέτο ας το έχει βάρος στη συνείδησή του", είπε σε δραματικούς τόνους ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

Προς το παρόν οι Δυτικοί δεν ζητούν ακόμη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων ή στρατιωτική επέμβαση, όπως στη Λιβύη, ωστόσο ο τούρκος ΥΠΕΞ, Α. Νταβούτογλου, αντιτάχθηκε σε κάθε ξένη επέμβαση στη Συρία: "Χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης η χώρα αυτή επηρεάζει την ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη, τον Λίβανο και το Ιράκ.

Επίσης δεν έχει ομοιογενή πληθυσμό όπως η Τυνησία και η Αίγυπτος", τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, φοβούμενος την αφύπνιση των Κούρδων της Συρίας.

Ο Ερντογάν έκανε έκκληση στον Ασαντ να αλλάξει στάση απέναντι στους πολίτες, καθώς υπάρχει κίνδυνος οι χιλιάδες κάτοικοι της παραμεθόριας συριακής πόλης Τζισρ-Αλ-Σουγκούρ να ζητήσουν μαζικά άσυλο στην Τουρκία για να σωθούν από τον στρατό. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι οι 120 στρατιώτες και αστυνομικοί που βρέθηκαν νεκροί στην περιοχή, εκτελέστηκαν επειδή αρνήθηκαν να πυροβολήσουν διαδηλωτές και δεν δολοφονήθηκαν από "ένοπλες συμμορίες", όπως ισχυρίστηκε η Δαμασκός.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...