[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
«Στην Ελλάδα, βλέπουμε τη δημοκρατία εν δράσει»
Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011 Posted by STEVENIKO


Ένας Έλληνας στον Guardian για τους αγανακτισμένους και τη σχέση τους με την αρχαία Αθηναϊκή ΔημοκρατίαΈνα άρθρο του καθηγητή Κώστα Δουζίνα στον σημερινό Guardian προκαλεί το ενδιαφέρον αλλά και τις αντιδράσεις των αναγνωστών. Με πάνω από 220 σχόλια μέχρι τώρα, το άρθρο υποστηρίζει ότι ακόμη και ο Stéphane Hessel όταν έγραφε στο Time for Outrage! ότι οι πολίτες πρέπει να στραφούν σε "μια ειρηνική εξέγερση», ίσως δεν περίμενε ότι οι ισπανοί indignados και οι αγανακτισμένοι της Ελλάδας θα έκαναν πράξη τις συμβουλές του τόσο σύντομα και τόσο θεαματικά.

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος αναφέρει ότι η ελληνική αντίσταση στα καταστροφικά οικονομικά μέτρα ήταν αναμενόμενη και κάνοντας ένα flashback στην ιστορία γράφει ότι οι Έλληνες σε όλη τη σύγχρονη ιστορία αντιστάθηκαν στην ξένη κατοχή και στην εγχώρια δικτατορία με αποφασιστικότητα και θυσία. Επισημαίνει ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν, έφεραν πολλές κινητοποιήσεις και απεργίες αλλά οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των νέων και των ΜΑΤ άφησαν ένα παχύ σύννεφα από δακρυγόνα πάνω από την Αθήνα. Υποστηρίζει επίσης ότι μια αμείλικτη εκστρατεία εκφοβισμού από τα μέσα ενημέρωσης, τους ειδικούς και την ελίτ των διανοούμενων και η ενοχές της πλειονότητας του πληθυσμού, περιόρισαν τις αντιδράσεις.

Ο Κώστας Δουζίνας τονίζει όμως ότι τα πράγματα άλλαξαν πριν από τρείς εβδομάδες όταν ένα ετερόκλητο πλήθος αγανακτισμένων ανδρών και γυναικών όλων των ηλικιών, επαγγελμάτων, ιδεολογιών μαζί με ανέργους άρχισε να καταλαμβάνει το Σύνταγμα και την περιοχή του Λευκού Πύργου στη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ άλλων ο αρθρογράφος τονίζει ότι οι άνθρωποι αυτοί επιτέθηκαν στο άδικο εργασιακό, την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας και την καταστροφή της δημοκρατίας. «Το κοινό τους αίτημα είναι να φύγει η διεφθαρμένη πολιτική ελίτ που κυβέρνησε τη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια και την έφερε στο χείλος της χρεοκοπίας».

«Χιλιάδες άνθρωποι έρχονται σε επαφή καθημερινά στο Σύνταγμα για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα», γράφει ο Δουζίνας κάνοντας παραλληλισμό με την κλασική αθηναϊκή αγορά, η οποία συνεδρίαζε μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά, και τονίζοντας ότι οι ομοιότητες είναι εντυπωσιακές. Οι ομιλητές έχουν στη διάθεση τους λίγα λεπτά για να μιλήσουν και να συνεισφέρουν στην προσπάθεια. Τα θέματα κυμαίνονται από οργανωτικά ζητήματα για τους νέους τύπους αντίστασης και διεθνούς αλληλεγγύης, μέχρι εναλλακτικές λύσεις για τα καταστροφικά και άδικα μέτρα. … «Στην καλά οργανωμένη εβδομαδιαία συζήτηση, καλούνται οικονομολόγοι, δικηγόροι και πολιτικοί φιλόσοφοι για να παρουσιάσουν εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.»

Αυτό, συμπεραίνει ο αρθρογράφος, είναι δημοκρατία στην πράξη. «Ίδιος χρόνος για τις απόψεις των ανέργων και των καθηγητών Πανεπιστημίου, συζητήσεις με σθένος και ψηφοφορίες για να εγκριθούν οι προτάσεις… Εάν η δημοκρατία είναι η δύναμη του «δήμου»…αυτό είναι το πιο στις δημοκρατικές πρακτικές της πρόσφατης ευρωπαϊκής ιστορίας.

«Το Σύνταγμα είναι τώρα πιο κοντά στην πλατεία Tahrir του Καίρου, από ότι η Puerta del Sol της Μαδρίτης» γράφει ο Κώστας Δουζίνας που είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ του Νομικού Τμήματος του London School of Economics.

Ολόκληρο το άρθρο εδώ

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...