[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Φωτογραφίζοντας το ασυνείδητο
Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011 Posted by STEVENIKO

Για πρώτη φορά στην ιστορία επιστήμονες κατάφεραν να απεικονίσουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο την ώρα που χάνει την συνείδηση του.

Βρετανοί επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να απεικονίσουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο τις οριακές εκείνες στιγμές που περνάει στην κατάσταση του ασυνειδήτου.

Oι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή αναισθησιολογίας Μπράϊαν Πόλαρντ, παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Αναισθησιολογίας στο Άμστερνταμ και όπως εξήγησαν κατέγραψαν την αυξομείωση της ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο την ώρα που ο ασθενής χάνει τις αισθήσεις του μετά από χορήγηση αναισθητικού. Εντυπωσιακότερο μάλιστα από τα ευρήματα τους είναι ότι προς μεγάλη έκπληξή τους, οι διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου φαίνεται ότι συνεχίζουν να «συνομιλούν» μεταξύ τους και μετά το "σβήσιμο" του εγκεφάλου.

Οι ανακαλύψεις τους έγιναν χάρη σε μια νέα τεχνική απεικόνισης την «Λειτουργική Τομογραφία Ηλεκτρικής Αντίστασης» που είναι πιο εύκολη από την μαγνητική λειτουργική τομογραφία και εκτός από την αξιοποίησή της για την μελέτη του μυστηρίου της συνείδησης και του ασυνείδητου, θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να αξιολογούν την υγεία της φαιάς ουσίας και να εντοπίζουν τις εγκεφαλικές βλάβες σε ανθρώπους που έχουν υποστεί εγκεφαλικό ή τραυματισμό στο κεφάλι.

Όπως επεσήμαναν χρειάζονται και άλλες έρευνες για να κατανοηθεί τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλο εκείνη τη στιγμή. Εκ πρώτης όψεως πάντως, η ανακάλυψη τους επιβεβαιώνει την θεωρία της καθηγήτριας Σούζαν Γκρίνφιλντ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης ότι το ασυνείδητο είναι μια διαδικασία κατά την οποία διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου «μπλοκάρουν» η μια την άλλη, καθώς ο εγκέφαλος «σβήνει».

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...