[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ιδιαίτερα μεταδοτικό το φονικό βακτήριο
Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011 Posted by STEVENIKO

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά και επιστήμονες σε όλο τον κόσμο εξετάζουν το στέλεχος του E.coli που προκάλεσε την επιδημία. Απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα για το επικίνδυνο βακτήριοΟι πρώτες εργαστηριακές έρευνες στο στέλεχος του E.coli που προκάλεσε τους θανάτους στην Γερμανία δείχνουν ότι εμφανίζεται σε επιδημία για πρώτη φορά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

"Το στέλεχος το οποίο απομονώθηκε από κρούσματα που προέρχονται από την επιδημία στη Γερμανία δεν έχει εντοπιστεί ποτέ σε επιδημία στο παρελθόν", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Γκρέγκορι Χαρτλ. "Το είχαμε δει σε σποραδικά κρούσματα, αλλά πολύ σπάνια", πρόσθεσε.


Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών (ECDC) επιβεβαίωσε σήμερα την ταυτότητα του βακτηρίου. Πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο στέλεχος του βακτηρίου Escherichia coli "0104:H4 (Stx2-θετικό, eae-αρνητικό, hly-αρνητικό, ESBL, aat, aggR, aap).

Ο Εκπρόσωπος του ΠΟΥ προσέθεσε ότι ο Οργανισμός περιμένει περισσότερες πληροφορίες από την εργαστηριακή μελέτη των δειγμάτων, προκειμένου η επιστημονική κοινότητα να σχηματίσει πλήρη εικόνα, για την αινιγματική όσο και φονική επιδημία, που εξαπλώθηκε και στη Βρετανία.

Στην Κίνα επιστήμονες του Ινστιτούτου Γονιδιωματικής του Πεκίνου στην Σενζέν ανέλυσαν τα γονίδια του στελέχους και κατέληξαν ότι περιέχει τμήματα DNA που το καθιστούν ανθεκτικό σε ορισμένες κατηγορίες αντιβιοτικών, καθώς και ότι είναι πολύ τοξικό.

"Αυτό το E.coli είναι ένα νέο στέλεχος βακτηρίου που είναι πολύ μεταδοτικό", προειδοποίησαν.

Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη νέα ένταση ξέσπασε για τα οπωροκηπευτικά, μετά το ρωσικό μπλόκο στα ευρωπαϊκά προϊόντα.

Κρίσιμα ερωτήματα και απαντήσεις για το βακτήριο

Παρατίθενται κάποιες απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα για το βακτήριο αυτό, την εκδήλωση της ασθένειας, τους τρόπους μετάδοσης και τα μέτρα προφύλαξης.

  • Ερώτηση: Ποιο είναι το βακτήριο που ευθύνεται για τις τροφικές αυτές δηλητηριάσεις;

Απάντηση: Η επιδημία που υπάρχει σήμερα στη Γερμανία οφείλεται σε μόλυνση από το βακτήριο Escherichia coli (E.coli, το οποίο ονομάζεται επίσης κολοβακτηρίδιο) εντεροαιμορραγικό (EHEC) ενός πολύ σπάνιου τύπου (E.coli 0104:H4), το οποίο παράγει τοξίνες Shiga (ή βεροτοξίνες) και μπορεί να προκαλέσει εντερικές αιμορραγίες.

  • Ερώτηση: Ποια είναι η πηγή της επιδημίας;

Απάντηση: Σε αυτό το στάδιο η πηγή της μόλυνσης δεν έχει επισήμως εντοπιστεί. Οι έρευνες συνεχίζονται (γίνονται μικροβιολογικές αναλύσεις και έρευνες σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και διανομής ύποπτων τροφίμων).

Οι αρχές του Αμβούργου, επίκεντρο της μόλυνσης, στη βόρεια Γερμανία είχαν ανακοινώσει αρχικά ότι πιθανή αιτία της μόλυνσης ήταν αγγούρια ισπανικής προέλευσης. Ωστόσο όλες οι εξετάσεις που έγιναν μέχρι σήμερα στη Γερμανία, στην Ισπανία και στην Ιταλία, απέκλεισαν το ενδεχόμενο αυτό.

  • Ερώτηση: Πώς εκδηλώνεται η ασθένεια;


Απάντηση: Εκδηλώνεται με συνηθισμένες διάρροιες ή διάρροιες με την παρουσία αίματος στα κόπρανα στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, πονοκεφάλους και έντονους πόνους στην κοιλιά.

Η πιο σοβαρή επιπλοκή της ασθένειας, η οποία είναι ορισμένες φορές μοιραία, είναι το ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο. Αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε αιμολυτική αναιμία (καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων), θρομβοπενία (μείωση των αιμοπεταλίων) και μια οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

  • Ερώτηση: Πώς μεταδίδεται στον άνθρωπο;


Απάντηση: Κύρια δεξαμενή των βακτηρίων αυτών είναι το έντερο των μηρυκαστικών.

Ο άνθρωπος μολύνεται κυρίως με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Αυτά που εγκυμονούν κινδύνους είναι κυρίως τα προϊόντα κρέατος που καταναλώνονται ωμά ή όχι καλά μαγειρεμένα (π.χ. κιμάς κρέατος), το μη παστεριωμένο γάλα ή τα προϊόντα γάλακτος που έχουν παρασκευαστεί με γάλα που δεν είναι παστεριωμένο και τα λαχανικά που καταναλώνονται ωμά (π.χ. σαλάτες και λαχανικά).

Το βακτήριο μπορεί να διαδοθεί από την άμεση επαφή με ένα άτομο που έχει προσβληθεί, μέσω των κοπράνων.

Η μετάδοση στον άνθρωπο γίνεται επίσης με την άμεση επαφή με ζώα που έχουν προσβληθεί ή με το περιβάλλον που έχει μολυνθεί από τα περιττώματά τους.

  • Ερώτηση: Ποια είναι η περίοδος επώασης;


Απάντηση: Η περίοδος επώασης είναι 7 ως 15 ημέρες μετά την κατανάλωση τροφίμων που ήταν μολυσμένα ή την επαφή με ζώα που έχουν προσβληθεί.

  • Ερώτηση: Ποια μέτρα προφύλαξης πρέπει να λαμβάνονται;


Απάντηση: Πρέπει να τηρούνται οι συνηθισμένοι κανόνες υγιεινής: πλύσιμο των χεριών πριν από την προετοιμασία του φαγητού, πριν περάσουμε στο τραπέζι και μετά την τουαλέτα, προσεκτικό καθάρισμα των φρούτων και των λαχανικών και ξεφλούδισμα ή μαγείρεμά τους, καθαρισμός των μαχαιριών και των πιρουνιών και των σκευών κουζίνας που χρησιμοποιήθηκαν στο καθάρισμα φρούτων και λαχανικών, καθάρισμα των πιάτων και των επιφανειών (μεταξύ των οποίων τα ψυγεία) τα οποία ήρθαν σε επαφή με τα τρόφιμα.

Στη Γερμανία το Ινστιτούτο Ρόμπερτ-Κοχ, που είναι επιφορτισμένο με τον έλεγχο και την καταπολέμηση των ασθενειών στη χώρα, διατήρησε τη σύστασή του να αποφεύγεται η κατανάλωση ωμής τομάτας, αγγουριού και εν γένει ωμών λαχανικών.

  • Ερώτηση: Πόσοι άνθρωποι έχουν προσβληθεί;


Απάντηση: Περίπου 2.000 εμφάνισαν την ασθένεια στη Γερμανία, αλλά κρούσματα καταγράφηκαν και αλλού στην Ευρώπη, έως και στις ΗΠΑ. Τα κρούσματα που εντοπίστηκαν εκτός Γερμανίας συνδέονται όλα όπως φαίνεται με τη χώρα αυτή (οι ασθενείς είχαν περάσει από τη Γερμανία).

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την ασθένεια ήταν μέχρι σήμερα το μεσημέρι 18 (17 στη Γερμανία και 1 στη Σουηδία).

ΠΗΓΗ

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...