[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
WSJ: Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι Έλληνες θα τα καταφέρουν
Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011 Posted by STEVENIKO

Την έντονη αμφιβολία του για το εάν οι Έλληνες μπορούν να τα καταφέρουν εκφράζει ο αρθογράφος της Wall Street Journal Άλεν Μάτιχ, σε σχόλιό του στη στήλη The Source.

«Η έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου εξασφαλίζει στην Ελλάδα την πέμπτη δόση του δανείου ενώ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα νέο, δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας. Πλέον η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Η ιστορία δείχνει ότι είναι μια απεγνωσμένη προσπάθεια», επισημαίνει ο αρθρογράφος.

«Δεν έχω δει καμία απόδειξη ότι οι Έλληνες πρόκειται να τα καταφέρουν. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η χώρα δεν θα είναι πλέον «ανοιχτή» στην απάτη, τη δωροδοκία και την ανικανότητα» συνεχίζει, σχολιάζοντας επικριτικά τον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης και των φοροεισπρακτικών μηχανισμών στη χώρα μας.

Όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, ο αρθρογράφος διερωτάται ποιος σκοπεύει να επενδύσει σε μια χώρα με ένα νομικό σύστημα που αποτυγχάνει να εκτελέσει τις συμβάσεις σε σύντομο χρόνο, σε μια χώρα που η δωροδοκία αποτελεί συχνό φαινόμενο και η γραφειοκρατία δημιουργεί «ατελείωτα εμπόδια» από τα οποία ο κάθε δημόσιος λειτουργός επιδιώκει να πάρει το «μερίδιό του».

Παράλληλα, κάνει λόγο για πρόβλημα χαμηλής παραγωγικότητας, ενώ καυτηριάζει και «την απόλυτη απειλή ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ανακτήσει τα περιουσιακά της στοιχεία μέσω της ολοκληρωτικής εθνικοποίησης ή της κατάσχεσης, μέσω του φορολογικού συστήματος».

Επίσης, αναφέρει ότι ο κάθε επενδυτής δεν μπορεί να αγνοεί την πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας, ενώ σε περίπτωση που η χώρα αναγκαστεί να πτωχεύσει και να βγει εκτός ευρωζώνης, όποιος έχει αγοράσει περιουσιακά στοιχεία, θα αντιμετωπίσει μια ξαφνική, ενδεχομένως και καταστροφική υποτίμηση.

«Οι Έλληνες είχαν χαμηλές επιδόσεις όσον αφορά την προσέλκυση ξένων επενδύσεων κατά τη διάρκεια των καλών χρόνων. Μπορούν πράγματι τώρα να τα καταφέρουν καλύτερα;» καταλήγει ο αρθρογράφος.

K.T.

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "WSJ: Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι Έλληνες θα τα καταφέρουν"

Leave a reply