[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Πόσο αθώα είναι τα σχολικά είδη;
Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Τα σχολεία ανοίγουν και τα σχολικά ψώνια για γονείς και μαθητές είναι ένα σημαντικό γεγονός. Ομως πρέπει να έχετε το νου σας καθώς για πολλά προϊόντα δεν υπάρχει επαρκές νομοθετικό πλαίσιο που να διασφαλίζει την ασφάλειά τους. Ολα αυτά τα έντονα χρωματιστά και, ακόμη χειρότερα, με άρωμα πλαστικά, βινίλια, μολύβια και μαρκαδόροι μπορούν να εκθέσουν το παιδί σας σε χημικά

Αποφύγετε τις έντονα χρωματιστές τσάντες βινίλίου (κατασκευασμένες από πολυβινίλ χλωρίδιο PVC). Πιθανότατα η ετικέτα στο εσωτερικό να γράφει το υλικό με το οποίο είναι φτιαγμένη και τη χώρα προέλευσης.

Η νομοθεσία για το βινίλιο και τα βαρέα μέταλλα δεν είναι σε όλο τον κόσμο η ίδια.

Η παραγωγή και η απόρριψη του PVC έχουν συνδεθεί με καρκινογενέσεις και διαταραχές του αναπαραγωγικού συστήματος. Το μαλακό βινίλιο κατασκευάζεται με την προσθήκη φθαλικών αλάτων, χημικών που έχουν συνδεθεί με πλήθος διαταραχών στην υγεία των παιδιών.

Τα έντονα χρώματα μπορεί εξάλλου να περιέχουν μόλυβδο και άλλα βαρέα μέταλλα. Ο μόλυβδος θεωρείται τοξικός για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των παιδιών.

Λόγω των χημικών αυτών ή των πρόσθετων μετάλλων που περιέχονται, τα πλαστικά αντικείμενα από PVC είναι αδύνατο να ανακυκλωθούν.

Επιλέξτε σχολικές τσάντες από πολυέστερ ή νάιλον, που να είναι κατασκευασμένες στην Ευρώπη, την Αμερική και τον Καναδά ή εναλλακτικά τσάντες φτιαγμένες από ύφασμα ή δέρμα.

Περιορίστε τα φθαλικά πετώντας στα σκουπίδια την κουρτίνα του μπάνιου που είναι κασκευασμένη από βινίλιο (PVC), τα παιδικά παιχνίδια που έχουν ή είναι φτιαγμένα από μαλακό πλαστικό, τα πλαστικά δάπεδα από βινίλιο και τα αποσμητικά χώρων.

Δοχεία φαγητού και νερού

Το βινίλιο επίσης χρησιμοποιείται ως υλικό για την κατασκευή δοχείων φαγητού για παιδιά. Αν το παιδί σας οπωσδήποτε πρέπει να χρησιμοποιήσει ένα δοχείο από βινίλιο, προσέξτε να γράφει ότι είναι «ελεύθερο μολύβδου». Θυμηθείτε όμως ότι αυτό είναι απλώς κάτι που έγραψε ο κατασκευαστής. Αυτά τα προϊόντα δεν έχουν ελεγχθεί ξεχωριστά. Η καλύτερη προσέγγιση είναι να αποφεύγετε το βινίλιο παντελώς. Δοκιμάστε τα μεταλλικά κουτιά φαγητού (ανοξείδωτα).

Οι γονείς συχνά ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να πάρουν στο σχολείο μαζί τους ένα μπουκάλι με νερό. Αν το νερό της βρύσης είναι ασφαλές, δεν χρειάζεται να αγοράσετε μικρά πλαστικά μπουκάλια νερού. Αγοράστε καλύτερα ένα δοχείο πολλών χρήσεων για να το έχει στο σχολείο με νερό και πλύντε το συχνά.

Δυστυχώς, πολλά ελκυστικά, χρωματιστά, πολλών χρήσεων δοχεία νερού είναι κατασκευασμένα από πολυκαρμπονικό πλαστικό. Αυτό αναγνωρίζεται από τον αριθμό ανακύκλωσης 7, που είναι τυπωμένος στην κάτω μεριά του μπουκαλιού. Συχνά μπορεί να υπάρχουν τα γράμματα PC κάτω από το σύμβολο της ανακύκλωσης.

Τα πολυκαρμπονικά πλαστικά περιέχουν μπισφαινόλη Α (ΡΒΑ), χημικό που είναι πιθανόν, να συνδέεται με διάφορους τύπους καρκίνου (μαστού και προστάτη) και με διαταραχές στην ανάπτυξη των παιδιών. Η μπισφαινόλη Α μπορεί από το πλαστικό να περάσει στο νερό, μια διαδικασία που αυξάνει με το πλύσιμο των πολυκαρμπονικών πλαστικών με ζεστό νερό, με το χρόνο και τη φθορά ή την καταστροφή του πλαστικού δοχείου.

Γιατί να το ρισκάρετε; Υπάρχουν καλύτερα εναλλακτικά δοχεία. Επιλέξτε δοχεία νερού κατασκευασμένα από μέταλλο ή γυαλί που μπορούν να μεταφερθούν στο σχολείο. Κάντε το ίδιο για μεταφορά φαγητού, ιδίως αν αυτό είναι ζεστό ή καυτό.

Αν οπωσδήποτε πρέπει να χρησιμοποιήσετε πλαστικά δοχεία, επιλέξτε τα δοχεία με αριθμό ανακύκλωσης 1, 2, 4 και 5. Αποφύγετε τα 3, 6 και 7. Ιδιαίτερα ο αριθμός 3 πρέπει να αποφεύγεται καθώς αυτός είναι το σύμβολο για το PVC πλαστικό. Ποτέ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται το PVC για την αποθήκευση νερού και τροφής.

Τα πλαστικά δοχεία που είναι φτιαγμένα από ανακυκλώσιμο πλαστικό 1 και 2 γενικά είναι αποδεκτά για την αποθήκευση τροφίμων.

Ανάμεσα στα ανακυκλώσιμα πλαστικά για αποθήκευση τροφής επιλέξτε δοχεία με τους αριθμούς 4 και 5. Αποφύγετε τον αριθμό 7. Επίσης, αποφύγετε τα πλαστικά που δεν έχουν αριθμό ανακύκλωσης και αυτά που γράφουν «other».

Μολύβια, στιλό, μαρκαδόροι και μπογιές

Μπορεί να είναι μια συνήθεια που είναι δύσκολο να σταματήσει, αλλά πρέπει να γίνετε επίμονοι στο να θυμίζετε στα παιδιά σας ότι δεν πρέπει να μασούν τα μολύβια και τα στιλό. Αν είναι εφικτό, επιλέξτε μολύβια που δεν περιέχουν χρώμα. Στο παρελθόν χρωματιστά μολύβια από την Κίνα περιείχαν μόλυβδο.

Επειδή υπάρχει απουσία επαρκών και σωστών κανονισμών στο διεθνές εμπόριο, καλό είναι να προτιμάτε να αγοράζετε μολύβια, χρωματιστά μολύβια και κραγιόν από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Αμερικής και του Καναδά. Αν και δεν είναι εγγυημένο ότι τα προϊόντα αυτά δεν περιέχουν μόλυβδο, οι χώρες αυτές έχουν σίγουρα καλύτερους κανονισμούς που αφορούν τη χρήση του μόλυβδου από χώρες όπως, για παράδειγμα, η Κίνα. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε και να αγοράσετε μπογιές φτιαγμένες από κερί μελισσών ή άλλες οργανικές ουσίες.

Μαρκαδόροι απλοί ή υπογράμμισης με γλυκιά μυρωδιά θα αναγκάζουν τα παιδιά σας να τους μυρίζουν συνεχώς. Οπως και με άλλα αρωματικά προϊόντα, φθαλικά άλατα χρησιμοποιούνται συχνά για να δημιουργηθούν ισχυρά αρώματα, που να διαρκούν περισσότερο.

Επιλέξτε μαρκαδόρους χωρίς άρωμα ώστε να αποφύγετε την έκθεση του παιδιού σας σε φθαλικά.

Κινητά και μπιζού

Αποθαρρύνετε τα παιδιά και τους εφήβους να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα, ώστε να μειωθεί η έκθεσή τους στην ιονίζουσα ακτινοβολία. Τέλος πετάξτε τα μεταλλικά παιχνίδια, τις αλυσίδες για τα κλειδιά, τα σκουλαρίκια, τις καρφίτσες και άλλα που έχουν ένα θαμπό γκρι χρώμα, είναι πολύ βαριά για το μέγεθός τους και αν τα σύρουμε σε ανοιχτόχρωμη επιφάνεια αφήνουν μια γκρι γραμμή. Μπορεί να περιέχουν επικίνδυνα επίπεδα μολύβδου.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Πόσο αθώα είναι τα σχολικά είδη;"

Leave a reply