[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Δεκάδες χιλιάδες για το Πολυτεχνείο και τη ...Γάζα
Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές τίμησαν την επέτειο του Πολυτεχνείου με πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ και του Ισραήλ.  Το «παρών» στην πορεία έδωσαν σπουδαστές, μέλη κομματικών παρατάξεων και πλήθος κόσμου. Εκδηλώσεις και συλλαλητήρια για την 39η επέτειο του Πολυτεχνείου έγιναν και στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες μεγάλες πόλεις. Στην Πάτρα πληροφορίες κάνουν λόγο για επεισόδια και χρήση δακρυγόνων.



 Περί τις 6 το απόγευμα, η πορεία έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία, όπου είχαν παραταχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Τα ΜΑΤ στη συνέχεια έκλεισαν με κλούβες το δρόμο σε Κηφισίας, Φειδιππίδου και Μεσογείων, σε μια εμφανή προσπάθεια να ανακόψουν την πορεία των διαδηλωτών προς την πρεσβεία του Ισραήλ.

Μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, προέβη σε διαμαρτυρία προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια, ζητώντας να ανοίξει ο δρόμος προς την πρεσβεία του Ισραήλ.


Για το ίδιο θέμα, οι διαδηλωτές ζήτησαν παρέμβαση εισαγγελέα. Στο σημείο έσπευσε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης, για να διαπραγματευθεί με τους αστυνομικούς.
Χιλιάδες κόσμου είχαν ακινητοποιηθεί για περίπου μία ώρα επί της οδού Βασίλισσης Σοφίας, αναμένοντας την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με το διευθυντή της αστυνομικής διεύθυνσης Αττικής και άλλους αξιωματούχους της αστυνομίας, σχετικά με το αίτημα των διαδηλωτών να συνεχίσουν την πορεία τους μέχρι την ισραηλινή πρεσβεία, λόγω των τελευταίων εξελίξεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Τελικά, οι αστυνομικές δυνάμεις άνοιξαν το δρόμο, οι κλούβες αποχώρησαν από τα μπλόκα και η πορεία προς την πρεσβεία του Ισραήλ, στη συμβολή Κατεχάκη και Κηφισίας, συνεχίστηκε κανονικά. Έξω από την ισραηλινή πρεσβεία, στη συμβολή της Κατεχάκη με την Κηφισίας, οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα και έκαψαν μία σημαία του Ισραήλ, πριν αποχωρήσουν.

Ένταση ωστόσο επικράτησε λίγο μετά τις 20:30 στα Εξάρχεια, στο περιθώριο της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Ομάδα ατόμων εκτόξευσε αντικείμενα κατά διμοιρίας των ΜΑΤ, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν, κάνοντας χρήση χημικών.

Μεγάλη πορεία
Νωρίτερα το Σάββατο, υπό τη διακριτική παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης πραγματοποιήθηκε η πορεία των φοιτητών προς την αμερικανική πρεσβεία. Οι διαδηλωτές, με αφετηρία το Πολυτεχνείο και μέσω των οδών Ακαδημίας και Βασιλίσσης Σοφίας, έφθασαν στην πρεσβεία των ΗΠΑ, όπου και κατέληξε η πορεία.

Φτάνοντας, οι φοιτητές έψαλλαν τον εθνικό ύμνο πάνω από τη σημαία και στη συνέχεια αποχώρησαν μέσω της οδού Σούτσου. Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το ΚΚΕ με αφετηρία την Ομόνοια και επικεφαλής τη γενική γραμματέα του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα.
«Το μνημονιακό κατεστημένο επενδύει στη λήθη» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας

Μετά τις 11 το πρωί κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

  «Το μνημονιακό κατεστημένο επενδύει στη λήθη και συνεπικουρούμενο από την ακροδεξιά, προσπαθεί να ξανααφηγηθεί την ιστορία των τελευταίων 40 χρόνων στη χώρα μας. Προφανής στόχος: να την παραχαράξει, προκειμένου να ξεμπερδέψει με τη μεταπολίτευση. Να ξεμπερδέψει με τις κατακτήσεις της, ακόμα και με τα ανεκπλήρωτα, αδικαίωτα αιτήματά της» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
Τόνισε ότι το μήνυμα του Πολυτεχνείου δεν θα σβήσει ποτέ. «Υπενθυμίζει στη νέα γενιά ότι ο μόνος δρόμος για να νικά είναι ο δρόμος της αντίστασης, της ανυπακοής και της εξέγερσης απέναντι σε κάθε τυραννία».

Αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ και της νεολαίας του κόμματος με επικεφαλής τη Δώρα Καλλιπολίτη, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής κατέθεσε στεφάνι νωρίτερα στο Πολυτεχνείο.

«Το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου εξακολουθεί να παραμένει επίκαιρο. Μήνυμα για την ενότητα του λαού και την προστασία της Δημοκρατίας. Σήμερα, τα συνθήματα εκείνα μεταφράζονται σε αδιάκοπη μάχη ενάντια στον φασισμό, τον ρατσισμό και τη βία. Σήμερα, πρώτιστο καθήκον όλων μας πρέπει να είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη και η ενίσχυση της δημοκρατίας» είπε στο μήνυμά της.

tvxs

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Δεκάδες χιλιάδες για το Πολυτεχνείο και τη ...Γάζα"

Leave a reply