[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ερχονται νέοι φόροι και περικοπές δαπανών 11 δισ. ευρώ
Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012

Τα φυσικά πρόσωπα θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερους φόρους κατά 2,57 δισ. ευρώ εξαιτίας της μείωσης του αφορολόγητου ορίου. Στόχος είναι το έλλειμμα, που φέτος ξεπερνά το 9% του ΑΕΠ, να μειωθεί του χρόνου στο 7%

Ερχονται νέοι φόροι και περικοπές δαπανών 11 δισ. ευρώ

"Τσουχτερός" θα είναι ο λογαριασμός του 2012, καθώς στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που εγκρίνεται σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο και κατατίθεται στη Βουλή προβλέπονται πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις και περαιτέρω περικοπές δαπανών, σε σχέση με το τρέχον έτος, συνολικού ύψους 11 δισ. ευρώ περίπου. Στόχος είναι το έλλειμμα, που φέτος ξεπερνά το 9% του ΑΕΠ, να μειωθεί του χρόνου στο 7%.

Στο μέτωπο των εσόδων το βάρος πέφτει στους άμεσους φόρους και την ακίνητη περιουσία.

Τα φυσικά πρόσωπα θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερους φόρους κατά 2,57 δισ. ευρώ εξαιτίας της μείωσης του αφορολόγητου ορίου, των περικοπών στις φοροαπαλλαγές, της έκτακτης εισφοράς και της κατάργησης της έκπτωσης λόγω αποδείξεων.

Η φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων θα είναι αυξημένη κατά 2,65 δισ. ευρώ, καθώς μέσα στο 2012 θα πληρωθούν το τέλος ακινήτων, ο ΦΑΠ του 2010 και του 2011, ενώ θα αυξηθούν και οι αντικειμενικές αξίες.

Στο σκέλος των δαπανών το οικονομικό επιτελείο στοχεύει σε εξοικονόμηση 5,5 δισ. ευρώ από τις μειώσεις των μισθών, τις περικοπές στις συντάξεις και το ψαλίδισμα των επιχορηγήσεων.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως από τις μειώσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων το σχετικό κονδύλι του προϋπολογισμού περιορίζεται κατά 1,57 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος.

Σε ΙΚΑ και ΟΓΑ οι επιχορηγήσεις θα είναι μειωμένες κατά 1,24 και 1,54 δισ. ευρώ αντίστοιχα λόγω των περικοπών στις συντάξεις.

Ο προϋπολογισμός του 2012 και η πιστή εκτέλεση του θα επηρεαστούν από τις αστοχίες του 2011 αλλά και από το μέγεθος της ύφεσης.

Αν δεν καταστεί δυνατό να ελαχιστοποιηθεί η φετινή "μαύρη τρύπα" ύψους 2,9 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, θεωρείται βέβαιο πως θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα για να επιτευχθεί του χρόνου ο στόχος της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Επιπρόσθετα στο προσχέδιο είχε οριοθετηθεί η φετινή ύφεση στο 5,5% και αυτή του 2012 στο 2,5%, προβλέψεις που πιθανότατα θα αναθεωρηθούν επί τα χείρω στο τελικό σχέδιο και για του χρόνου θα ανέβει στο 2,8%. Η ανεργία θα είναι υψηλότερη του 17%.

Πάντως, όπως σημειώνουν στο οικονομικό επιτελείο, στον προϋπολογισμό υπάρχει και αναφορά στη θετική επίδραση που θα έχει το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων (PSI Plus) στις δαπάνες εξυπηρέτησης των τόκων.

Το έλλειμμα
Εκτιμάται μεταξύ 4 και 4,5 δισ. ευρώ, ποσό που, αν δεν υπάρξουν... απρόοπτα, θα μειώσει περαιτέρω το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2012. Βέβαια τα ακριβή νούμερα της ελάφρυνσης των τόκων και του προσδιορισμού του δημόσιου χρέους θα προσδιοριστούν μετά την οριστικοποίηση των διαπραγματεύσεων για το PSI Plus.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις γίνεται αναφορά στους νέους στόχους που τέθηκαν μετά την πέμπτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα.

Ετσι τα συνολικά έσοδα από αποκρατικοποιήσεις υπολογίζονται στα 5 δισ. ευρώ στο τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους. Στη συνέχεια θα αυξάνονται κατά 2 δισ. ευρώ ανά τρίμηνο έως τα 11 δισ. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου.

Φιλόδοξος στόχος
Μείωση ελλειμμάτων 62% των 134 ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ

Εναν εξαιρετικά φιλόδοξο στόχο θέτει το οικονομικό επιτελείο για μείωση των ελλειμμάτων 134 ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ, που θα ξεπερνά τα 900 εκατ. ευρώ ή 62% εντός του 2012. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, τα έσοδα των δημόσιων οργανισμών αναμένεται να αυξηθούν κατά 9,6% σε σχέση με φέτος και να φτάσουν τα 3,2 δισ. ευρώ.

Οι δαπάνες τους θα υποχωρήσουν κατά 14% και αυτό καθώς το κονδύλι για τις αμοιβές των εργαζομένων περικόπτεται κατά 21,7%. Η μείωση του μισθολογικού κόστους θα προέλθει, όπως σημειώνουν στο υπουργείο Οικονομικών, μέσω συνταξιοδοτήσεων, εφεδρείας, ενίσχυσης του προγράμματος μετατάξεων και προσλήψεις βάσει του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις. Πιο αναλυτικά, στον προϋπολογισμό του 2012 περιλαμβάνεται πρόβλεψη για μείωση του ελλείμματος κατά 901,7 εκατ. ευρώ, στα 552,8 εκατ. ευρώ από 1,4 δισ. ευρώ το 2011 .

Οι κρατικές επιχορηγήσεις θα μειωθούν 56 εκατ. ευρώ, στα 471,8 εκατ. ευρώ έναντι 527,5 εκατ. ευρώ το τρέχον έτος. Σχετικά με τις δαπάνες μισθοδοσίας, αξίζει να σημειωθεί ότι στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ (π.χ. συγκοινωνιακές) εκτιμάται ότι θα περιοριστούν μεταξύ 40% και 50%, ως αποτέλεσμα των μισθολογικών περικοπών πέρυσι και φέτος, αλλά και της πολιτικής μείωσης του προσωπικού.

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Ερχονται νέοι φόροι και περικοπές δαπανών 11 δισ. ευρώ"

Leave a reply