[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Πως μπορείτε να εξαιρεθείτε από το ειδικό τέλος ακινήτων
Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Οι αντιδράσεις των πολιτών και των δήμων για τις αδικίες και τα πρωτοφανή λάθη που εντοπίζονται στην εφαρμογή του ειδικού τέλους ακινήτων φαίνεται πως έπιασαν τελικά τόπο, καθώς -με την κλασική καθυστέρηση που διακρίνει τις κυβερνήσεις- πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών όπου εξετάστηκε το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν από το χαράτσι ειδικές κατηγορίες πολιτών.

Συγκεκριμένα, στην χτεσινή σύσκεψη όπου έλαβαν μέρος γενικοί γραμματείς του υπουργείου Οικονομικών, το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής αλλά και στελέχη της ΔΕΗ συζητήθηκαν τα λάθη που έχουν εμφανιστεί στους λογαριασμούς που αποστέλλονται στους καταναλωτές καθώς και η δυνατότητα εξαίρεσης περισσότερων ευπαθών ομάδων από το μέτρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να εξαιρεθούν από το τέλος ακινήτων περισσότερες ειδικές κατηγορίες πολιτών όπως ασθενείς, υπερήλικες αλλά και νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Γι' αυτό το λόγο αναμένεται να υπάρξει σχετική υπουργική απόφαση τις επόμενες ημέρες.

Σημειώνεται όμως ότι ακόμα και στις νέες εξαιρέσεις θα υπάρχουν συνδυαστικά κριτήρια, όπως το ετήσιο εισόδημα και η αντικειμενική αξία του σπιτιού. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογα κριτήρια ισχύουν ήδη για τους ανέργους, τους πολύτεκνους και τους ανάπηρους. Αν δηλαδή το οικογενειακό εισόδημα τους υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ (με προσαύξηση 4000 ευρώ για κάθε παιδί) ή αν το ακίνητο έχει τιμή ζώνης πάνω από 3000 ευρώ ή έχει αξία πάνω από 150.000 ευρώ ή είναι πάνω από 120 τετραγωνικά, τότε δεν ισχύουν απαλλαγές και μειωμένοι συντελεστές. Κάτι αντίστοιχο, προφανώς, θα εφαρμοστεί και στις νέες κατηγορίες που θα προστεθούν.

Τι θα γίνει με τα λάθη

Μέχρι να εκδοθεί η παραπάνω υπουργική απόφαση όμως δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, ούτε υπήρξε κάποια ανακοίνωση που να προβλέπει τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν λογαριασμό ηλεκτρικού, με λάθη στο ειδικό τέλος, που λήγει ή έληξε και αδυνατούν να πληρώσουν. Ούτε υπήρξε κάποια σαφής απόφαση για το τι πρέπει να κάνει η ΔΕΗ σε αυτές τις περιπτώσεις. Προς το παρόν, το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτές οι περιπτώσεις καλύπτονται από την διορία 40 ημερών μετά την λήξη της προθεσμίας πληρωμής.

Η μόνη πληροφορία που υπάρχει σχετικά με το τι θα γίνει με τις καταγγελίες για λάθη (ειδικά στις τιμές ζώνης και στα τετραγωνικά) που οδηγούν σε υπέρογκες χρεώσεις στο ειδικό τέλος ακινήτων, ήταν μια ανώνυμη δήλωση από πηγές του υπουργείου Οικονομικών που έλεγαν, σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, ότι θα ληφθεί μέριμνα να μην κόβεται το ρεύμα, αλλά μόνο για τις εξώφθαλμες περιπτώσεις λαθών. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, αυτές δηλαδή που δεν «βγάζουν μάτι», οι χρεώσεις θα συμψηφιστούν στους επόμενους λογαριασμούς...

«Δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις»

Όσον αφορά την απόφαση-σταθμό του Πρωτοδικείου της Καλαμάτας για προσωρινή απαγόρευση διακοπή ρεύματος σε οικογένεια που είχε λάβει λογαριασμό με λάθη στο ειδικό τέλος, από το υπουργείο Οικονομικών τόνιζαν ότι το Πρωτοδικείο υπερέβη τη δικαιοδοσία του, αφού το θέμα αφορά είσπραξη φόρων και γι'αυτό θα κινηθούν διαδικασίες από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ώστε να μην «δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις στους πολίτες».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, μιλώντας στο Ράδιο 9, ζήτησε χτες συγνώμη από τους πολίτες για τα λάθη που έχουν εμφανιστεί στο τέλος ακινήτων και επιχείρησε να τα δικαιολογησει ως εξής: «Δύο είναι οι βασικές αιτίες για τις οποίες έγιναν τόσα λάθη. Η πρώτη αιτία είναι ότι το μέτρο αυτό υιοθετήθηκε, νομοθετήθηκε και οργανώθηκε με μεγάλη ταχύτητα, εσπευσμένα. Η δεύτερη είναι ότι η πραγματικότητα απέδειξε πως υπάρχουν περιπτώσεις τις οποίες ο νομοθέτης δεν είχε συλλάβει». Επίσης, ο κ. Οικονόμου προανήγγειλε ρυθμίσεις για την εκλογίκευση του τρόπου υπολογισμού του τέλους και είπε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα δανειοδότησης των οικονομικά ασθενών ομάδων του πληθυσμού με την εγγύηση του Δημοσίου...

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Πως μπορείτε να εξαιρεθείτε από το ειδικό τέλος ακινήτων"

Leave a reply