[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Τί γράφει ο διεθνής Τύπος για το δημοψήφισμα
Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO


Η ανακοίνωση του Γ. Παπανδρέου για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την έγκριση της υπό κατάρτιση νέας δανειακής σύμβασης απασχόλησε όπως ήταν επόμενο και το διεθνή Τύπο. Με σχετική επιφύλαξη υποδέχθηκαν σε πρώτη φάση τα διεθνή μέσα την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, αλλά στις περισσότερες σελίδες των ηλεκτρονικών εκδόσεων υπάρχει θύελλα αντιδράσεων από τους αναγνώστες, οι οποίοι τονίζουν το τεράστιο ρίσκο των αποτελεσμάτων που μπορεί να έχει η απόφαση αυτή.

Οι New York Times φιλοξενούν αποσπάσματα από την ομιλία του Πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι η απόφαση ανακοινώθηκε μια ημέρα μετά τα πολύ αρνητικά για την κυβέρνηση στοιχεία της δημοσκόπησης του ''Βήματος''.

H Guardian σημειώνει ότι μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για το ''κούρεμα'' του χρέους υπήρχαν έντονες αντιδράσεις στην Ελλάδα και τονίζει ότι τα ποσοστά αποδοχής της κυβέρνησης έχουν γνωρίσει μεγάλη πτώση.

''H Ελλάδα ρισκάρει με δημοψήφισμα για τη συμφωνία για το χρέος'', αναφέρει το πρακτορείο Associated Press, τίτλο που δανείστηκαν και αρκετά ξένα μέσα, όπως η Huffington Post, επισημαίνοντας το πολιτικό ρίσκο της απόφασης αυτής.

Σε εκτενές της άρθρο η γαλλική εφημερίδα Le Monde τονίζει ότι τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα υπήρξαν έντονες αντιδράσεις κατά της κυβέρνησης και των αποφάσεών της, ενώ σημειώνει ότι σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο το δημοψήφισμα θα γίνει πιθανότατα τον Ιανουάριο. Ανάλογο είναι και το δημοσίευμα στην εφημερίδα Liberation.

Το BBC γράφει ότι το δημοψήφισμα δόθηκε σαν υπόχεση στον ελληνικό λαό, ενώ όλα τα μέσα υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για το δεύτερο μεταπολιτευτικά δημοψήφισμα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η ''ελληνική κυβέρνηση επαναφέρει στο τραπέζι των συνομιλιών το θέμα του δεύτερου πακέτου βοήθειας'' αλλά και τη συμφωνία για το ''κούρεμα'' του ελληνικού χρέους.

Το περιοδικό Spiegel, στην ηλεκτρονική του έκδοση αναφέρει όσα έγιναν το απόγευμα κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν παραλείπει να αναφέρει ότι σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο ελληνικός λαός απορρίπτει τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

Το περιοδικό Stern αλλά και η γερμανική έκδοση των Financial Times σημειώνουν ότι η Ελλάδα στην ουσία επαναφέρει προς ''συζήτηση'' το θέμα του κουρέματος του ελληνικού χρέους, καθώς θεωρούν δεδομένη τη αρνητική στάση του ελληνικού λαού στο ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος, ενώ το περιοδικό Focus σημειώνει ότι ο ελληνικός λαός θα πάρει μόνος του την απόφαση για το πώς θα. τερματιστεί το δράμα με το ελληνικό χρέος.

Τα μέχρι στιγμής πάντως δημοσιεύματα δεν εκφράζουν το κλίμα που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο ΔΝΤ, όπου πολλοί ήδη κάνουν λόγο για κίνδυνο μη εκταμίευσης της έκτης δόσης.



STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Τί γράφει ο διεθνής Τύπος για το δημοψήφισμα"

Leave a reply