[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Οι «κρυφοί» λογαριασμοί για τους φορολογουμένους
Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Φορολογούμενος με μηδενικό εισόδημα, ο οποίος έχει στην κατοχή του κατοικία 50 τ.μ και ένα αυτοκίνητο 1.200 κυβικών εκατοστών, θα κληθεί να καταβάλει φόρο 400 ευρώ.

Οι «κρυφοί» λογαριασμοί για τους φορολογουμένους

Φοροπαγίδες για εκατομμύρια φορολογουμένους κρύβουν τα ψιλά γράμματα των τελικών ρυθμίσεων του νομοσχεδίου "Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαίσιου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015", που ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Οι κρυφές επιβαρύνσεις έχουν να κάνουν με τα τεκμήρια, τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, τις περικοπές και τις προϋποθέσεις για τις φοροαπαλλαγές. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις:

  • Το αυξημένο αφορολόγητο όριο των 9.000 ευρώ δεν ισχύει για τους νέους ηλικίας κάτω των 30 ετών, τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών και τα άτομα με ειδικές ανάγκες σε περίπτωση που το δηλωθέν τους εισόδημα ή εκείνο που προκύπτει από τα τεκμήρια διαβίωσης και τις δαπάνες για την αγορά περιουσιακών στοιχείων είναι υψηλότερο των 9.000 ευρώ.Σε αυτή την περίπτωση θα ισχύσει το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και συνεπώς θα κληθεί να καταβάλει φόρο 500 ευρώ.
  • Το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ καταργείται στη πράξη από τα τεκμήρια διαβίωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι φορολογούμενος που υποβάλλει δήλωση ακόμη και με μηδενικό εισόδημα, αλλά έχει στην κατοχή του κατοικία 50 τ.μ και ένα αυτοκίνητο 1.200 κυβικών εκατοστών, θα κληθεί να καταβάλει φόρο 400 ευρώ. Κι αυτό γιατί με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης η Εφορία θα του βεβαιώσει ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης 3.000 ευρώ, έξοδα 2.000 ευρώ για τη χρήση και τη συντήρηση της κατοικίας και άλλα 4.000 ευρώ για το αυτοκίνητο. Συνολικά δηλαδή το εισόδημα είναι 9.000 ευρώ. Το ποσό των 4.000 ευρώ θα φορολογηθεί με συντελεστή 10%.
  • Οι φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα ακόμα και κάτω από το όριο της φτώχειας (6.500 ευρώ) θα πληρώσουν επιπλέον φόρο 100 ευρώ. Μεγαλύτερες επιβαρύνσεις προκύπτουν για όσους έχουν παιδιά, καθώς λόγω της μείωσης του γενικού αφορολόγητου ορίου έχει ως αποτέλεσμα το πρόσθετο αφορολόγητο για τα παιδιά να πέφτει σε χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή. Επισημαίνεται ότι το επιπλέον αφορολόγητο ποσό ανέρχεται σε 2.000 ευρώ για κάθε παιδί από τα δύο πρώτα και σε 3.000 ευρώ για το κάθε επόμενο παιδί.
  • Οι εκπτώσεις των δαπανών από τον φόρο μειώνονται πλέον στο 10% από 20% το 2010 και καταργείται οποιαδήποτε έκπτωση από το εισόδημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται δραστικά ο φόρος εισοδήματος.

Ετσι το ανώτατο ποσό της έκπτωσης για τα ενοίκια και τα δίδακτρα ορίζεται σε 100 ευρώ, για τα ασφάλιστρα στα 120 ευρώ για άγαμο και στα 240 ευρώ για ζευγάρι, τα έξοδα για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη εκπίπτουν κατά 10% από τον φόρο (ανώτατο όριο μείωσης φόρου τα 3.000 ευρώ), οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία εκπίπτουν σε ποσοστό 10%, όπως και τα έξοδα για την εγκατάσταση ΑΠΕ με ανώτατο όριο δαπάνης τα 3.000 ευρώ και συνεπώς πλαφόν 300 ευρώ στη μείωση φόρου, τα έξοδα για τη διατροφή των παιδιών εκπίπτουν 10% με ανώτατο ποσό μείωσης τα 1.500 ευρώ, ενώ οι τόκοι στεγαστικών για απόκτηση πρώτης κατοικίας, ανεξάρτητα από τον χρόνο λήψης του δανείου, εκπίπτουν σε ποσοστό 10% για το τμήμα του δανείου μέχρι 200.000 ευρώ. Αν η επιφάνεια της κατοικίας υπερβαίνει τα 120 τ.μ., τότε το ποσό της δαπάνης για τόκους που εκπίπτει από τον φόρο περιορίζεται στο μέρος που αναλογεί επιμεριστικά στη μέχρι τα 120 τ.μ επιφάνεια της κατοικίας.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Οι «κρυφοί» λογαριασμοί για τους φορολογουμένους"

Leave a reply