[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Χαντακωμένη χώρα
Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΙΑΝΤΗ
Στο ανάγλυφο της «μυρόεσσας Ισπανίας» -όπως το βλέπαμε από τα Πυρηναία της φαντασίας- πλήθος οι σημαίες των νικητών.

Τιμωρήθηκαν οι σοσιαλιστές, δεν κέρδισαν οι συντηρητικοί... Στους δρόμους, πλήθος οι άνεργοι και τεράστιες οι ουρές των απελπισμένων που ποντάρουν μονάχα στην εύνοια της τύχης. Το δικό τους λαχείο μοιράζει 2,5 δισ. ευρώ... Πιο κάτω, νέκρα. Στην αλάνα της Πορτογαλίας τίποτε δεν κινείται. Γενική απεργία. Μονάχα η οργή των κατοίκων της, και η αγωνία μήπως καταντήσουν σαν την Ελλάδα...

Εχει δίκιο ο «Γκάρντιαν» υπογραμμίζοντας το προφανές: το ελληνικό ηφαίστειο θα συγκλονίσει ολόκληρη την ευρωζώνη. Μια εξεγερμένη Ελλάδα, θα συμπαρασύρει και άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες. Και τότε δεν θα μπορεί κανείς να κοιμάται ήσυχος στο κάστρο της ψευδαίσθητης δύναμής του... Αυτά, η Γερμανία τ' ακούει βερεσέ. Εμμανής και αδιάβροχη, είναι φειδωλή ακόμη και στην αυτοκριτική της, τώρα που διαπιστώνει ότι έγιναν «μεγάλα λάθη στην εκτίμηση του ελληνικού προβλήματος». Οποία δικαιολογία, όμως: «Αυτό το πακέτο (σ.σ. της "βοήθειας" προς την Ελλάδα) το σχεδίασαν οι πιο έμπειροι οικονομολόγοι του κόσμου και όμως ήταν λάθος»! («Ε» - 24/11/2011).

Ετσι, λοιπόν. «Οι πιο έμπειροι του κόσμου». Παραφράζοντας τον Μπωντλαίρ, οι... «έμπειροι» φαίνονται σαν σοφιστές που έχουν δανειστεί τη σοφία τους από τα βιβλία και τις στατιστικές και όχι από τη ζωή... Να τη και η Γαλλία του αμήχανου Σαρκοζί.

Κατάστικτο το σώμα της από τη μαλάρια της εποχής: οι πτωχοί πληθύνονται και οι πλούσιοι θησαυρίζουν. Στο νότιο άκρο της, οι «ιστιοφόρες πτυχές» της Μασσαλίας είναι ακόμη μουδιασμένες από το αριστερό του Φετφατζίδη... Και στην Ελλάδα μια «σκόνη νοσταλγίας» για παλιά Χριστούγεννα, φωταγωγημένα και ανοιχτόκαρδα. Μια χώρα που μετράει συνεχώς πληγές και εξανθήματα, απώλειες και υποτροπές. Μια χώρα χαντακωμένη από θλίψη Αχερούσια, που θα 'λεγε και ο γιος της Αργολίδος, ο Νίκος Καρούζος...

Παράλυση θεσμών

«Μετά την πτώση των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Ιταλίας και την πανωλεθρία της ισπανικής Αριστεράς στις εκλογές της Κυριακής, τι συμβαίνει στην Ευρώπη;

Δεν υπάρχουν πολλά να πει κανείς για τα εκλογικά γεγονότα. Είναι σαφές ότι οι ψηφοφόροι επιρρίπτουν στις κυβερνήσεις την ευθύνη. Το πιο σημαντικό ερώτημα αφορά την εξέλιξη των θεσμών. Εφόσον η οικονομία του χρέους, που σήμερα ρυθμίζει τις κοινωνίες μας, παραμένει στο απυρόβλητο, δεν θα υπάρξει λύση.

Πλανάται όποιος πιστεύει ότι ο μηχανισμός των κυρώσεων, που υποτίθεται ότι τιμωρεί τους κακούς μαθητές στο μάθημα της λιτότητας, θα επηρεάσει μόνο τα κράτη της περιφέρειας. Φθάνει να ρίξετε μια ματιά στις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής στην Ελλάδα, που υφίσταται αφαίμαξη και βρίσκεται στο χείλος της εξέγερσης, για να φανταστείτε τι αντίκτυπο θα είχε μια γενική εφαρμογή τέτοιων συνταγών σε όλη την Ευρώπη.

Οι εκβιασμοί και οι προειδοποιήσεις περί χάους μπορούν προσωρινά να παραλύσουν τα δημοκρατικά αντανακλαστικά. Αλλά δεν μπορούν να αναβάλουν επ' αόριστον την ανάγκη για λαϊκή νομιμοποίηση».

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Χαντακωμένη χώρα"

Leave a reply