[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ασφυξία στην αγορά πριν καν γίνει το «κούρεμα»!
Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Συναγερμός έχει σημάνει σε όλη την Ευρωζώνη για τις επιπτώσεις του ελληνικού «κουρέματος» στην ήδη προβληματική ρευστότητα, καθώς όπως προκύπτει απ' όλες τις προβλέψεις διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, η Γηραιά Ήπειρος κινδυνεύει να παγιδευθεί σε μια μακροχρόνια περίοδο χαμηλής ή μηδενικής ανάπτυξης, ως αποτέλεσμα της «συνταγής» της περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής αλλά και των συνεπειών στο τραπεζικό σύστημα από το ελληνικό «κούρεμα» και τις αυξημένες υποχρεώσεις κεφαλαιακής επάρκειας.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβε η Σύνοδος Κορυφής για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, θα απαιτηθούν τουλάχιστον 100 δισ ευρώ εντός του έτους και ήδη αναλυτές κρούουν το κώδωνα του κινδύνου εσωστρέφειας, καθώς οι περισσότερες τράπεζες δηλώνουν ότι δεν θα προσφύγουν στο κρατικό χρήμα αλλά θα επιχειρήσουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους με ίδια μέσα ήτοι με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, με πώληση στοιχείων ενεργητικού αλλά και με περιορισμό των χορηγήσεων τους.

Υπό το κίνδυνο ασφυξίας, σύμφωνα με πληροφορίες του REUTERS, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εκπόνησε έκτακτο σχέδιο δράσης, που προβλέπει δανειακή στήριξη έως και 74 δισ ευρώ προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες για δύο χρόνια εφόσον προσφύγουν στους μετόχους τους για κεφαλαιακή στήριξη, με προφανή στόχο να μη «στεγνώσει» η αγορά τους δύσκολους μήνες που έρχονται.

Την ίδια ώρα τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας δείχνουν ότι η πραγματική οικονομία στην Ελλάδα έχει πιάσει... πάτο, χωρίς καν να έχει μπει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα στον... αστερισμό του «κουρέματος».

Συνολικά οι χορηγήσεις νέων δανείων τον Σεπτέμβριο ήταν μειωμένες κατά 2,2% σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο, ενώ αν ανατρέξει κανείς στον περασμένο Δεκέμβριο, διαπιστώνει έντρομος ότι τα υπόλοιπα έχουν μειωθεί κατά 5 δισ ευρώ!

Ειδικά όσον αφορά στις εμπορικές επιχειρήσεις, οι χορηγήσεις είναι μειωμένες περαιτέρω κατά 5,3%, ενώ στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους αγρότες και στις ατομικές επιχειρήσεις το «ψαλίδι» άνοιξε στο 5,1%. Όσο, δε, για τα νοικοκυριά αρκεί να αναφέρει κανείς ότι τα στεγαστικά δάνεια εμφάνισαν για έναν ακόμα μήνα μείωση 2,1%, ενώ στα καταναλωτικά η μείωση έφτασε στο 6,5%...



STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Ασφυξία στην αγορά πριν καν γίνει το «κούρεμα»!"

Leave a reply