[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Το G20 στη σκιά της οργής για την κρίση
Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

«ΦΡΟΥΡΙΟ» ΟΙ ΚΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

Χιλιάδες ακτιβιστές ξεχύθηκαν χθες στους δρόμους της Νίκαιας. Τη δική τους σύνοδο, "ένα φόρουμ των λαών", πραγματοποιούν οι διαδηλωτές. Ζητούν από τους ηγέτες να δώσουν προτεραιότητα στους λαούς και όχι στους αριθμούς

Aκτιβιστές κατά της παγκοσμιοποίησης, μέλη οικολογικών οργανώσεων και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων ξεχύθηκαν χθες στους δρόμους της Νίκαιας, εν όψει της Συνόδου Κορυφής του G20
Aκτιβιστές κατά της παγκοσμιοποίησης, μέλη οικολογικών οργανώσεων και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων ξεχύθηκαν χθες στους δρόμους της Νίκαιας, εν όψει της Συνόδου Κορυφής του G20


Χιλιάδες διαδηλωτές, ακτιβιστές κατά της παγκοσμιοποίησης, μέλη οικολογικών οργανώσεων και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων ξεχύθηκαν χθες στους δρόμους της Νίκαιας, εν όψει της Συνόδου Κορυφής του G20, για να ζητήσουν από τους ηγέτες των πιο ανεπτυγμένων χωρών αλλά και των αναδυόμενων οικονομιών να δώσουν προτεραιότητα στους ανθρώπους και όχι στα οικονομικά.

Το συλλαλητήριο, όπου οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για μία σειρά θεμάτων από τη διαχείριση του χρέους και τη φορολογία μέχρι την κοινωνική ανισότητα, πέρασε μέσα από τις λαϊκές γειτονιές της Νίκαιας για να καταλήξει στο δημόσιο κτίριο Λεζ Αμπατουάρ.

Σήμερα, μία ημέρα πριν από την έναρξη της "κανονικής" συνόδου στην Κρουαζέτ, οι πολίτες θα πραγματοποιήσουν τη δική τους σύνοδο, "ένα φόρουμ των λαών", όπου όλοι θα μπορούν να μιλήσουν για όλα. Παράλληλα θα γίνονται εκδηλώσεις, όπως θεατρικές παραστάσεις πολιτικής και κοινωνικής σάτιρας.

Τα μέτρα ασφαλείας στη Νίκαια είναι δρακόντεια. Οι οργανωτές της πορείας περιμένουν τη συμμετοχή περίπου δέκα χιλιάδων ανθρώπων. Πολλοί ιδιοκτήτες καταστημάτων, φοβούμενοι βιαιότητες, τα έκλεισαν εκ των προτέρων. Επί ποδός βρίσκονται ήδη πάνω από δύο χιλιάδες αστυνομικοί στη Νίκαια, 30 χιλιόμετρα από τις Κάνες, όπου αύριο αρχίζει η Σύνοδος Κορυφής του G20 -θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή- υπό την προεδρία του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Ο αργός ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη είναι τα φλέγοντα θέματα της συνόδου. Η Νίκαια επελέγη ως τόπος της διαδήλωσης καθώς τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα αυστηρά στις Κάνες, όπου έχουν ήδη μετατραπεί σε φρούριο, καθώς αύριο αναμένονται ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο και άλλοι ξένοι ηγέτες.

O Νικολά Σαρκοζί θα έχει χωριστές συναντήσεις με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Μπαράκ Ομπάμα αύριο το πρωί στις Κάνες
O Νικολά Σαρκοζί θα έχει χωριστές συναντήσεις με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Μπαράκ Ομπάμα αύριο το πρωί στις Κάνες

Δρακόντεια μέτρα
Για να προστατευτούν οι αρχηγοί κρατών και οι αντιπροσωπείες επιστρατεύτηκαν αστυνομικοί και ειδικές μονάδες των γαλλικών δυνάμεων δημόσιας τάξης από όλη τη χώρα. Μάλιστα, τα αναρχικά κινήματα απηύθυναν έκκληση σε όλους να πάνε οπουδήποτε αλλού στη Γαλλία, μια και όλοι οι αστυνομικοί θα είναι στις Κάνες.

Σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος και προεδρεύων του G20 Νικολά Σαρκοζί αναμένεται να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Χου Ζιντάο, ο οποίος δήλωσε χθες ότι η σύνοδος πρέπει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα αλληλεγγύης.

Την περασμένη εβδομάδα, αμέσως μετά τη λήξη της έκτακτης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Γάλλος πρόεδρος επικοινώνησε με τον Κινέζο ομόλογό του σχετικά με τη πιθανή χρηματοδότηση εκ μέρους και της Κίνας του ευρωπαϊκού σχεδίου. Ηδη ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έχουν αποστείλει επιστολή προς τους εταίρους τους στο G20, ζητώντας τους να συμβάλουν στις προσπάθειες των Ευρωπαίων για την επίλυση της κρίσης.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ
Υπό έλεγχο η κρίση στην Ευρωζώνη

Οι ηγέτες κρατών και οικονομικοί αξιωματούχοι θα προσπαθήσουν να στείλουν το δικό τους μήνυμα στην Ευρώπη, διαμηνύοντας ότι η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη είναι υπό έλεγχο. Στο επίκεντρο των συνομιλιών του προέδρου των ΗΠΑ με τους ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας θα βρεθεί η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη υπό το φως των αποφάσεων που ελήφθησαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Κατά τη Σύνοδο του G20, οι ΗΠΑ θα ζητήσουν να ενημερωθούν λεπτομερώς για τη συμφωνία και τον τρόπο εφαρμογής της. Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα έχει χωριστές συναντήσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα αύριο το πρωί στις Κάνες, πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου του G20.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Το G20 στη σκιά της οργής για την κρίση"

Leave a reply