[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Reuters: Τρία σενάρια, καμία ελπίδα για την Ελλάδα
Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Μπρος γκρεμός και πίσω… γκρεμός


«Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας στην ελληνική Βουλή, ένα είναι σίγουρο. Η χώρα έχει ουσιαστικά βυθιστεί σε παρατεταμένη ακυβερνησία που δημιουργεί με τη σειρά της πελώρια ερωτηματικά, όσον αφορά στη στάση των δανειστών της χώρας».


Κάπως έτσι ξεκινά άρθρο του πρακτορείου Reuters, μέσω του οποίου υπογραμμίζονται τρία πιθανά σενάρια για τις δραματικές εξελίξεις στην Ελλάδα με… κοινό πολιτικό Τέλος.

Το πρώτο σενάριο - Ο Πρωθυπουργός κερδίζει

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, και το πιο πιθανό, η κυβέρνηση παίρνει σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο.

Σε μια τέτοια περίπτωση ο Γ. Παπανδρέου παραιτείται για να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με τη Νέα Δημοκρατία για το σχηματισμό κυβέρνησης, χωρίς τον Παπανδρέου πρωθυπουργό.
Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος τοποθετείται επικεφαλής μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών.
Το πρακτορείο αναφέρει ότι στη συνέχεια όμως η συμφωνία «σπάει» καθώς τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση δεν τα βρίσκουν στη διάρκεια ζωής που πρέπει να έχει.
Η κυβέρνηση κλονίζεται και προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές «αφήνοντας τη χώρα στο χάος στο ενδιάμεσο διάστημα».

Το δεύτερο σενάριο - Ο Πρωθυπουργός χάνει, πάμε σε εκλογές


Η κυβέρνηση απλά δεν λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης άρα πάμε σε εκλογές, οι οποίες βάσει Συντάγματος δεν μπορούν να γίνουν σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα.

Ούτε και οι εκλογές εγγυώνται σταθερότητα καθώς οι δημοσκοπήσεις «δίνουν» στη Νέα Δημοκρατία προβάδισμα χωρίς όμως την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.

Το αποτέλεσμα των εκλογών οδηγεί το πρώτο κόμμα είτε σε αναζήτηση πιθανών συμμάχων είτε σε νέες εκλογές για να εκμαιεύσει μια ισχυρότερη κοινοβουλευτική παρουσία.

Το «άγνωστο» σενάριο

Στην τρίτη και τελευταία περίπτωση ο πρωθυπουργός δεν συγκεντρώνει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην ψηφοφορία της Παρασκευής.

Τα πολιτικά κόμματα για να αντιμετωπίσουν την απειλή της μη εκταμίευσης της έκτης δόσης, προσπαθούν να σχηματίσουν μια μεταβατική κυβέρνηση που θα αναλάβει τα ηνία μέχρι να εξασφαλιστεί η διεθνής βοήθεια.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναλαμβάνει την πρωτοβουλία των κινήσεων δίνοντας κατά σειρά τρεις ημέρες σε κάθε κόμμα προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

«Η διαδικασία αυτή είναι πρωτόγνωρη για την πολιτική ζωή της Ελλάδας» και σε κάθε περίπτωση αφήνει και πάλι «μετέωρη» τη χώρα για μεγάλο διάστημα καθώς οδηγεί πιθανότατα σε κήρυξη εκλογών σε ενάμιση περίπου μήνα από σήμερα.

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Reuters: Τρία σενάρια, καμία ελπίδα για την Ελλάδα"

Leave a reply