[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Οι άνθρωποι των τεχνών που «έφυγαν» το 2011 (video)
Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Κάθε απώλεια και πλήγμα στον πολιτισμό



Πέρα από τις δυσάρεστες εξελίξεις στον οικονομικό - πολικό τομέα, το 2011 "χτύπησε" και τον πολιτισμό. Ο χρόνος που σιγά - σιγά ρίχνει την αυλαία του, παίρνει μαζί του μεγάλα ονόματα της τέχνης και αποδεικνύεται πλέον, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, πως βιώνουμε και πολιτιστική κρίση. Σε μια εποχή που κυριαρχεί το "σκουπίδι" και η φτήνια, η κάθε μια απώλεια αποτελεί καίριο πλήγμα.

Το 2011, αντί να φέρει το νέο, πήρε λίγους από τους καλύτερους της τέχνης. Παρακάτω παρατίθεται μια ενδεικτική λίστα, με όσους "έφυγαν".

Το σινεμά έχασε μια από τις μεγαλύτερες ντίβες του, την Elizabeth Taylor (1932–2011). Ποιός μπορεί να ξεχάσει την πιο όμορφη "Κλεοπάτρα", η οποία άφησε μια τεράστια κληρονομιά από αριστουργήματα όπως Giant, Who's Afraid of Virginia Woolf?, Cat on a Hot Tin Roof και A Place in the Sun.



Έγραψε μουσική για 11 James Bond ταινίες και για δεκάδες ακόμα. Ο λόγος για τον μεγάλο κινηματογραφικό και όχι μόνο συνθέτη, John Barry (1933–2011). Μεταξύ αυτών και οι The Cotton Club, Out of Africa, Dances With Wolves, Chaplin και Indecent Proposal. Έγραψε τραγούδια όπως το Diamonds are forever, έγραψε musical και πολλά θέματα τηλεοπτικών εκπομπών. Κέρδισε τέσσερα Oscar, ένα Grammy, Bafta και Emmy. Την επιρροή του μπορεί να την ακούσει κανείς στους Portishead (αλλά και το trip-hop γενικότερα).




Ακόμα μια μεγάλη απώλεια για τον κινηματογράφο, βετεράνος σκηνοθέτης και παραγωγός των Όσκαρ, Gilbert Cates (1934–2011), που "έφυγε" σε ηλικία 77 ετών. Ήταν ο άνθρωπος που διηύθυνε την Αμερικάνικη Ακαδημία Κινηματογράφου ή αλλιώς τα Όσκαρ. Γνωστές ταινίες που συμμετείχε ως παραγωγός ή σκηνοθέτης είναι οι εξής: I Never Sang for My Father, Summer Wishes, Winter Dreams και To All My Friends on Shore.



Η μουσική έμεινε φτωχότερη με την απώλεια του Clarence Clemons (1942–2011), τον σαξοφωνίστα της ιστορικής "E Street Band", του συγκροτήματος του Bruce Springsteen. Ο "Big man" (μεγάλος άντρας), όπως ήταν το παρατσούκλι του Κλάρενς, αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια προβλήματα υγείας και η κατάσταση του επιβαρύνθηκε από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη. Για τεράστια απώλεια έκανε λόγο ο Springsteen, αμέσως μετά την είδηση του θανάτου του.




Ο πρωταγωνιστής του Grease, Jeff Conaway (1950–2011), έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 60 ετών, μετά από μια δύσκολη μάχη με τα ναρκωτικά και τον εθισμό του στο αλκοόλ. Ακόμη άφησε το στίγμα του στις τηλεοπτικές σειρές Babylon 5 και Taxi.



Την τελευταία του πνοή άφησε μέσα στο 2011 ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, Jackie Cooper (1922–2011). Είχε συνεργαστεί με μεγάλους ηθοποιούς όπως η Shirley Temple, η Lana Turner και η Judy Garland, ενώ υποδύθηκε τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας Daily Planet στην ταινία Superman του 1978. Στη μετέπειτα πορεία του ασχολήθηκε με την σκηνοθεσία και κέρδισε βραβείο Emmy για το M*A*S*H* και το The White Shadow.

Έφυγε από τη ζωή και ο ηθοποιός Peter Falk (1927–2011), ο οποίος έγινε διάσημος μέσα από τον ρόλο του επιθεωρητή Columbo, στην ομώνυμη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά, η οποία προβλήθηκε κυρίως τη δεκαετία ου 70 στο NBC, αλλά συνεχίστηκε σε μορφή τηλεταινιών έως και το 2003. Άλλες γνωστές ταινίες του Falk είναι The Princess Bride, A Woman Under the Influence και The Great Muppet Caper.



Γνωστός ως «Smokin' Joe» ή ο άνθρωπος που κατάφρε να νικήσει τον Muhammad Ali, ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών στην πυγμαχία, Joe Frazier (1944–2011), "έσβησε". Ο διάσημος πυγμάχος μπορεί να τα κατάφερνε άψογα μέσα στο ring, αλλά η μάχη με τον καρκίνο ήταν άνιση. Παράλληλα από το 1987 συμμετείχε και σε ταινίες, ενώ το 2011 είχαν ξεκινήσει τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς - ριάλιτι, Gregory Way TV, στο οποίο συμμετείχε.




Murder On The Orient Express, Serpico, Dog Day Afternoon, Network, 12 Angry Men είναι μόνο μερικές από τις ιστορικές ταινίες που έχουν μείνει στη μνήμη του κόσμου, για τους δικούς της λόγους η κάθε μία, και όλες τους έχουν έναν κοινό παρανομαστή. Ήταν όλες τους σκηνοθετημένες από τον Sidney Lumet (1924–2011), έναν από τους πιο ταλαντούχους και διορατικούς σκηνοθέτες που ανέδειξε ο αμερικάνικος κινηματογράφος.





Έμεινε στην ιστορία για τον ρόλο του συνταγματάρχη Sherman T. Potter, στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά "M*A*S*H". Ο λόγος για τον Harry Morgan (1915–2011), ο οποίος έπαιξε σε 158 ταινίες και σειρές, ανάμεσά τους οι "Dragnet 1967", "December Bride" και "High Noon".

"Έφυγε" ο θρυλικός "Kobayashi" από το "The Usual Suspects". Ο Βρετανός ηθοποιός Pete Postlethwaite (1946–2011), πραγματοποίησε μια μεγάλη καριέρα στο Αγγλικό θέατρο και τιμήθηκε το 2004 με βαθμό Ιππότη από την Βασίλισσα Ελισάβετ. Αργότερα πρωταγωνίστησε σε μεγάλες παραγωγές στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο, ενώ το 1993 προτάθηκε για Όσκαρ για την καταπληκτική ερμηνεία του στο "In the Name of the Father".

Μέσα στο 2011 "έφυγε" και ο "θείος του Spiderman, ο ηθοποιός Cliff Robertson (1923–2011). Η καριέρα του Robertson στην ηθοποιία ξεκίνησε πριν από 60 χρόνια περίπου και έγινε ιδιαίτερα γνωστός μέσα από ταινίες όπως "Οι Τρεις Μέρες του Κόνδορα" (1975), η "Ταξιαρχία Διαβόλων" (1968). Η τελευταία κινηματογραφική ταινία στην οποία συμμετείχε ήταν το "Spider-Man 3" το 2007, όπου υποδύθηκε τον θείο Μπεν Πάρκερ.

Ο Andy Rooney (1919–2011), ένα από τα πιο γνωστά και αγαπητά πρόσωπα της αμερικανικής τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, έφυγε σε ηλικία 92 ετών. Ήταν ο ο παρουσιαστής της εκπομπής, 60 minutes, από το 1978. Παράλληλα είχε βραβευτεί και με τρία EMMY. Η είδηση του θανάτου του, βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα όλων των μεγάλων ενημερωτικών μέσων.

"Έφυγε" και η Jane Russell (1921–2011), της ταινίας "Οι άνδρες προτιμούν τις ξανθές". Η πανέμορφη ηθοποιός, η οποία ήταν σύμβολο του σεξ τις δεκαετίες του '40 και του '50, έγινε διάσημη από το γουέστερν του Howard Hughes. Παντρεύτηκε τρεις φορές και είχε τρία υιοθετημένα παιδιά. Ήταν επίσης η διοργανώτρια εβδομαδιαίων συναντήσεων μίας ομάδας μελέτης της Βίβλου για τους πιστούς χριστιανούς του Hollywood.



Η Γαλλίδα ηθοποιός Maria Schneider (1952–2011), πρωταγωνίστρια της ταινίας «Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι» στο πλευρό του Μάρλον Μπράντο, άφησε και αυτή την έβδομη τέχνη πιο φτωχή το 2011. Σε ηλικία μόλις 19 ετών πρωταγωνίστησε στη θρυλική ταινία του Μπερνάντο Μπερτολούτσι, για τις προκλητικές σκηνές της οποίας μίλησε χρόνια αργότερα, το 2007, στην Daily Mail λέγοντας: «Ένιωσα εξευτελισμένη και για να είμαι ειλικρινής, ένιωσα ότι είχα βιαστεί».

Αν και πολλά γράφτηκαν για τον αιφνίδιο θάνατο της Amy Winehouse, δε θα μπορούσε να λείπει από την λίστα η αδικοχαμένη τραγουδίστρια. Κάτοχος πέντε βραβείων Γκράμι και καταπληκτική φωνή με τεράστιο ταλέντο, το οποίο χαράμισε στις καταχρήσεις αλκοόλ και ναρκωτικών. Στα 27 της η Amy "έφυγε", αφήνοντας πίσω της δίσκους που "μοσχοπούλησαν", πολλά βραβεία και εκατομμύρια θαυμαστές, που δε θα την ξεχάσουν ποτέ.




Μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο, η διάσημη Βρετανίδα ηθοποιός, Susannah York (1939–2011), έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών. Η York έγινε γνωστή ως βιολογική μητέρα του Superman,Christopher Reeve στην ομώνυμη ταινία του 1978 και επίσης είχε κερδίσει υποψηφιότητα για Όσκαρ για την ταινία "They Shoot Horses, Don't They?".

Τέλος δε θα μπορούσε να λείπει και η παραγωγός του "Spider-Man" Laura Ziskin (1950–2011). Η Ziskin ήταν βασική παραγωγός της Τελετής Απονομής των Οσκαρ για την τηλεόραση δύο φορές, ενώ έγινε η πρώτη που κέρδισε αρκετά βραβεία Emmy για την παραγωγή αυτή το 2002. Αν και αγωνίστηκε με τον καρκίνο στο στάδιο 3, μετά την διάγνωση το 2004, η Ziskin παρέμεινε ακούραστη, επιβλέποντας τα φημισμένα φιλμ "Fight Club" και "To Die For".

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Οι άνθρωποι των τεχνών που «έφυγαν» το 2011 (video)"

Leave a reply