[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ιταλία: Τη Δευτέρα ανακοινώνονται μέτρα έως 25 δισ. ευρώ
Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Το πακέτο περιλαμβάνει περικοπές δαπανών, αλλά και μέτρα άμεσης τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης

Ιταλία: Τη Δευτέρα ανακοινώνονται μέτρα έως 25 δισ. ευρώ
O Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι

Έκτακτη δέσμη οικονομικών μέτρων ύψους 20-25 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη διετία ανακοινώνει τη Δευτέρα το μεσημέρι ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες το πακέτο περιλαμβάνει σχεδόν κατά το ήμισυ περικοπές δαπανών, αλλά και μέτρα άμεσης τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης με στόχο την εξυγίανση των δημοσιονομικών της γειτονικής χώρας και τον καθησυχασμό των αγορών καθώς και επενδύσεις με σκοπό την άμεση τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Το Υπουργικό Συμβούλιο συγκαλείται εκτάκτως την Κυριακή -αντί του αρχικού προγραμματισμού για τη Δευτέρα- προκειμένου να εγκρίνει το πακέτο που περιλαμβάνει, σχεδόν κατά το ήμισυ, περικοπές δαπανών αλλά και μέτρα άμεσης τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης.

Μετά την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, τα μέτρα θα πάρουν τη Δευτέρα το δρόμο προς την ιταλική Βουλή και τη Γερουσία.

Το δημοσιονομικό μέρος του πακέτου αποσκοπεί στην μείωση των ιταλικών ελλειμμάτων με στόχο η χώρα να αποκτήσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό έως το 2013.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο ενδέχεται να αυξηθούν οι κύριες φορολογικές κλίμακες από το 41% στο 43% και από το 43% στο 45%. Να φορολογηθούν αποδοτικότερα τα αγαθά πολυτελείας, όπως τα σκάφη, αλλά να γίνουν και περικοπές στον τομέα της υγείας.

Τα μέτρα αναμένεται να περιλαμβάνουν αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 66 για τους άντρες και στα 62 για τις γυναίκες, αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης και υιοθέτηση κινήτρων για συνταξιοδότηση στα 70.

Ακόμη αναμένεται η σταδιακή απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων με την κατάργηση ελάχιστων αμοιβών και άλλων περιορισμών, επαναφορά του φόρου ακίνητης περιουσίας που κατήργησε ο Μπερλουσκόνι και αύξηση ορισμένων ή όλων των κλιμάκων του ΦΠΑ.

Τα μέτρα θα περιλαμβάνουν την απαγόρευση συναλλαγών αξίας άνω των 500 ευρώ με μετρητά, με σκοπό να χτυπηθεί η διαφθορά, αλλά και ιδιωτικοποιήσεις, με πώληση ακινήτων του Δημοσίου καθώς και αναζήτηση ιδιωτών για τις δημοτικές και περιφερειακές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας.

Τα συνδικάτα έχουν λάβει ωστόσο ήδη σαφείς αποστάσεις. Δεν βλέπω κανένα στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης, δηλώνει η Σουζάνα Καμούσο επικεφαλής του κεντροαριστερού συνδικάτου CGIL. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Demopolis to 67% των Ιταλών είναι διατεθειμένο να κάνει θυσίες υπό την προϋπόθεση να είναι κοινωνικά δίκαιες.STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Ιταλία: Τη Δευτέρα ανακοινώνονται μέτρα έως 25 δισ. ευρώ"

Leave a reply