[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Χτύπημα Ισραήλ κατά Τουρκίας για τη Γενοκτονία
Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

ΜΕΤΑ ΤΟ «ΘΕΡΜΟ» ΜΕΤΩΠΟ ΜΕ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΜΕΝΙΚΟ


Το Τελ Αβίβ μελετά σχέδιο νόμου βάσει του οποίου η γενοκτονία θα αρχίσει να διδάσκεται στα ισραηλινά σχολεία και η 24η Απριλίου θα αναγνωριστεί ως «ημέρα μνήμης της σφαγής του αρμενικού λαού»

Τούρκοι διαδηλωτές διαμαρτύρονται έξω από το γαλλικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη ενάντια στην απόφαση της Γαλλίας να ποινικοποιήσει την άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Η απόφαση των Ισραηλινώ
Τούρκοι διαδηλωτές διαμαρτύρονται έξω από το γαλλικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη ενάντια στην απόφαση της Γαλλίας να ποινικοποιήσει την άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Η απόφαση των Ισραηλινών να ακολουθήσουν το γαλλικό παράδειγμα αναμένεται να πυροδοτήσει νέα ένταση στις ήδη δοκιμαζόμενες σχέσεις μεταξύ Αγκυρας και Τελ Αβίβ

Σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευθεί την τρέχουσα ρήξη στις σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας, το ισραηλινό Κοινοβούλιο δεν έχασε ευκαιρία και αποφάσισε να χτυπήσει την Αγκυρα εκεί όπου πονάει. Χαρακτηριστικά, η επιτροπή εκπαιδευτικών υποθέσεων της Κνεσέτ (του ισραηλινού Κοινοβουλίου) άρχισε χθες να συζητάει επισήμως (και για πρώτη φορά δημοσίως) το ενδεχόμενο αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Πιο συγκεκριμένα, το Τελ Αβίβ ξεκίνησε να μελετάει ένα σχέδιο νόμου βάσει του οποίου η αρμενική γενοκτονία θα αρχίσει να διδάσκεται στα ισραηλινά σχολεία και η 24η Απριλίου (η ημέρα έναρξης των εκκαθαρίσεων του 1915 σε βάρος των Αρμενίων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) θα αναγνωριστεί από το Ισραήλ ως «ημέρα μνήμης της σφαγής του αρμενικού λαού».

Σημειώνεται πως η παραπάνω συζήτηση πραγματοποιείται μόλις μερικές ημέρες αφότου το Παρίσι ποινικοποίησε την άρνηση της εν λόγω γενοκτονίας, προκαλώντας τη σφοδρότατη αντίδραση της Αγκυρας (στο άκουσμα της είδησης ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακάλεσε τον Τούρκο πρεσβευτή από το Παρίσι, πάγωσε τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και κατηγόρησε τους Γάλλους για «γενοκτονία» των Αλγερινών τη δεκαετία του 1940, μάλιστα ο Ερντογάν έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει ως γενοκτόνο ακόμη και τον ίδιο τον πατέρα του Γάλλου προέδρου Ν. Σαρκοζί, επειδή αυτός είχε υπηρετήσει στη Λεγεώνα των Ξένων).

Τεταμένες σχέσεις
«Το ζήτημα δεν προέκυψε τώρα στην Κνεσέτ επειδή οι σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Τουρκία είναι τεταμένες, ούτε επειδή εμείς θέλουμε να εκμεταλλευθούμε την πολιτική κρίση με τη Γαλλία», δήλωσε από τη μεριά του ο πρόεδρος του ισραηλινού Κοινοβουλίου, Ρ. Ριβλίν.

Ωστόσο, ο παραπάνω ισχυρισμός αναιρείται εύκολα εάν λάβει κανείς υπόψη του το γεγονός πως στο παρελθόν (πριν από τον Μάιο του 2010 και τη σφαγή στο Μαβί Μαρμαρά, όταν οι σχέσεις μεταξύ Τούρκων και Ισραηλινών ακόμη ήταν θερμές) η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων είχε ξανασυζητηθεί στην Κνεσέτ (κεκλεισμένων των θυρών από τις επιτροπές Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων), αλλά είχε απορριφθεί για λόγους «κυνικούς, στρατηγικούς και οικονομικούς», όπως υποστηρίζει χαρακτηριστικά η βουλευτής Ζαχάβα Γκαλ-Ον του κόμματος Μερέτζ. Ωστόσο, πλέον, η εν λόγω πρόταση νόμου επανέρχεται δυναμικά (έπειτα από πρόταση της δεξιάς Εθνικής Ενωσης και του αριστερού Μερέτζ), σε μια χρονική στιγμή η οποία φαντάζει κάθε άλλο παρά τυχαία.

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως εδώ και πάνω από έναν χρόνο οι σχέσεις ανάμεσα στην Αγκυρα και στο Τελ Αβίβ πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Τον περασμένο Οκτώβριο η Τουρκία απέλασε τον Ισραηλινό πρεσβευτή και διέκοψε κάθε στρατιωτικό-αμυντικό δεσμό με το Τελ Αβίβ, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ ακύρωσε μια συμφωνία του 2008, βάσει της οποίας επρόκειτο να προμηθεύσει την Αγκυρα με συστήματα παρακολούθησης.

Ωστόσο, από την πλευρά του, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών παρουσιάστηκε -διά εκπροσώπου του- περισσότερο συγκρατημένο και δήλωσε πως φοβάται το ενδεχόμενο «σοβαρών επιπλοκών» σε περίπτωση που οι σχέσεις του με την Τουρκία διαρραγούν ακόμη περισσότερο.

ΜΠΑΜΠΑΤΖΑΝ
Ο Σαρκοζί αθέτησε όσα είχε υποσχεθεί

Αρνούμενη να χωνέψει την απόφαση της Γαλλίας με την οποία ποινικοποιείται η άρνηση της αρμενικής γενοκτονίας, η Aγκυρα συνεχίζει την αντεπίθεση. Επειτα από τον πρωθυπουργό Ερντογάν, τη σκυτάλη ήρθε να πάρει ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αλί Μπαμπατζάν ο οποίος κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο Ν. Σαρκοζί πως αθέτησε (για λόγους ψηφοθηρικούς) την υπόσχεση που είχε δώσει σε Ερντογάν και Γκιουλ ότι το επίμαχο νομοσχέδιο δεν θα περνούσε από τη Βουλή. «Ημουν αυτόπτης μάρτυρας. Ο ίδιος ο Σαρκοζί το υποσχέθηκε στον πρόεδρο και στον πρωθυπουργό μας. Του είπαμε ότι υπάρχουν αυτές οι πρωτοβουλίες και είπε ''υπόσχομαι ότι δεν θα επιτρέψω να περάσουν από τη Βουλή''», δήλωσε ο Μπαμπατζάν.

Μ. Ανατολή
Στο μεταξύ, στο μέτωπο του Παλαιστινιακού, ο υπερεθνικιστής Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν διεμήνυσε από την Ιερουσαλήμ ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, τουλάχιστον όχι τα επόμενα δέκα χρόνια. Μιλώντας ενώπιον διπλωματών, ο Λίμπερμαν τόνισε πως, εξαιτίας της αναταραχής γενικότερα στον χώρο της Μέσης Ανατολής, η τρέχουσα περίοδος είναι ακατάλληλη για την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας. «Οποιος υποστηρίζει ότι είναι πιθανό να επιτύχουμε ειρήνη με τους Παλαιστίνιους τα επόμενα χρόνια, κάνει λάθος» και «αυτή θα είναι η κατάσταση για την επόμενη δεκαετία», σημείωσε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, ο οποίος μάλιστα κατηγόρησε τους Παλαιστίνιους ότι προσπαθούν να αποφύγουν τη διαπραγμάτευση.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Χτύπημα Ισραήλ κατά Τουρκίας για τη Γενοκτονία"

Leave a reply