[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Βλαστοκυτταρική θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας
Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Αναμένεται να ξεκινήσει στη Βρετανία δοκιμή σε 80 ασθενείς με χρήση κυττάρων μυελού των οστών
Βλαστοκυτταρική θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας
Τα βλαστικά κύτταρα του μυελού των οστών πιστεύεται ότι μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμα στη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας


Βρετανοί επιστήμονες αναμένεται να ξεκινήσουν κλινική δοκιμή με χρήση βλαστικών κυττάρων του μυελού των οστών για την αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ σκοπεύει να συγκεντρώσει 80 εθελοντές για τη διεξαγωγή της δοκιμής μετά τα άκρως ενθαρρυντικά αποτελέσματα που προέκυψαν από εφαρμογή της θεραπείας σε έξι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση.

Ενθαρρυντικά πρώιμα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα εκείνα που αφορούσαν δοκιμή μικρού εύρους με στόχο να αποδειχθεί η ασφάλεια της διαδικασίας δημοσιεύθηκαν πέρυσι στο επιστημονικό περιοδικό «Clinical Pharmacology and Therapeutics». Ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Νιλ Σκόλντινγκ είχε αναφέρει τότε ότι «τα αποτελέσματα αυτής της πρώιμης μελέτης είναι άκρως ενθαρρυντικά και φαίνεται ότι θα υπάρχει όφελος για τους ασθενείς».

Η τεχνική αφορά συλλογή μυελού των οστών από τον ασθενή, εξαγωγή των βλαστικών κυττάρων και στη συνέχεια έγχυση των κυττάρων στην κυκλοφορία του αίματος του ίδιου ασθενούς μέσα στην ίδια ημέρα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα βλαστικά κύτταρα θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση των βλαβών που υφίσταται το προστατευτικό περίβλημα των νευρικών κυττάρων – μυελίνη – στους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Χωρίς ουσιαστική βελτίωση των συμπτωμάτων

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ενώ από τη δοκιμή στους έξι ασθενείς είχε προκύψει βελτίωση στην αποκατάσταση της μυελίνης των νευρώνων, δεν παρουσιάστηκε ουσιαστική βελτίωση στα συμπτώματα της νόσου. Για τον λόγο αυτό η ομάδα του καθηγητή Σκόλντινγκ έκρινε ότι απαιτείται μεγαλύτερου εύρους δοκιμή.

Η πειραματική προσέγγιση θεωρείται πάντως αμφιλεγόμενη επειδή διαφορετικές κλινικές στο εξωτερικό την εφαρμόζουν χρεώνοντας χιλιάδες ευρώ σε κάθε ασθενή, προτού αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά της μέσα από επίσημες και οργανωμένες κλινικές δοκιμές. Για παράδειγμα πέρυσι, η Εταιρεία για την Πολλαπλή Σκλήρυνση ανέφερε ότι το Κέντρο XCell στη Γερμανία «διαφημίζει μη εγκεκριμένες τέτοιου είδους θεραπείες».

Τώρα μετά από δωρεά ύψους 700.000 αγγλικών λιρών (περίπου 814.000 ευρώ) από αμερικανικό φιλανθρωπικό ίδρυμα, οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και το Νοσοκομείο Frenchay ευελπιστούν ότι η νέα κλινική δοκιμή θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τον δρα Σκόλντινγκ «είμαστε ενθουσιασμένοι καθώς η συγκεκριμένη δοκιμή θα αφορά για πρώτη φορά θεραπεία ‘επιδιόρθωσης’ της σκλήρυνσης κατά πλάκας, σε παγκόσμιο επίπεδο».


Πηγη





STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Βλαστοκυτταρική θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας"

Leave a reply