[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ζοφερά σενάρια για το μέλλον της Ευρωζώνης
Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Την υπέρβαση από τους Ευρωπαίους ηγέτες στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής αναζητούν εναγωνίως οι αγορές και οι αναλυτές, οι οποίοι ακόμα και μετά την ανακοίνωση του περιβόητου γαλλογερμανικού σχεδίου για την αυστηροποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών δεν πείθονται πως αυτή είναι η απάντηση στην κρίση χρέους που ταλανίζει την Ευρώπη.

Επί της ουσίας δεν πείθονται ούτε οι φίλα προσκείμενοι στις ηγέτιδες δυνάμεις της ΕΕ, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις δηλώσεις του κυρίου Έβαλντ Νοβότνι, διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας και μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο οποίος, κληθείς να σχολιάσει το «σχέδιο Μέρκελ-Σαρκοζί», εξέφρασε την εκτίμηση πως η δρομολογούμενη τροποποίηση της Συνθήκης της ΕΕ μπορεί να μην είναι αρκετή. Έκρουσε δε τον κώδωνα του κινδύνου για την Ευρώπη, λέγοντας πως είναι πια ορατό το ενδεχόμενο να χαθεί μια δεκαετία και μια ολόκληρη γενιά, ενώ ξεκαθάρισε πως με όποια παρέμβαση κι αν κάνουν τώρα πια Βερολίνο και Παρίσι, την επόμενη χρονιά η ευρωπαϊκή οικονομία θα παραμείνει στάσιμη.

Την ίδια ώρα ο οίκος αξιολόγησης της Standard & Poor’s ουσιαστικά έβαζε στο στόχαστρό του ΟΛΗ την Ευρωζώνη, ανακοινώνοντας πως θέτει σε επιτήρηση με προοπτική υποβάθμισης την πιστοληπτική αξιολόγηση του Λουξεμβούργου, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Εσθονίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Σλοβακίας! Με δυο λόγια όλων των χωρών με την ανώτατη αξιολόγηση (ΑΑΑ) της Ευρώπης κι όσων ακόμα δεν έχει υποβαθμίσει από τα υπόλοιπα μέλη του ευρώ! Στο αιτιολογικό του σημείωμα ο οίκος επικαλείται την «οικονομική και πολιτική αναταραχή που επικρατεί επί ευρωπαϊκού εδάφους»...

Νωρίτερα και πάντως πριν ανακοινωθεί η γαλλογερμανική συμφωνία, κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι και αναλυτές είχαν εκφράσει τους φόβους τους για το μέλλον της Ευρώπης και της Ευρωζώνης.

Για μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά έκαναν λόγο οι αναλυτές της Deutsche Bank, προειδοποιώντας ότι το 2012 μπορεί να σημάνει την έξοδο τουλάχιστον μιας χώρας (της Ελλάδας) από το ευρώ και την κλιμάκωση της κρίσης στην Ευρωζώνη με πιθανή υποβάθμιση της Γαλλίας και όξυνσης της χρηματοδοτικής κρίσης σε Ισπανία και Ιταλία.

Οι αναλυτές της UBS επεσήμαναν την «ανάγκη αλλαγής της δομής της Ευρωζώνης», τονίζοντας όμως πως αυτή πρέπει να γίνει χωρίς να διασπαστεί το ευρώ, καθώς οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης θα ήταν καταστροφικές και για την Ευρώπη και για την παγκόσμια οικονομία.

Επιδείνωση της ύφεσης στην Ευρωζώνη το 2012 αλλά και το 2013 «βλέπει» και η Goldman Sachs που μάλιστα τονίζει πως οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν μπορούν να δώσουν απαντήσεις στην κρίση.

Ενώ, μια πρώτη … προσέγγιση στο σενάριο της διάσπασης της Ευρωζώνης και της εξόδου χώρας ή και περισσότερων χωρών από το ευρώ επιχειρεί και ο ιαπωνικός επενδυτικός οίκος Nomura στην τελευταία έκθεσή του που είναι μακράν η πιο … «αναλυτική» όλων όσον αφορά στα … καταστροφολογικά σενάρια της επόμενης ημέρας στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα, θέλοντας να απαντήσουν στο ερώτημα τι θα σημάνει μια επιστροφή στα εθνικά νομίσματα, σε περίπτωση διάλυσης του ευρώ, οι αναλυτές του οίκου τονίζουν πως οι πιθανότητες υποτίμησης των νομισμάτων αρκετών χωρών της Ευρωζώνης είναι σημαντικότατες, ενώ σε μια τέτοια εξέλιξη το νόμισμα που θα υποτιμηθεί το περισσότερο έναντι του δολαρίου – αφού το αμερικανικό νόμισμα τίθεται ως βάση σύγκρισης - θα είναι το ελληνικό. Η δραχμή.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Ζοφερά σενάρια για το μέλλον της Ευρωζώνης"

Leave a reply