[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον φόνο Κούρδων από Τούρκους
Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΙΡΑΚ


Να ερευνήσει την επιδρομή που έκανε τον περασμένο μήνα η τουρκική πολεμική αεροπορία κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 35 άνθρωποι, ζήτησε σήμερα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο το κυριότερο κόμμα που εκπροσωπεί την κουρδική μειονότητα στην Τουρκία.

Στο ΔΠΔ για τον φόνο Κούρδων από Τούρκους

Στις 28 Δεκεμβρίου τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη έβαλαν εναντίον μιας ομάδας νεαρών που έκαναν λαθρεμπόριο τσιγάρων και καυσίμων.

Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τότε ότι επρόκειτο περί λάθους γιατί ο στρατός εξέλαβε τους λαθρεμπόρους για αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Η επίθεση αυτή πυροδότησε συγκρούσεις και διαμαρτυρίες ιδίως στη νοτιοανατολική Τουρκία, περιοχή που κατοικείται κυρίως από Κούρδους.

Η τουρκική κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι οι νεκροί ήταν πολίτες και ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε ότι θα γίνει έρευνα σε βάθος για την επίθεση, την οποία το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) χαρακτήρισε "έγκλημα κατά της ανθρωπότητας".

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μέσα στο τουρκικό κοινοβούλιο ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Χασίπ Καπλάν, είπε ότι το BDP ζήτησε από το ΔΠΔ να ερευνήσει το επεισόδιο. Το κόμμα έχει ήδη προσφύγει στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Στο ΔΠΔ για τον φόνο Κούρδων από Τούρκους

Στην ερώτηση γιατί το κόμμα του δεν περιμένει πρώτα τα αποτελέσματα της τουρκικής έρευνας, ο Καπλάν είπε ότι το BDP ήθελε να αποφύγει τη συγκάλυψη.

"Εάν ο πρωθυπουργός αυτής της χώρας προσπαθήσει να συγκαλύψει την υπόθεση (...) θα ακολουθήσουμε κάθε δρόμο, εθνικό ή διεθνή", είπε, εξηγώντας ότι "τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν αποτελούν πλέον εσωτερικό, εθνικό πρόβλημα αλλά είναι ένα πρόβλημα για όλη την ανθρωπότητα".

Την Τρίτη ο Ερντογάν υποσχέθηκε ότι οι οικογένειες των θυμάτων θα αποζημιωθούν με το ποσό των 123.000 τουρκικών λιρών.


Πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον φόνο Κούρδων από Τούρκους"

Leave a reply