[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Οι ταινίες της εβδομάδας
Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Οχτώ χρόνια μετά το «Πλαγίως», ο Ελληνοαμερικάνος επιστρέφει με μια υπέροχη ταινία που επισκιάζει με ευκολία τον ανταγωνισμό

(4) Οι απόγονοι / The Descendants
Του Αλεξάντερ Πέιν. Δραματική, 2011, ΗΠΑ. 1 ώρα και 55 λεπτά. Με τους: Τζορτζ Κλούνι, Σαϊλίν Γούντλι, Αμάρα Μίλερ.
Η αναμονή είναι γλυκιά ανάμεσα στις ταινίες του Αλεξάντερ Πέιν. Από την «Πολίτη Ρουθ» στο «Election» και από το «Σχετικά με τον Σμιντ» στο «Πλαγίως», οι προσδοκίες αυξάνονται γεωμετρικά – και κάθε φορά ικανοποιούνται υπέρ το δέον. Οχτώ ολόκληρα χρόνια μετά το «Πλαγίως», κι έτρωγα τα νύχια μου από την ανυπομονησία για τους «Απογόνους», την γλυκόπικρη, τόσο-μα-τόσο αληθινή ταινία του εξαιρετικού Πέιν. Ο Κλούνι, στην πιο ώριμη ερμηνεία της καριέρας του, υποδύεται έναν σαραντα-κάτι πατέρα, ο οποίος καλείται να φροντίσει για πρώτη φορά στη ζωή του τις δυο κόρες του, όταν η σύζυγος πέφτει σε κώμα από ατύχημα – και να χειριστεί ταυτόχρονα και την πληροφορία ότι εκείνη τον απατούσε. Οι ισορροπίες είναι επικίνδυνες σε τέτοιου είδους ταινίες. Μπορείς να φλυαρήσεις, να κοροϊδέψεις, να λιγώσεις, να πατρονάρεις, να εκμεταλλευτείς, να προπαγανδίσεις, να νουθετήσεις. Τίποτα απ’ αυτά δεν συμβαίνει στους «Απογόνους».




Αντ’ αυτών, μια τραγική ιστορία, που μπορεί να συμβεί στον καθένα, σε έναν τόπο παραδεισένιο, αλλά ποτισμένο από τη ζωή, -όπως κάθε άλλος τόπος-, μεταφέρεται σε μια ταινία, μακράν πιο έντιμη από τις περισσότερες άλλες, με το σεβασμό και την αλαφράδα της ταυτόχρονα απέναντι στην ανθρώπινη αδυναμία. Και την ομορφιά. Και την απώλεια. Και την αγάπη. (Προφανώς, έκλαψα). Δε θα δείτε καλύτερη ταινία αυτή την εβδομάδα. Πιθανότατα, ούτε τις επόμενες.


(2) Στενά περιθώρια / Man on a ledge
Του Άσγκερ Λετ. Περιπέτεια, ΗΠΑ, 2011. 1 ώρα και 42 λεπτά. Με τους: Σαμ Γουόρδινγκτον, Ελίζαμπεθ Μπανκς, Εντ Χάρις, Τζέιμι Μπελ



Ο σκηνοθέτης Άσγκερ Λετ, γιος του Δανού Γέργκεν Λετ, αφού είχε περάσει τη δική του περιπέτεια με ναρκωτικά και κόντεψε να πεθάνει, πήγε και γύρισε ένα ντοκιμαντέρ στην πιο επικίνδυνη περιοχή της Αϊτής – και κόντεψε να πεθάνει ξανά. Προφανώς, αποφάσισε να επιστρέψει σε πιο ασφαλή μονοπάτια και πήγε στο Χόλιγουντ, όπου και γύρισε τα «Στενά περιθώρια», μια τίμια ταινία δράσης, χωρίς πολλές ανατροπές, αλλά με τη σωστή δόση αδρεναλίνης, για έναν αθώο άντρα, ο οποίος συνειδητοποιεί πως ο μόνος τρόπος να αποδείξει την αθωότητά του είναι να αποδράσει από τη φυλακή και να στήσει μια ληστεία, ενώ θα κρεμιέται από το περβάζι ενός ουρανοξύστη. Ό,τι πρέπει για απόδραση από τον οσκαρικό καταιγισμό.

(2) Παράδεισος
Του Παναγιώτη Φαφούτη. Δραματική, Ελλάδα, 2011. 1 ώρα και 45 λεπτά. Με τους: Χρήστο Λούλη, Νατάσσα Ζάγκα, Μιχάλη Φωτόπουλο, Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη, Ερρίκο Λίτση, Όλια Λαζαρίδου




Στη σαφώς πιο προσωπική ταινία του μετά την «Κληρονόμο», ο Παναγιώτης Φαφούτης εστιάζει σ’ αυτό που προφανώς αγαπά: τις σχέσεις ανθρώπων που αγαπούν και προδίδονται, την τριβή μεταξύ τους, τον έρωτα, την απογοήτευση, τη χαρά, το φόβο – και το χορό! Τέσσερα διαφορετικά ζευγάρια ξενυχτάνε και μεθούν εν μέσω του πατρινού καρναβαλιού και καθώς η δυνατή, ξέφρενη μουσική (του Gpal) τους σπρώχνει στις ξεχωριστές τους κατευθύνσεις, ανακαλύπτουν, ο καθένας με τη σειρά του και από μια αλήθεια για τον εαυτό τους. Στο ξεσηκωτικό, αλλά όχι απλά feelgood έργο του, ο Φαφούτης συννεφιάζει τον «Παράδεισό» του όσο χρειάζεται – για κάθε πλουμιστό φτερό και φανταχτερό άρμα, υπάρχει κι ένας αποχωρισμός ή ένα όχι. Στο καστ, ανάμεσα στους γνωστούς και μη εξαιρετέους, πολύ δυνατή η ερμηνεία του Κωνσταντίνου Αβαρικιώτη, με το βαθύ βλέμμα και την ευαίσθητη προσέγγισή του.



ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Underworld: Η αναγέννηση / Underworld: The Awakening



Των Μονς Μόρλιντ, Μπγιορν Στάιν. Φαντασίας, 2012, ΗΠΑ. Με τους: Κέιτ Μπέκινσεϊλ, Στίβεν Ρέι. 1 ώρα και 28 λεπτά
Σε τρεις διαστάσεις, η τέταρτη ταινία για την αιώνια διαμάχη βρικολάκων και λυκανθρώπων, με «απέθαντη» πρωταγωνίστρια την Κέιτ Μπέκινσεϊλ.

Το κουτί της Πανδώρας / Pandora’s Box
Του Γκ. Β. Παμπστ. Δραματική, 1929, Γερμανία. 2 ώρες και 13 λεπτά. Με τους: Λουίζ Μπρουκς, Φριτς Κέρτνερ
Το ερωτικό δράμα του Γκέοργκ Βίλχελμ Παμπστ, με την Λουίζ Μπρουκς στο θρυλικό ρόλο της Λούλου, η οποία περνά από τη μια περιπέτεια στην άλλη για να καταλήξει, από κακομαθημένη ερωμένη στο Βερολίνο σε κυνηγημένη κατηγορούμενη στο Λονδίνο.

Champions: Μια αστεία ιστορία
Του Γαβριήλ Τζάφκα. Ντοκιμαντέρ, 2011, Ελλάδα. 1 ώρα και 30 λεπτά.
Ντοκιμαντέρ που μελετά το θέμα της κινηματογραφικής παιδείας στην Ελλάδα με συνομιλίες με διάφορους επαγγελματίες του χώρου, όπως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Παντελής Βούλγαρης, ο Μιχάλης Κακογιάννης και ο Νίκος Κούνδουρος.



STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Οι ταινίες της εβδομάδας"

Leave a reply