[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ας κλείσουμε τ' αυτιά μας στην μεγάλη ανηφόρα...
Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Tης Τασουλας Καραϊσκακη

Είναι αμφίβολο αν υπάρχει σύγχρονη χώρα η οποία να έχει δεχθεί τόσους χαρακτηρισμούς όσους δέχθηκε την τελευταία διετία η Ελλάδα. «Μπορούμε να βοηθήσουμε μόνο αν δεν έχουμε να κάνουμε με ένα βαρέλι δίχως πάτο» είπε προ ημερών ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Το οποίο, μάλιστα, αν δεν καλύψει το χάσμα ανταγωνιστικότητας «θα απομακρυνθεί από την Ε.Ε. κλωτσηδόν» (παλαιότερο σχόλιο Μέρκελ). «Καρκίνωμα της Ευρωζώνης» και «έθνος απατεώνων» μας χαρακτήριζε προ καιρού αρθρογράφος της αυστραλιανής εφημερίδας The Sydney Morning Herald, ο οποίος εισηγήθηκε την διά της ιδίας μεθόδου αποπομπή της χώρας μας από την Ενωση («πετάξτε έξω την Ελλάδα που κλέβει, πριν η σαπίλα παραλύσει τον κόσμο»).

Αλλοι είναι λιγότερο... δριμείς - ο διαδικτυακός τόπος Marketwatch προέτρεψε τους εταίρους μας να μας αφήσουν «να φάμε μπακλαβά», ο Τσέχος πρόεδρος Βάτσλαβ Κλάους να πιούμε ούζο («οι Ελληνες δεν εργάζονται, κάθονται όλη μέρα πίνοντας ούζο και πρέπει να εγαταλείψουν την Ε.Ε.»), ενώ ο Νικολά Σαρκοζί, στην πολυσυζητημένη κατ’ ιδίαν συνομιλία του με τον Ομπάμα -που καταγράφηκε κατά λάθος- μας είχε περιγράψει ως «χώρα που ζει στην παρανομία», ως έθνος «άχρηστων που δεν θέλουν να κάνουν μεταρρυθμίσεις», για τους οποίους άδικα ο λαός του «ματώνει». «Ούτε σε 20 χρόνια δεν θα ξαναφτιάξουν κράτος» είχε συμπεράνει ο κ. Σαρκοζί. Και πώς να έχει διαφορετική άποψη, όταν τα γαλλικά ΜΜΕ (Le Monde) κρίνουν ότι «η οικονομία της Ελλάδας είναι χειρότερη από του Ιράκ». Ως εκ τούτου δεν μπορεί παρά να «σπρώχνει το ευρώ στην άβυσσο» (El Pais). «Η κρίση του ευρώ έχει ελληνική σφραγίδα» επισφράγισε διά της ετυμηγορίας του και ο Spiegel.

Για τους Financial Times η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε αδιέξοδο, «μεταξύ γκρεμού και ρέματος», σε τόσο δεινή θέση, που η Βild αναρωτήθηκε μήπως τελικά η χώρα μας «πρέπει να πουλήσει την Ακρόπολη». Πάντως η Wall Street Journal διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα «πωλείται ήδη, και μάλιστα πολύ φθηνά, και η Γερμανία αγοράζει...». Υπό αυτές τις συνθήκες η Guardian έκρινε πως η επόμενη γενιά Ελλήνων θα είναι «η καταδικασμένη γενιά», που είτε θα μείνει εντός πάτριων εδαφών και «θα καεί» είτε θα εγκαταλείψει τη χώρα της, «το πιο αξιοθρήνητο παιδί της γηραιάς ηπείρου» (Spiegel).

Καθόλου ενθαρρυντικό πλαίσιο για ένα έθνος σε προσπάθεια αναδιοργάνωσης, σε σκληρό αγώνα επιβίωσης. Εμείς οι Ελληνες, με τα δίκια και τα άδικά μας, τις πλαδαρότητες και τις ζωηρότητές μας, τις φλόγες και τα δάκρυά μας, δεν θα βρούμε τη γαλήνη αν σύρουμε κουρελιασμένη τη «σαπίλα» μας, αν αποκηρύξουμε το παρελθόν μας, αν καταργήσουμε και το τελευταίο αντανακλαστικό του Ελληνα, αν παραιτηθούμε από το όνομά μας, αν ποδοπατήσουμε την ταυτότητά μας για να ξαναρχίσουμε μια νέα ζωή μέσα στην απάθεια και την απελπισία (έτσι θα αποβούμε οι κατ’ εξοχήν άχρηστοι άνθρωποι, που κανείς δεν θα επικαλείται και κανείς δεν θα φοβάται), αλλά θα πρέπει να ακολουθήσουμε την τακτική του... κωφού.

Η διάλυση της αρνητικής ελληνικής εικόνας θα συντελεστεί αν ανέβουμε κωφοί -σε ύβρεις, λοιδορίες, απέχθειες, οίκτους, προσβολές, πειράγματα- τη μεγάλη ανηφόρα.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Ας κλείσουμε τ' αυτιά μας στην μεγάλη ανηφόρα..."

Leave a reply