[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ψάχνοντας τα ίχνη μίας τοιχογραφίας του Ντα Βίντσι στη Φλωρεντία
Τρίτη 13 Μαρτίου 2012 Posted by STEVENIKO

Ίχνη από μία ανολοκλήρωτη τοιχογραφία, που αποδίδεται στον Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ανακάλυψαν ερευνητές στη Φλωρεντία.



Οι επιστήμονες εντόπισαν τα ίχνη μέσω μικροκαμερών, τις οποίες πέρασαν μέσα από μία τοιχογραφία του Τζόρτζιο Βαζάρι σε μια αίθουσα του Παλάτσο Βέκιο, της έδρας του δημαρχείου, στη Φλωρεντία.

Η μαύρη μπογιά που ανακάλυψαν οι επιστήμονες ήταν του ίδιου είδους με αυτή που χρησιμοποιήθηκε στον πίνακα «Μόνα Λίζα».

«Τα στοιχεία αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά. Μολονότι βρισκόμαστε στην προκαταρκτική φάση των ερευνών και υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε για να επιλύσουμε αυτό το μυστήριο, τα στοιχεία μας δείχνουν ότι ψάχνουμε προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο καθηγητής ιστορίας της τέχνης Μαουρίτσιο Σερατσίνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Φλωρεντία.

Ο Μαουρίτσιο Σερατσίνι, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, μαζί με την επιστημονική του ομάδα, εργάζεται για την εν λόγω έρευνα περίπου δέκα χρόνια. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές χρειάζονται περαιτέρω χημικές αναλύσεις, ώστε να δοθεί μία «οριστική απάντηση» για το δημιουργό της τοιχογραφίας.

«Μάχη του Μαρτσιάνο» του Τζόρτζιο Βαζάρι

Τα ίχνη της «Μάχης του Ανγκιάρι», μίας νωπογραφίας του 1505, που δείχνει τη φρίκη του πολέμου. Ο Λεονάρντο δεν το ολοκλήρωσε και τα ίχνη του χάθηκαν γύρω στα τέλη του 16ου αιώνα. Ωστόσο η τοιχογραφία αυτή είχε γίνει πολύ γνωστή καθώς καλλιτέχνες όπως ο Ρούμπενς είχαν εμπνευστεί από αυτήν ή την είχαν αναπαραγάγει.

Οι υψηλότερες πολιτιστικές αρχές της Φλωρεντίας, μεταξύ των οποίων το Οπιφίτσιο ντέλε Πιέτρε Ντούρε, διάσημο ινστιτούτο ερευνών και αποκατάστασης ζωγραφικών έργων, με τη στήριξη του δημάρχου Ματέο Ρέντζι, είναι πεπεισμένες ότι ο Βαζάρι ζωγράφισε το 1563 τη «Μάχη του Μαρτσιάνο», που κοσμεί τους τοίχους του Παλάτσο Βέκιο, καλύπτοντας το φρέσκο του Λεονάρντο ντα Βίντσι.


Πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Ψάχνοντας τα ίχνη μίας τοιχογραφίας του Ντα Βίντσι στη Φλωρεντία"

Leave a reply