[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ηξεραν για το έλλειμμα Καραμανλής - Παπανδρέου
Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012 Posted by STEVENIKO

Οι δύο πρωθυπουργοί ήταν εγκαίρως ενημερωμένοι για το διψήφιο έλλειμμα, είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος διατύπωσε τη θέση ότι η δυναμική του χρέους θα είχε ανακοπεί αν λαμβάνονταν εγκαίρως γενναία και σκληρά μέτρα

Ο Γ. Προβόπουλος είπε χθες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ότι οι Κ. Καραμανλής και Γ. Παπανδρέου ήταν εγκαίρως ενημερωμένοι για το διψήφιο έλλειμμα
Ο Γ. Προβόπουλος είπε χθες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ότι οι Κ. Καραμανλής και Γ. Παπανδρέου ήταν εγκαίρως ενημερωμένοι για το διψήφιο έλλειμμα

Εγκαίρως ενημερωμένοι για το διψήφιο έλλειμμα ήταν τόσο ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής όσο και ο διάδοχός του Γ. Παπανδρέου, όπως είπε χθες ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, ο οποίος διατύπωσε τη θέση ότι η δυναμική του χρέους θα είχε ανακοπεί αν λαμβάνονταν εγκαίρως γενναία και σκληρά μέτρα, έστω κι αν αυτό δεν είχε μεγάλη στατιστική επίπτωση στο έλλειμμα.

Ο διοικητής της ΤτΕ στη συνέχεια χαρακτήρισε «αστειότητες» τα περί τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος, ενώ αναφερόμενος στη έκφραση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, τον Φεβρουάριο του 2010, περί «Τιτανικού», τόνισε πως «επειδή γνωρίζω ότι οι αγορές είναι πολύ προσεκτικές και βλέπουν δίκην ακτινογραφίας την οικονομική κατάσταση μιας χώρας, δεν νομίζω ότι περιμένουν μια δήλωση, έστω και ατυχή ή όχι -θα ήθελα να αποφύγω να κάνω εγώ την κρίση- ενός υπουργού περί «Τιτανικού», να κρίνουν εάν η χώρα είναι σε κατάσταση αρνητική».

Οι κίνδυνοι
Ο Γ. Προβόπουλος επιβεβαίωσε ότι τόσο ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής όσο και ο διάδοχός του στην πρωθυπουργία Γ. Παπανδρέου είχαν ενημερωθεί εγκαίρως για την πορεία του δημοσιονομικού ελλείμματος και τους κινδύνους που απέρρεαν από αυτό.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, είχε ενημερώσει κατ' ιδίαν τον κ. Καραμανλή για τις ανησυχητικές τάσεις που διαφαίνονταν μια φορά στις 9 Ιανουαρίου 2009 και άλλη μια στις 2 Σεπτεμβρίου 2009.

Στις 8 Σεπτεμβρίου του 2009 ενημέρωσε λεπτομερώς τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρουσία της κυρίας Λούκας Κατσέλη και του Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ερωτώμενος ειδικότερα για το τελευταίο τρίμηνο του 2009, μετά την αλλαγή ηγεσίας της χώρας, «αν η κυβέρνηση θα μπορούσε να πάρει μέτρα που θα καθησύχαζαν τις αγορές και η χώρα να παρέμενε σε αυτές», ο κ. Προβόπουλος απάντησε ότι «ασφαλώς θα μπορούσαν και θα έπρεπε να ληφθούν πολύ γενναία, πολύ φιλόδοξα μέτρα που να ανακόψουν αυτήν τη δυσμενή δυναμική, κάτι το οποίο δεν έγινε, όπως ξέρουμε όλοι» και συμπλήρωσε: «Μπορεί να μην είχαν τεράστια επίπτωση στο έλλειμμα, μπορεί το 13% για παράδειγμα να ήταν στο 10% ή στο 11% ή στο 11,5%, δηλαδή πάλι διψήφιο, όμως θα είχαν μια τεράστια θετική επίπτωση από πλευράς ψυχολογίας στις αγορές, γιατί θα έβλεπαν ότι λαμβάνονται τέτοια μέτρα τα οποία ανακόπτουν τη δυναμική, επομένως προλαμβάνουμε τα χειρότερα».


Πηγη

--------------------------------------------------------------------------------------------

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Ηξεραν για το έλλειμμα Καραμανλής - Παπανδρέου"

Leave a reply