[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Γαλαξίας... σαν κομμένο διαμάντι
Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012 Posted by STEVENIKO

Εναν πολύ ασυνήθιστο και λαμπερό γαλαξία, σε σπάνιο σχήμα ορθογωνίου που μοιάζει εντυπωσιακά με διαμάντι, ανακάλυψε διεθνής ομάδα αστρονόμων.

Γαλαξίας... σαν κομμένο διαμάντι

Οι ερευνητές από την Αυστραλία, τη Γερμανία, την Ελβετία και τη Φινλανδία, που θα δημοσιεύσουν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό αστροφυσικής "The Astrophysical Journal" και έκαναν ήδη τη σχετική προδημοσίευση στο arxiv.org, ανακάλυψαν τον ορθογώνιο γαλαξία ανάμεσα σε άλλους 250 γαλαξίες, σε απόσταση περίπου 70 εκατ. ετών φωτός από τη Γη.

Στο σύμπαν οι περισσότεροι γαλαξίες, τουλάχιστον από τις μέχρι σήμερα αστρονομικές παρατηρήσεις, έχουν τρία σχήματα: κυκλικού δίσκου με σπειροειδείς βραχίονες (όπως ο δικός μας), ελλειπτικό ή είναι άμορφοι και ακανόνιστου σχήματος.

Ομως ένας ορθογώνιος γαλαξίας, που μοιάζει με κομμένο διαμάντι, είναι ένα σπάνιο θέαμα. «Είναι από αυτά τα πράγματα που είτε δεν θα έπρεπε να υπάρχουν, είτε δεν περιμένεις να υπάρχουν. Είναι λίγο σαν τον Πύργο της Πίζας ή κάποιο εξωτικό νέο είδος, που εκ πρώτης όψεως φαίνεται να αψηφούν τους νόμους της φύσης», δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας Σουίνμπερν Αλιστερ Γκράχαμ.

Ο γαλαξίας ανιχνεύτηκε με το ιαπωνικό τηλεσκόπιο Σουμπαρού και το τηλεσκόπιο Κεκ, στη Χαβάη. Οι αστρονόμοι υποπτεύονται ότι ο γαλαξίας είναι απίθανο να έχει όντως σχήμα κύβου και πιστεύουν ότι από άλλη οπτική γωνία μπορεί να έχει σχήμα δίσκου. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα εξωτερικά όρια του γαλαξία περιστρέφονται με ταχύτητα πάνω από 100.000 χιλιόμετρα την ώρα, πράγμα που παραπέμπει σε δίσκο.

Μία εκτίμηση που κάνουν οι επιστήμονες, είναι ότι ο γαλαξίας έχει σχηματιστεί από τη σύγκρουση δύο σπειροειδών γαλαξιών, με συνέπεια τα προϋπάρχοντα άστρα από τους αρχικούς γαλαξίες να αποκτήσουν τέτοιες τροχιές που δίνουν το τωρινό σχήμα κύβου- διαμαντιού.

Ο περίεργος γαλαξίας έχει 50 φορές λιγότερα άστρα από τον δικό μας. Μάλιστα οι αστρονόμοι δεν αποκλείουν ότι, όταν κάποτε, μετά από περίπου τρία δισεκατομμύρια χρόνια, ο γαλαξίας μας συγκρουστεί με τον γαλαξία της Ανδρομέδας, μπορεί πάλι να δημιουργηθεί ένας νέος γαλαξίας που από μακριά θα μοιάζει με διαμάντι.


Πηγη


-

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Γαλαξίας... σαν κομμένο διαμάντι"

Leave a reply