[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ισπανία: Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις
Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012 Posted by STEVENIKO

Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά της κυβερνητικής μεταρρύθμισης στις εργασιακές σχέσεις πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή σε 60 πόλεις της Ισπανίας.

Ήταν οι πρώτες συγκεντρώσεις μετά την κήρυξη απεργίας για την 29η Μαρτίου και προστίθενται στις αυξανόμενες κινητοποιήσεις εναντίον των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η συντηρητική κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος υπό τον Μαριάνο Ραχόι με στόχο να επανέλθουν τα δημοσιονομικά της Ισπανίας στο σωστό δρόμο.

Η Ισπανία έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση -23%, ενώ η κυβέρνηση προβλέπει ότι φέτος θα ξεπεράσει το 24,3%. Η Ισπανία μετρά σχεδόν το ενα τρίτο του συνόλου των ανέργων στην ευρωζώνη. Για τους νέους κάτω των 25, η ανεργία ανέρχεται στο 49%.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα μέτρα που θεσπίζει, όπως η μείωση της αποζημίωσης για την απόλυση στις 33 ημέρες εργασίας ανά έτος, από τις 45 σήμερα, για ως και 24 έτη εργασίας το μέγιστο, καθώς και η περιστολή στις αυξήσεις των μισθών που είναι συνδεδεμένοι με τον πληθωρισμό, θα φέρουν ευελιξία στην ισπανική αγορά εργασίας.

Οι διαδηλωτές, ωστόσο, αντέτειναν ότι τα μέτρα κατεδαφίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Τα συνδικάτα ανέφεραν ότι διαδηλώσεις έγιναν σε 60 πόλεις -ανάμεσά τους στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη, τη Βαλένθια και τη Σεβίλλη. Εκτίμησαν ότι 500.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στην κινητοποίηση στην Μαδρίτη και 450.000 στη Βαρκελώνη. Η αστυνομία ανέφερε ότι 30.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Μαδρίτη, 17.000 στη Βαρκελώνη, 15.000 στη Σεβίλλη, 15.000 στη Μάλαγα, 9.000 στη Γρενάδα και από 5.000 στη Βαλένθια, στην Αλμερία και στην Καντίθ.

Τα τρία τέταρτα των Ισπανών δεν πιστεύουν ότι η μεταρρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις θα συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση. Ωστόσο, το 67% θεωρεί -κατά την ίδια δημοσκόπηση- ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις δεν θα βοηθήσουν.

Πριν από την έναρξη των ομιλιών οι διαδηλωτές κράτησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των βομβιστικών επιθέσεων σε τρένα της Μαδρίτης την 11η Μαρτίου 2004, στις οποίες είχαν σκοτωθεί 191 άνθρωποι.
STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Ισπανία: Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις"

Leave a reply